Annons

Först Ängö sedan Ekudden: ”Vad som helst kan hända”

Med hjälp av en servettskiss och några kaksmulor föreställande hus visar Nisse i Funkabo sin framtida bild av livet kring Ängöleden. Vi som tittar och lyssnar är Ebba från Stensö, adjunkt Sundlund och jag på en av våra oregelbundna träffar.
Kalmar • Publicerad 10 februari 2019
Klarar sig alphusliknande Ekudden och minigolfbanan när storskolan, fotbollen och tennisen breder ut sig med nya vägar och parkeringar? Nisse i Funkabo är fundersam.
Klarar sig alphusliknande Ekudden och minigolfbanan när storskolan, fotbollen och tennisen breder ut sig med nya vägar och parkeringar? Nisse i Funkabo är fundersam.Foto: Fanny Bäck

Det är den blivande parkeringen på Ängö som fått Nisse att tänka till i sin Kalmarhemstvåa till rogivande ljudet från sin spinnande stora svarta katt. När nu stans styrande vågat slå klorna i reservatet Ängö så kan vad som helst hända, anser han. Ekudden står nog i tur. Den har inga försvarare typ kända Ängöbor med plånböcker modell större. Men annat lär det ha varit, fortsätter Nisse och tittar uppfordrande på mig och jag fyller i att den för hundra år sedan var sommarställe åt en riktig storpamp, konsul Karl Ek (1862–1940).

”I ungdomen hette han Andersson, var tjänsteman på järnvägsstationen och skrev kåserier i Barometern under signaturen Karl Ek.”
Karl Ek, framgångsrik affärsman och lokalpolitiker.
Karl Ek, framgångsrik affärsman och lokalpolitiker.Foto: Ekström
Annons

I ungdomen hette han Andersson, var tjänsteman på järnvägsstationen och skrev kåserier i Barometern under signaturen Karl Ek. Den blev med tiden så känd att han ändrade efternamn. Han gifte sig rikt, blev framgångsrik affärsman och lokalpolitiker.

I första hand är det den blivande stora skolan i Tallhagen och utbyggnader för fotboll och tennis som hotar Eks udde menar Nisse. De kräver mer mark för vägar och parkeringar. Nisse tror också att snart därefter kastar byggherrar lystna blickar på markområden som blir över. Men själva den alphusliknanade byggnaden från 1908 lär få stå kvar mellan ett par höghus eller vad det kan bli.

Klarar sig alphusliknande Ekudden och minigolfbanan när storskolan, fotbollen och tennisen breder ut sig med nya vägar och parkeringar? Nisse i Funkabo är fundersam.
Klarar sig alphusliknande Ekudden och minigolfbanan när storskolan, fotbollen och tennisen breder ut sig med nya vägar och parkeringar? Nisse i Funkabo är fundersam.Foto: Hjalmar Appeltoffts Bokhandel, Kalmar läns museum

Några rejäla årtag från Ekudden ut i Norra fjärden ligger ”Robinson Kruse-ön” Märholmen. En bro över det lilla sundet eller en utfyllnad och det kan bli nästa plats för bostäder och kontor. Nisse skulle inte förvånas om del av Lindöfjärden på andra sidan Ängöleden fylls igen för byggnation och att också Norra kolonin ryker. Det drabbar honom personligen då hans otillåtna och rangliga lilla båtbrygga försvinner liksom kompisens lott och stuga där han ofta hälsar på.

Robinson Kruseön” Mårholmen utanför Ekudden kan bli begärlig för byggherrar.
Robinson Kruseön” Mårholmen utanför Ekudden kan bli begärlig för byggherrar.Foto: Fanny Bäck

Vi andra vet inte om vi delar Nisses framtidsbild. Men vi lägger till att Ängöleden med närområden säkert får räkna med förändringar när den taffliga Södra vägen inte längre räcker till och att mer trafik in till centrum måste leds in norrifrån. Och den dag det finns ytterligare en bro eller en tunnel till Öland då försvinner Tallhagen och kanske delar av Nisses kära Funkabo.

Vid våra små möten brukar vi alla ge rapporter från våra områden. Ebba känner sig mycket bekväm i sin flermiljonersvilla omgiven av liknande hus. Inga förändringar där inte. Men hon är lite bekymrad över att campingen ska öka ut. Då blir det mer liv och kiv sommartid i grannskapet.

Sundlund i sin allt för stora våning på Malmen ber mig skriva att järnvägsstationen måste bli kvar. Den får inte flyttas till Sandås eller som han säger halvvägs till Nybro.

Från mitt Berga kan berättas att var och varannan gata grävts upp, fått nya rör och asfalt. Nu gäller det bara att hastighetsskyltar sätts upp och att ett par gator förses med snygga och effektiva farthinder. Det duger inte att tillåta fri hastighet bland skolbarn, äldre med och utan rollatorer och kyrkobesökare i Sankta Birgitta. Med andra ord släpp loss trafikplanerare och poliser. Det är ute bland Kalmarborna det händer och inte på kontor och skärmar.

"Flanören" Kenneth Ottosson om hur Kalmar förändrats
"Flanören" Kenneth Ottosson om hur Kalmar förändratsFoto: Mats Holmertz

Läs mer av Flanören:

Kenneth OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons