Sjuksköterskan Emma, 24, om sitt jobb: ”Man gör skillnad”
Som sjuksköterska kommer Emma Hammarström nära andra människor, och blir delaktig i patienternas livssituation. Det handlar om att hjälpa dem att möta svåra situationer och vårda med omtanke.
OT träffar henne precis när hon ska gå av sitt arbetspass och åka hem till Mönsterås, efter en dag med mycket rörelse. Stegmätaren brukar visa på cirka 10 000 steg efter en vanlig dag på jobbet.
Yrkesvalet hade hon klart för sig ganska tidigt. Hennes mamma arbetar som undersköterska inom vården, och Emma hade fått med sig en positiv bild av yrket och läste till undersköterska på gymnasiet. Därefter beslutade hon sig för att fortsätta och utbilda sig till sjuksköterska. Både undersköterska och sjuksköterska tillhör bristyrkena och jobbchanserna är riktigt goda, dessutom finns det många arbetsområden och arbetsplatser att välja mellan.
– Det finns otroligt många inriktningar och möjligheter, säger hon.
För Emma Hammarström var det från början psykiatrin som lockade som arbetsområde, men efter att hon blev färdigutbildad sjuksköterska i januari i år började hon först på länssjukhuset i Kalmar innan hon hamnade på Oskarshamns sjukhus.
Strax före semestern hospiterade hon en dag på en ny avdelning i Oskarshamn, vilket innebar att hon var där för att lära sig den avdelningens rutiner. Hon trivdes så bra och kände sig så välkommen att hon ringde och frågade om det fanns någon ledig plats, och det gjorde det. Sedan i augusti är hon därför på avdelning fyra. Här finns hjärtavdelningen, men man har även andra patienter.
– Det bästa med jobbet är att man känner att det man gör ger resultat, att man gör skillnad i måendet för en patient som är sjuk, säger Emma Hammarström.
Finns det några nackdelar med jobbet?
– Lönen kanske inte är tipp-topp. Och ibland kan man känna sig otillräcklig.
På avdelningen är det totalt 14 vårdplatser och det är sällan någon plats som är tom. Personalen är uppdelad i två vårdlag som ansvarar för hälften var av vårdplatserna, och i varje vårdlag ingår en sjuksköterska och en undersköterska, plus en extra som växlar mellan avdelningarna, och en person i receptionen som bland annat samordnar röntgentider och liknande. Utöver det har man ett brett samarbete med läkare, fysioterapeuter, dietister och andra yrkesgrupper. Som sjuksköterska har man ansvar för att medicinska ordinationer blir genomförda och att patienterna får den omvårdnad de behöver. Det är också mycket kontakter med anhöriga.
Personalen är i blandad ålder på avdelningen, och det ser hon som en stor fördel. De som är nya i yrket och de som har jobbat länge kan utbyta kunskaper och erfarenheter. Det här är något som man ska ta tillvara på extra under hösten, då man ska gå bredvid varandra vid olika tillfällen.
– Det ska bli jätteintressant.
För närvarande arbetar hon tvåskift, dag eller kväll, och helger. Framöver kommer det att bli treskift där nattjänstgöring ingår. Personalen lägger sina scheman själva, vilket gör att det finns en stor flexibilitet. Varje schemaperiod omfattar tio veckor.
Fritiden ägnar hon gärna åt crossfit, något som hon fastnade för direkt när hon testade det, inte minst för gemenskapen som råder i träningsgänget. Det blir även en del löpning.
Emma Hammarström skulle absolut rekommendera jobbet som sjuksköterska till andra.
– Det är ett jätteroligt jobb, jag tycker verkligen det.
Emma Hammarström
Ålder: 24 år.
Bor: I Mönsterås med sambon.
Yrke: Sjuksköterska på Oskarshamns sjukhus.
Fritidsintressen: Crossfit, löpning.
Sjuksköterska
Sjuksköterskor kan arbeta på många olika arbetsplatser, till exempel sjukhus, hälsocentraler och inom kommunal vård och omsorg.
Arbetsuppgifterna kan variera beroende på vilken arbetsplats man arbetar på och om man är specialistsjuksköterska eller inte. Det är sjuksköterskan som leder och planerar omvårdnadsarbetet, sköter medicinering, provtagning, sårvård, undersökningar och för journalanteckningar över patienternas tillstånd.
Utbildningen till sjuksköterska är tre år lång på grundläggande nivå vid universitet/högskola. Man kan sedan välja att specialisera sig.
”Det bästa med jobbet är att man känner att det man gör ger resultat, att man gör skillnad i måendet för en patient som är sjuk”Emma Hammarström, sjuksköterska