IKO dömer ut statistiken alla pratar om: ”Förlegat”
Säsongen över på ett sätt, på ett annat sätt inte. På det andra sättet pågår IK Oskarshamns säsong i allra högsta grad och det har den gjort länge.
Alla nyförvärv har presenterats, något till kanske kommer att presenterats inom kort.
Lagets assisterande tränare Mikael Sandberg är den som sitter mest med de olika system IK Oskarshamn jobbar med när det kommer till scouting av motståndare, deras egna system – och spelare de vill värva eller titta på av andra orsaker.
Det första heter Dartfish, ett program som används under matcher.
– Säg att två tredjedelar av lagen i SHL använder sig av det här programmet. Det här har nog funnits i 15 år nästan, säger Mikael Sandberg och visar att han på egen hand konstruerat ett så kallat ”taggningssystem” på sin dator.
– Jag trycker på knapparna samtidigt som jag tittar på spelet. Det är exit när man kommer ur egen zon, enter när man kommer in i anfallszon. Varje knapp blir en inspelning, en så kallad tagg. Alla de här inspelningarna hamnar på de två Ipads som tränarna har i båset. Är det en tveksam utvisning kan de till exempel titta på den. Det är en som en spegling. Det är inte så avancerat, och något som vi ledare använder till vårt eget spel i genomgångar, fortsätter Sandberg.
Är det en tjänst som ni prenumererar på?
– Ja, man köper en årslicens. Jag tror att vi kanske betalar 30 000 kronor per år för det. Säg att vi betalar ungefär 200 000 kronor för våra system per år.
Tre hockeytermer som är eller har varit i ropet
Corsi
Andelen skottförsök framåt kontra skottförsök bakåt när spelaren är på isen. På lagnivå innebär det andelen skottförsök framåt kontra skottförsök bakåt för laget totalt.
För Corsi räknas alltså alla skottförsök, oavsett vad som sedan händer med själva skottet, om det blir blockerat, går utanför eller på mål.
Fenwick
Mäter i grunden samma sak och presenteras på samma sätt som Corsi. Det vill säga antalet chanser för- och emot i spel fem mot fem med syftet att ta reda på vilka som för spelet och presenteras sedan främst i procentform.
PDO
Själva syftet med PDO är att lyfta fram de lag eller spelare som presterar bättre eller sämre resultat än vad de förväntas göra. Det sammanställs genom att addera lagets räddningsprocent med dess skottprocent i spel fem mot fem. För spelare räknas räddningsprocenten plus skottprocent när spelaren varit på isen.
Källor: Hockeysverige, SHL.se.
Det andra systemet heter Spiideo och används mestadels under träningarna via fyra kameror som sitter i Be-Ge Hockey Centers tak. Systemet finns hos i stort sett alla lag från Hockeyettan till SHL. Det slås på när IKO börjar träna, sedan har Sandberg en Ipad som ligger i båset under träningen. Även här finns det så kallade taggar, även kallat inspelningar.
– Vi använder det här jättemycket, vi försöker ha något videoklipp varje dag, säger Sandberg, som under matcherna har ett telefonsamtal med assisterande tränaren Christoffer Norgren.
– Det kan vara tendenser vi behöver ändra på, och vi ser inte matchen på samma sätt. Jag kan se på det lite mer avslappnat där jag sitter. Ofta kan det vara hur det ser ut framför mål både offensivt och defensivt.
Hur stor del av er verksamhet är video?
– Jättestor! Alla är så vana vid att få den feedbacken hela tiden, feedback varje dag. Vi försöker ha något med laget varje dag oavsett om det är match eller inte.
Det tredje systemet som IKO använder sig är Sportlogiq. Ett program som i runda slängar kostar sexsiffriga belopp och alla SHL-lag har tillgång till det. I Sportlogiq finns det ”videoklipp på allt du kan trycka på”, uttrycker Sandberg.
Härifrån får IKO-spelarna sina byten skickade till sina telefoner. På så sätt kan spelarna kolla på sina byten på bussen hem, på toaletten eller hemma i soffan.
– Här kan man se förväntade mål, datorn rankar målchanser. Det går att se vilka som är ”volymlag”, offensiv zontid och kanske det mest intressanta – skottförsök från ”slottet”. Något som styrs via AI, massa algoritmer. De har C Mores bilder. Man kan också se vilka spelare som fungerar bäst tillsammans, säger Sandberg och avslöjar en detalj som IKO använt sig av:
– Vi har använt oss av det när vi ska hitta boxplaypar. Man kanske tänker att Lukas Pilö ska spela med honom, sedan ser du, nej, det fungerar fasen inte i boxplay. Man fastnar i detta och kan sitta i timmar. Du kan klippa allt; passningar, straffräddningar och jag använder det när jag ska klippa ut straffskyttar.
Kan du se corsi i det här programmet också?
– Nej, corsi är lite förlegat egentligen. Du kan åka på din kant och skjuta tio slagskott från blålinjen som är noll målchans – men ditt corsi åker ju upp. Det är så lätt att dopa sig med corsi. Enkelt förklarat är det skott eller skottförsök mot mål. Expected goal är mer relevant, även om man diskutera det också. Jag tror inte ens att man pratar om corsi längre.
I statistiken går det att se att ni var det lag i SHL som skapade flest avbrott i form av blockeringar, icing, offside och liknande. Vad beror det på?
– Generellt släppte vi till mycket skott. Vi släppte väl kanske 32 skott i snitt och det är klart att vi hade velat släppa till lite mindre. Släpper du till mycket avslut får du mycket avbrott också.
Det fjärde, och sista systemet, som IK Oskarshamn använder sig av är Sportscontract. Här scoutar de potentiella nyförvärv och det går att se ligor från alla världens hörn. Det går att se spelarens senaste match, istid och alla hans byten. Sandberg klickar fram BeNeliga där lag från Belgien och Nederländerna huserar, men just där är inte klippen på spelare jättemånga. Däremot ligger ligorna från Danmark, Tyskland, Norge, ECHL och AHL där för att nämna några.
– Vi använder alla fyra systemen på daglig basis. Det är måste att ha dem, i och med att det är så uppdelat. Ska du kolla på en spelare i Tyskland måste du ju ha det. Du kan se att ifall spelaren är intressant, sedan kanske man kan åka dit och se honom i lajv. Är det en svensk spelare kanske vi kollar Sportlogiq i stället, säger Mikael Sandberg.