Fiskdöd i Döderhultsbäcken: ”244 döda öringar är en katastrof”
I måndags fick kommunen kännedom om att ett stort antal öringar låg döda i Döderhultsbäcken. Det var en privatperson som slog larm om fiskdöden.
Kommunekolog Karl-Johan Öhlin tog sig till bäcken där fiskarna hade påträffats. Han kunde snabbt konstatera att fiskdöden var mycket omfattande.
– Det räknades ihop till totalt 244 öringar som tycks ha avlidit av syrebrist. Vid en snabb titt på fiskarnas gälar kunde man konstatera att samtliga hade stora ansamlingar av sediment i gälarna och flertalet även uppspärrade munnar, säger Karl-Johan Öhlin.
Vid en kontroll av de döda fiskarna kunde ett tjockt brunt skum observeras lite varstans på vattenytan. Enligt Öhlin har troligtvis fiskarna dött någon gång under natten till natten till måndag eller tidigt på måndagsmorgonen.
Vad som orsakat fiskdöden är fortfarande oklart.
– Vi har i dagsläget ingen information om att något utsläpp ska ha skett men vi undersöker saken vidare. Vi har vandrat hela sträcka men inte kunnat finna någon misstänkt källa till problemet, säger Karl-Johan Öhlin.
Sedan snart en vecka tillbaka har havsvattnet på flera ställen i bland annat Havslätt och inre hamnen varit kraftigt rödfärgat. Prover har tagits men ännu har inga besked lämnats om vad den röda färgen beror på och om den exempelvis har något samband med den pågående hamnsaneringen.
Finns det ett samband mellan fiskdöden och det rödfärgade vattnet?
– Nej, min bedömning är att det inte finns något sådant samband. Det drabbade området i bäcken ligger tämligen långt ifrån havet. Den mest mest troliga dödsorsaken tycks vara förgiftning, men detta är inte fastslaget. Vi söker fortfarande efter information, säger Karl-Johan Öhlin.
Har du någon information om varför vattnet färgats rött?
– Nej, jag vet inget mer än att det tagits en del prover. Jag har inte heller hand om provtagningen utan det är miljökontoret som har ansvar för det.
Hamnsaneringens projektledare Bodil Liedberg Jönsson befann sig på tisdagen i Helsingör i Danmark och hade inte hört talas om fiskdöden.
– Det är jättetråkigt, men jag är säker på att det inte har något samband med hamnsaneringen. Om jag minns rätt så inträffade något liknande i Döderhultsbäcken för tiotalet år sedan och jag tror att fiskdöden då berodde på att det varit väldigt varmt, säger Bodil Liedberg Jönsson som tidigare var samhällsbyggnadschef i Oskarshamns kommun.
OT har varit i kontakt med kommunens miljö-och byggchef Kristina Erlandsson. Hon uppgav att kommunen ännu inte fått svar på proverna som tagits av det rödfärgade vattnet.
– Vi inväntar svar. Under tiden har vi varit i kontakt med marinbiologer som tagit del av bilder och den genomgående teorin är att missfärgningen hänger ihop med en typ av algblomning, säger Kristina Erlandsson.