Delikata tester för att ta ner Kikeboskolans målning: ”Har varit hög koncentration”
I våras gjordes första testet att med värme från en varmluftspistol ta ner bitar av Nils Wedels välbevarade väggmålning i Kikeboskolan. Men testet fick avbrytas då det inte fungerade tillfredsställande. Efter fler undersökningar hittade konservatorerna Gunnel Rosenquist och Ninni Ekre från Jönköpings läns museum en metod som fungerade bättre.
– Vi tillför mer värme så att man verkligen mjukar upp materialet och då kan vi dra loss bitarna väldigt försiktigt, säger Ninni Ekre.
De båda konservatorerna har haft stort fokus på uppgiften hela tiden. Och efter tre dagars tester på plats i den gamla skolan nyligen är de nu tillfreds med metoden.
– Det har varit hög koncentration så vi har inte varit riktigt talbara emellanåt. Det kommer vara hög koncentration även sedan när den ska tas ner, men då är vi trygga i att tekniken fungerar, säger Ninni Ekre.
– Vi har tagit ner fyra testbitar som är 60 gånger 60 centimeter. När vi kommer tillbaka och ska ta ner den på riktigt kommer vi nog gå upp i storlek, säger Gunnel Rosenquist.
”Jag har inte fått fram namnet på målningen men det är mycket Oskarshamn över den”Ninni Ekre
Göran Landenius är mark- och exploateringsstrateg i kommunen:
– Jättekul att försöket har lyckats. Det var lite nervöst om det skulle gå, säger han.
Hela Nils Wedels målning är 9,5 gånger 3,5 meter stor och den består av åtta våder som är 120 centimeter breda. Konstnären monterade målningen med sin egen metod som kallas nawax-metoden.
– Han började med att preparera putsväggen med vax som sen en väldigt tunn bomullsväv har fästs emot. Sen på den väven har han målat motivet. På ytan har han smält vax vilket har gjort den väldigt hållbar. En smart teknik, säger Ninni Ekre.
Vad heter målningen och vad föreställer den?
– Jag har inte fått fram namnet på målningen men det är mycket Oskarshamn över den. Det är hamnen med vatten, kranen och teknikens framväxande. Den är väldigt fantasifull och ju mer man tittar på den desto roligare blir den och man upptäcker mer detaljer. Jag gillar färgsättningen, den är stark utan att vara bjärt, säger Ninni Ekre.
När ska hela målningen tas ner?
– Vi siktar på september. Och det är bra för då är det tempererat och ljust fortfarande, säger Ninni Ekre.
Hur lång tid kommer det ta att ta ner den?
– Det vet vi inte än. Vi ska räkna på det på nästa vecka. Men vi tänker att det kan ta omkring tre fyra veckor, men det beror lite på om vi ska ha två stationer, då går det fortare, säger Gunnel Rosenquist.
Hur kommer den förvaras?
– Kommunen kommer att förvara bitarna i trälådor till dess att de ska sättas upp igen, säger Ninni Ekre.
När och var målningen kommer att sättas upp är ännu ovisst. Men idéer finns.
– En bra lösning vore i den nya skolan som ska byggas, säger Göran Landenius.