Annons

Två sjuksystrar som trivs både med jobbet och med varandra

Varje dag besöker de äldre och sjuka i deras hem och hjälper dem med allt från såromläggning till dropp. Och de värdesätter sitt yrkesval.
– Att få komma hem till patienterna är det bästa jag vet, säger Malin Gunnarsson, 36.
Oskarshamn • Publicerad 30 oktober 2023 • Uppdaterad 31 oktober 2023
Malin Gunnarsson och Emelie Martinsson träffades när de läste till sjuksköterskor på Nova i Oskarshamn. Nu jobbar de tillsammans i hemsjukvården och täcker området som kallas för röda höghuset.
Malin Gunnarsson och Emelie Martinsson träffades när de läste till sjuksköterskor på Nova i Oskarshamn. Nu jobbar de tillsammans i hemsjukvården och täcker området som kallas för röda höghuset.Foto: Roger Carlsson

Hon och kollegan Emelie Martinsson, 33, har tillsammans hand om hemsjukvården i Kristineberg, Gröndal, Mysingsö och Stångehamn. De ansvarar för omvårdnaden av sjuka människor som bor kvar hemma och inte vårdas på sjukhus.

– Att få träffa patienterna i deras hemmiljö gör mötet så mycket mer personligt. Man möts på ett djupare plan, säger Emelie Martinsson och fortsätter;

Annons

– Man kan säga att vården blir mer på patientens villkor, det är deras hem och vi får anpassa oss efter deras vanor och önskemål.

”Man kan säga att vården blir mer på patientens villkor, det är deras hem och vi får anpassa oss efter deras vanor och önskemål.”
Emelie Martinsson, sjuksköterska inom hemsjukvården

Som sjuksköterska inom hemsjukvården är du anställd av kommunen och inte av regionen. I Oskarshamns kommun finns ett 40-tal sjuksköterskor anställda som täcker alla orter och mindre samhällen.

En del patienter som är kroniskt sjuka kan vara inskrivna i hemsjukvården i flera år - andra vårdas bara en kortare period. Hemsjukvård kan man få om man inte kan ta sig till sin vårdcentral, något som kallas för ”tröskelprincipen”. Omvårdnaden kan till exempel bestå av provtagning, såromläggning, byte av kateter, dropp, smärtpumpar eller delegering av läkemedel.

– Vårt jobb är väldigt självständigt, vi planerar själva upp våra dagar men får givetvis rycka ut om det händer akuta saker, säger Emelie Martinsson.

– Uppdraget är bredare jämfört med en sjuksköterska som jobbar på sjukhus, fyller Malin Gunnarsson i.

– Ja, vi måste vara lite mer flexibla, tänka om och lösa problem på stående fot. Vårt ansvar för patienterna löper också på hela tiden, det är vi som håller i helheten, fortsätter Emelie Martinsson.

Malin Gunnarsson har jobbat som sjuksköterska i fem år och trivs med sitt yrkesval.
Malin Gunnarsson har jobbat som sjuksköterska i fem år och trivs med sitt yrkesval.Foto: Roger Carlsson
Fakta

Malin Gunnarsson

Ålder: 36 år.

Familj: Man och tre barn, tolv, sju och tre år gamla.

Arbete: Sjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården.

Antal år i yrket: Fem år

Utbildning: Har gått sjuksköterskeutbildningen på Linnéuniversitetet genom lärosätet Nova i Oskarshamn.

Fritidsintressen: Vin, matlagning, löpning och naturen.

Äter: ”Jag gillar vegetarisk mat.”

Dricker: Vin. ”Jag är med i Munskänkarna.”

Förebild: Ann Hammar.

I arbetet samarbetar sjuksköterskorna nära med både läkare, hemtjänst och rehabilitering.

– Många tror att vi jobbar inom hemtjänsten men så är det ju inte. Vi hjälper patienterna med deras omvårdnad. Men vi jobbar nära hemtjänsten, de fungerar som vår förlängda arm, förklarar kollegorna.

Ett exempel är att sjuksköterskorna ansvarar över att patienten får rätt läkemedel vid rätt tid och att recepten är aktuella. Uppgiften att lämna över läkemedel dagligen till en patient delegeras däremot oftast ut till hemtjänstpersonal.

Vad är det bästa med ert jobb?

Annons

– Att få träffa alla dessa människor i deras hem och hjälpa dem. Och att vi jobbar så självständigt. Schemat är också bra, vi jobbar bara var femte helg och bara enstaka kvällar. Det är bra när man har små barn hemma.

Och vad kan göras bättre?

– Kommunikationen mellan kommunen och regionen. Vi jobbar med olika dokumentationssystem och det kan göra det onödigt krångligt för patienterna ibland.

Emelie Martinsson har jobbat ett år kortare än Malin då hon gick på föräldraledighet direkt efter utbildningen.
Emelie Martinsson har jobbat ett år kortare än Malin då hon gick på föräldraledighet direkt efter utbildningen.Foto: Roger Carlsson
Fakta

Emelie Martinsson

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo och två barn, två och fem år gamla.

Arbete: Sjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården.

Antal år i yrket: Fyra.

Utbildning: Har gått sjuksköterskeutbildningen på Linnéuniversitetet genom lärosätet Nova i Oskarshamn.

Fritidsintressen: Matlagning, trädgårdsarbete, båtliv, naturen och golf.

Äter: Gärna hemlagat. ”Vi gillar att gå på restaurang också men när man har små barn blir det inte så ofta. Då får man laga rolig mat hemma istället.”

Dricker: Vatten och vin.

Förebild: ”Människor som brinner för det dom gör, som är handlingskraftiga och gör skillnad på riktigt.”

När sjuksköterskorna Emelie Martinsson och Malin Gunnarsson ger sig ut på jobb har de alltid med sig den röda akutväskan.
När sjuksköterskorna Emelie Martinsson och Malin Gunnarsson ger sig ut på jobb har de alltid med sig den röda akutväskan.Foto: Roger Carlsson

Sugen på mer läsning? Här hittar du alla tidigare delar i serien:

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons