Annons

Petra vill hjälpa tonåringar att få koll på tiden

Petra Brask har länge hjälpt vuxna att jobba smartare för att frigöra tid och energi. Med nya boken Koll på tiden lotsar hon tonåringar genom den tuffa ungdomstiden på ett hjärnsmart sätt.
Kalmar • Publicerad 26 januari 2019 • Uppdaterad 31 januari 2019
Petra Brask är expert på effektivitet och kom 2917 ut med boken Vem bestämmer över din tid. Med sin nya bok, Koll på tiden, vill hon hjälpa tonåringar att ta sig igenom den tuffa ungdomstiden på ett effektivt och smart sätt.
Petra Brask är expert på effektivitet och kom 2917 ut med boken Vem bestämmer över din tid. Med sin nya bok, Koll på tiden, vill hon hjälpa tonåringar att ta sig igenom den tuffa ungdomstiden på ett effektivt och smart sätt.Foto: Peter Knutson

Petra Brask är expert på effektivitet och har sedan 1995 coachat och utvecklat människor i att frigöra tid och energi. 2017 kom hennes bok Vem bestämmer över din tid? Nu är det dags för nästa bok – och den här gången riktar hon sig till tonåringar. I boken Koll på tiden? blandar hon kunskap om hur tonårshjärnan fungerar med konkreta tips på hur man får bättre koll genom att planera, strukturera och fokusera.

Nästa vecka kommer Petra Brask, som är uppväxt i Kalmar, tillbaka till sin gamla hemstad med ungdomsföreläsningen Koll på tiden - tips för skola, fritid, vänner och sömn. Föreläsningarna hålls på Västra skolan och Lindsdalsskolan och är öppna för allmänheten.

Annons

– Det här är mitt hjärteprojekt. Jag vill bidra till något och hjälpa till i den världen som är lite tuff för tonåringar, säger hon.

”Då kände jag att det var min skyldighet att hjälpa till eftersom det här är en målgrupp som många gånger mår dåligt.”

Idéen till nya boken föddes efter att hennes tonårsson hade praoat i hennes företag och fått följa med på en av hennes föreläsningar om hur vi vuxna kan effektivisera vår tid.

– Han var helt begeistrad efteråt och ville köpa en kalender direkt, skrattar Petra. Han sa att alla de tipsen jag gav under föreläsningen var sådana som unga behöver. Jag märkte också att det var tufft under vissa perioder i skolan, att det där med planering, strukturering var ett problem och att många hade svårt att prioritera.

Hon började läsa på om tonårshjärnan och hur den fungerar och upptäckte då att de exekutiva funktionerna, som till exempel förmågan att planera och organisera och skapandet av struktur i vardagen, är under utveckling under tonåren vilket gör det ännu svårare för tonåringar att klara av just sådana här saker.

– Då kände jag att det var min skyldighet att hjälpa till eftersom det här är en målgrupp som många gånger mår dåligt.

Under arbetet med boken var Petra, som i vanliga fall arbetar med vuxna, ute och föreläste för ungdomar för att se om hon var rätt ute i sina tankar och funderingar. Hon intervjuade ungdomar och hade en ungdomsgrupp som fick läsa igenom alla kapitel hon skrev och göra övningarna i boken. Feedbacken från de unga var ofta tydlig och inte alltid nådig.

– Det var så ofriserade sanningar och mycket fick skrivas om så att ungdomar skulle ha lätt att ta boken till sig. För mig var det otroligt utvecklande och lärorikt. Det var mycket svårare men roligare än jag någonsin trott.

Koll på tiden riktar sig till tonåringar och i boken blandas kunskap med konkreta tips och råd för stressade unga.
Koll på tiden riktar sig till tonåringar och i boken blandas kunskap med konkreta tips och råd för stressade unga.

Boken är skriven och riktad direkt till ungdomar, men Petra har fått mycket respons från föräldrar som säger sig också ha nytta av den.

– Jag vill inte komma med några pekpinnar, tvärtom, jag är imponerad av föräldrar och de som jobbar med ungdomar. Men jag har förstått att ungdomar är trötta på vuxna som kommer med råd men istället mästrar mest. Unga kan ibland känna sig lite dumförklarade.

Hon känner stor respekt för dagens unga.

Annons

– Det är annorlunda än mot när vi var unga för de har hela sociala medier-paketet. När vi var unga jämförde vi oss kanske med någon i klassen eller på skolan, dagens unga jämför sig med bloggare och alla andra som verkar superlyckliga på sociala medier. Man ska ”lyckas” hela tiden och det finns en enorm prestationsångest.

Petra Brask tycker att det är viktigt att ha en dialog med ungdomar.

– När jag satt och skrev boken i somras på Gotland pågick Almedalsveckan med 26 seminarier om ungdomar men det var endast två som hade bjudit in ungdomar! Jag tror på en dialog och min strävan med boken är att de ska få en röst.

Är du överraskad att många unga idag känner sig stressade?

– Nej, jag blev inte förvånad och det har att göra med att jag har fått hjälpa mina egna tonåringar. Jag anade att det är ett problem eftersom jag ofta jobbar med personal inom skolan, men det kom så nära när det kom till mina egna barn. En del av mig tänkte vad gör jag nu, jag har mitt företag och mina kunder och vad ska de säga om jag istället jobbar med en bok för unga, men det blev precis tvärtom och har mottagits positivt. Många av mina vanliga deltagare är själva föräldrar och tycker att det är skönt att få konkreta verktyg för att kunna hjälpa sina barn.

Att skriva boken har inte bara vara roligt och utvecklande för Petra Brask. Till sin hjälp har hon hela tiden haft sina egna barn.

– Vinsten med boken fick jag av att göra det här projektet med mina egna ungdomar. Kan jag sedan hjälpa en enda unge att må bättre med hjälp av boken blir jag jätteglad!

Petra Brask har, tillsammans med Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, podcasten Tidspodden. Det senaste avsnittet heter Ungdomstid och tar upp ämnet om hur ungdomar kan få bättre koll på tiden.

Annons

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons