Annons

Olovs biologiska pappa har varit en gåta i 80 år – kan vara nära en lösning

Fågelforsbon Olov Ryner har länge försökt att få reda på vem hans biologiska pappa var. Efter 80 år kan gåtan vara nära en lösning – tack vare släktforskarbröderna Tomas och Mathias Karlsson på PLF i Oskarshamn.
– Det lät initialt som ett relativt enkelt uppdrag, säger Tomas Karlsson.
Högsby • Publicerad 29 juli 2024 • Uppdaterad 30 juli 2024
Olov Ryner och hans fru Birgitta hoppas att gåtan med vem hans biologiska far var ska lösas med hjälp av Mathias Karlsson och Tomas Karlsson från i PLF i Oskarshamn.
Olov Ryner och hans fru Birgitta hoppas att gåtan med vem hans biologiska far var ska lösas med hjälp av Mathias Karlsson och Tomas Karlsson från i PLF i Oskarshamn.Foto: Daniel Svensson

När Olov Ryner var ungefär sex år gammal, i mitten på 1940-talet, fick han reda på att han var adopterad. I en skrivbordslåda hade han hittat dokument där det stod vem hans mamma var men pappan var okänd.

– Det har hela tiden klingat i öronen att mina föräldrar inte var de riktiga, säger Olov Ryner, som växte upp på Östermalm i Stockholm.

Annons

När han var i 19-årsåldern och gjorde militärtjänstgöring ville han ta reda på vem hans föräldrar var.

– Jag tog mod till mig och ringde pastorsexpeditionen. Jag fick reda på att min biologiska mamma bodde en bit norr om Stockholm. Jag ville så gärna få veta och se vem hon var, minns Olov Ryner.

Sagt och gjort. Han träffade sin biologiska mamma och det visade sig att hon var gift och hade sex barn.

”Jag vill ha svar på vem som var min biologiska pappa innan jag lägger näsan i vädret. Och det skulle ha stor betydelse även för våra barn”, säger Olov Ryner.
”Jag vill ha svar på vem som var min biologiska pappa innan jag lägger näsan i vädret. Och det skulle ha stor betydelse även för våra barn”, säger Olov Ryner.Foto: Daniel Svensson

Dock var pappans identitet fortfarande okänd. Men Olov Ryner fick ett brev av sin biologiska mamma några år senare där hon berättade varför hon hade låtit adoptera bort honom och förklarat vem hans pappa var.

Men den informationen kan vara felaktig har det nu visat sig. Olov Ryner och hustrun Birgitta flyttade för 20 år sedan till Fågelfors och för en tid sedan deltog han på en föreläsning med person- och lokalhistoriskt forskarcentrum, PLF, i Oskarshamn om hur man använder dna-teknik i syfte att släktforska.

Olov Ryner, som är medlem i PLF, har efter att i våras ha läst artikeln om Peter Wretlunds släktforskarhistoria tagit hjälp av bröderna Tomas och Mathias Karlsson. De har 60 års släktforskarerfarenhet tillsammans och de nappade på Olovs historia.

– Det lät initialt som ett relativt enkelt uppdrag. Men jag har börjat titta på det här en hel del och det finns inget som pekar på att det som står i brevet stämmer, säger Tomas Karlsson, ordförande i PLF Oskarshamn, och fortsätter:

– Det som gäckar oss är att det finns inget som tyder på att det stämmer med tanke på att Olov har gjort dna-test. På mammans sida verkar det stämma, men på pappans sida är det däremot väldigt osäkert.

Tomas Karlsson menar att det finns saker som pekar på att de till råga på allt hamnar utomlands i jakten på svaret.

– Detta är en riktig utmaning. Jag hoppas och tror att vi kan knyta ihop säcken efter 80 års letande för Olov. Jag vill verkligen lösa det och jag har en hel del intressanta indicier, så jag tror på det, säger Tomas Karlsson, som hittills har lagt ner hundratals timmar på ärendet.

Annons

För Olov Ryner skulle det innebära allt om gåtan löses upp.

– Jag vill ha svar på vem som var min biologiska pappa innan jag lägger näsan i vädret. Och det skulle ha stor betydelse även för våra barn, säger Olov Ryner.

Hur det går för bröderna Karlssons detektivarbete kommer den som är intresserad att få reda på vid en PLF-föreläsning i kulturhuset i Oskarshamn i slutet på september i år.

Läs också:

Daniel SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons