Annons

Årets Ölänning 2004: Josef Weichl

Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Josef Weichl.
Josef Weichl.Foto: Anders Johansson

Sannolikt bugades der denna dag, måndagen den 12 juli år 2004, i de bayerska alperna och i Oberbayern med all sin humleodling till det bayerska ölet, när deras utvandrade landsman, Josef Weichl, tog emot Sollidenpriset av Sveriges konung Carl XVI Gustaf. Paraplyvädrer övergick i strålande sol när saxofonisten Carl­Henrik Fernandi tillsammans med konsertpianisten Olga Labos förgyllde den minnesvärda högtiden med högklassiska toner.

FAKTA

Juryns motivering

”Josef Weichl har genom sin mångåriga gärning som köksmästare på Halltorps Gästgiveri blivit en enastående ambassadör för öländsk matkultur. Han har fostrat nya generationer av kockar och med kraft och entusiasm verkat för att utveckla kvaliteten på öländska råvaror".

Josef Weichl föddes år 1947 i Ryderhofen i Bayern i södra Tyskland. Hans far Andreas var maskiningenjör och modern Terese var hemmafru, en viktig uppgift strax efter krigsslutet.

Annons

Efter sexårig folkskola följde en treårig parallellutbildning i en Hotel-und Fachschule. Därefter bar det av på obligatorisk kockpraktik i Hamburg, på kurorten Bad Wörishofen och på ett antal lyxkryssare i Medelhavet och Karibien. Gesällbrevet erövrades med guldkant.

Arton månader i det ryska infanteriet gav Josef korprals grad.

År 1967 hade ryktet om Josef Weichls eminenta kokkonst spritt sig och den svenske kökslegendaren Tore Wretman förstod snabbt Josefs potential. Detta var stort eftersom Wretman var en föregångare inom gastronomin, berömd i omvärlden. I nio år arbetade Josef Weichl som köksmästare på Operakällaren och Stallmästargården i Stockholm.

Efter succén i huvudstaden blev det Öland där han tillsammans med Lars-Olof Forsberg förvärvade Halltorps anrika Gästgiveri. Här lyfte Josef Weichl snabbt matstandarden på ön och han blev en omtalad ambassadör för öländsk matkultur. I mer än trettio år har han varit framgångsrik köksmästare i detta mattempel och som en röd tråd i hans arbete går kvalitetstänkande och att varje gäst ska känna helhetsupplevelse.

Josef Weichl är härvid strikt och seriös, ödmjuk och kreativ, alltid öppen för nya strömningar och som yrkesman ställer han höga krav. Ett proffs uti fingerspetsarna. Josef Weichl har byggt upp en egen kryddträdgård och han söker alltid efter öländska råvaror. Hans favoritmeny innehåller bl.a. lamm, tillagad med många örter. En given paradrätt.

Josef Weichl har under årens lopp varit mentor och läromästare för en lång rad nya kockar och han var år 2004 en av de drivande krafterna bakom inrättandet av en gymnasieskola inom hotell- och restaurang, som integrerades med verksamheten på Halltorps Gästgiveri.

Josef Weichl ligger också bakom den öländska skördefestens kocktävling där han är huvuddomare, en tävling som numera har SM- status. Här får landets alla gymnasieskolor med hotell- och restaurangprogram delta.

År 2003 blev Josef Weichl invald i prestigefyllda Euro-Toques. ett internationellt samfund för Europas främsta kockar. Josef har också fått det gastronomiska sällskapet Cadirs silversked och Lilla sällskapets smaksked år 2006. Den öländska Gyllene pumpan har han erövrar och år 2004 blev Halltorps Gästgiveri utsett till Årets krog. Josef Weichl är representerad i Flera kokböcker och han har utförligt beskrivits i ett femtiotal tidningsartiklar och gastronomiska tidskrifter. Särskilt har han här torgfört gastronomiska särarter, recept och värdefulla råvaror.

Josef Weichl är således en kulinarisk entreprenör med solid bakgrund och han är en av det goda Ölands främsta företrädare.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons