Evelina, 23, stormtrivs som vinkypare – trots sena kvällar
Det är en regnig tisdag i slutet av december och Evelina har precis anlänt till jobbet på restaurang Som hemma i Oskarshamn. På bordet ligger en dryckesmeny som Evelina är ansvarig för och efter nyår ska restaurangen införa vinprovningar för gästerna.
– Det blir nytt i stan, det finns olika sällskap som anordnar vinprovningar men ingen annan restaurang. Yrket sommelier är också rätt ovanligt, vad jag vet är det bara jag och några till som har den utbildningen i Oskarshamn, säger Evelina Forneheim.
En av dem är Evelinas bonuspappa Peter Forneheim. Det var när han kom in i familjen som Evelinas intresse för mat och dryck väcktes på allvar.
– Ja, han har betytt jättemycket för mitt yrkesval. Alltid peppat mig och sett till att jag har fått praktisera på riktigt bra restauranger.
Efter grundskolan valde Evelina restaurang- och livsmedelsprogrammet på Oscarsgymnasiet.
Under de tre åren fick hon möjlighet att göra praktik på såväl restaurang Portal i Stockholm samt Sjömagasinet och Thörnströms kök i Göteborg.
Den sistnämnda hade från 2011 till stängningen 2021 en stjärna i Guide Michelin. Efter studenten hörde de av sig från Thörnströms och gav Evelina jobb.
– Det passade bra att flytta till Göteborg då för min sambo hade precis kommit in på Chalmers och skulle plugga där. Det blev fyra spännande och intensiva år innan pandemin gjorde att restaurangen fick stänga, berättar Evelina som rätt snart kom på att hon ville läsa vidare till vinkypare.
”Min dröm är att starta en egen restaurang i Oskarshamn. Den ska vara liten, mysig och ha många små rätter att välja på. Och bra viner såklart.”Evelina Forneheim, kock och vinkypare i Oskarshamn.
– På restaurangen var det stort fokus på drycker och flera av de andra i servisen var utbildade sommelierer. Det räckte liksom inte att kunna vilken druva vinet var gjort på, varje gång vi kom in med ett nytt vin berättade vi en hel roman om vinet och man var tvungen att lära sig alla termer.
Eftersom Evelina är född sent på året var hon bara 19 när hon började läsa på yrkeshögskolan i Göteborg. Samtidigt jobbade hon kvar på Thörnströms.
– Det var en stor fördel för mig. Mina kollegor förhörde mig på jobbet och lärde mig massor. En av dom var Emma Ziemann som vann Sommelier-SM 2018, berättar Evelina vidare.
Men så kom pandemin och i slutet av 2020 flyttade Evelina och hennes pojkvän tillbaka till Oskarshamn. Här jobbade hon först i delikatessdisken på Ica Maxi och fick sedan jobb på Havslätts bistro. Sedan i april jobbar hon på Som hemma.
– Det är roligt för jag får fria händer vad det gäller vinsortimentet och kan ta hem nästan vad jag vill. Många gäster har också upptäckt att vi har väldigt bra viner och frågar mig ofta vad som passar till maten.
Här hittar du alla tidigare delar i serien
Vad är det bästa med att jobba som sommelier?
– Mötet med gästerna, att vara med och göra deras kväll så bra som möjligt.
Och finns det några nackdelar?
– Ja, tiderna. Jag är en morgonmänniska som vaknar tidigt och det passar inte alltid så bra med att jobba sent på kvällen.
Vad har du för framtidsplaner?
– Min dröm är att starta en egen restaurang i Oskarshamn. Den ska vara liten, mysig och ha många små rätter att välja på. Och bra viner såklart.
Vad är viktigast för dig - det du äter eller dricker?
– För mig kommer alltid drycken först. Många frågar mig vilken dryck som passar bäst till en viss maträtt men det är lättare att göra tvärtom. Börja med ett vin som du tycker om och bestäm sedan maten efter det.
Vad är den vanligaste frågan som du får om ditt yrke?
– Det är vilket vin som är mest prisvärt på Systembolaget. Men det går inte riktigt att svara på. Däremot behöver inte viner kosta så mycket för att vara goda. Det är inte priset som avgör.
Evelina Forneheim
Yrke: Kock och sommelier.
Ålder: 23 år.
Familj: Sambo.
Bor: Lägenhet i Oskarshamn.
Intressen: Mat och vin, tennis och dans.
Favoritvin: Barolo Albe från den italienska vingården G.D Vajra.
Favoritchampagne: Philipponnat Blanc de Noirs.