Enkätsvar om arbetsmiljön visar flera fall av mobbning – ”grogrund för konflikter”
– Från arbetsgivarens och min sida råder nolltolerans när det gäller mobbning och annan kränkande särbehandling, säger kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) efter att resultaten presenterats för kommunledningen.
– Enkäten visar att det finns en hel del att jobba vidare med. Det är många saker som hänger ihop och det som sticker ut är högt arbetstempo. Att känna att man inte hinner med sina arbetsuppgifter och inte får information i tillräckligt god tid är ju en grogrund för konflikter och missförstånd.
Alla tjänstepersoner i kommunhuset med omnejd fick svara på den anonyma enkäten under julhelgen. 118 personer svarade vilket gav en svarsfrekvens på 93,7 procent. Det är betydligt högre än de årliga medarbetarenkäterna som delas ut i hela kommunen.
– Jag vill tacka alla som deltagit, en hög svarsfrekvens är värdefullt, säger Matilda Wärenfalk.
Hon ser enkäten som ett första steg att utgå från framöver. Det kommer att bli ytterligare arbete med att förbättra arbetsmiljön.
– På vissa frågor spretar svaren mycket vilket kan betyda att det ser väldigt olika ut i olika arbetsgrupper, är hennes kommentar.
Enkätsvaren visar att 43 procent av medarbetarna inte tycker att de får information i god tid.
Svaren tyder också på stressade medarbetare. Cirka 30 procent, var tredje medarbetare, menar att arbetet tar så mycket tid att det påverkar privatlivet negativt.
55 procent uppger att de ibland måste arbeta mycket snabbt, 38 procent måste ofta arbeta mycket snabbt. Samtidigt har hälften, cirka 50 procent svarat att de har nog med tid för arbetet, enligt kommunen.
Drygt 60 procent uppger att de känt sig slutkörda.
Förhållandet till ledningen är inte heller bra. Visserligen svarar hälften att det finns tillit mellan medarbetare och ledning i hög grad, men hälften tycker inte det. Av den halvan svarar en fjärdedel att det bara finns tillit till ledningen i liten eller mycket liten grad, en fjärdedel svarar att det delvis finns tillit mellan medarbetare och ledning.
60 procent tycker inte att konflikter löses på ett rättvist sätt. De svarar delvis, i liten grad eller mycket liten grad på det. Medan 40 procent svarar att konflikter löses rättvist.
7,5 procent svarar ja på frågan om man har blivit utsatt för mobbning. 1,7 procent svarar ja på frågan om man har blivit utsatt för icke önskvärd sexuell uppmärksamhet på arbetsplatsen.
Bakgrunden till utredningen är kritiken från flera medarbetare i höstas om att det ska ha uppstått en kultur med härskartekniker i kommunhuset, med rädsla för att bestraffas om de är öppna om missförhållanden eller kritiserar kommundirektör Ann Willsunds ledarstil. Högst ansvariga Matilda Wärenfalk beslutade tillsammans med facket om en oberoende utredning och uppdraget gick till företagshälsan Previa.
– Enkäten visar att det finns problem med mobbning. 7,5 procent är många men kanske inte så många som man kanske kunde tro med tanke på uppmärksamheten i höstas. Men det är olika hur olika personer upplever det. Därför erbjuder vi nu anonyma stödsamtal med Previa. Vi uppmuntrar att berätta, säger hon.
Först fick presidiet information om enkäten, sedan cheferna, därefter ska medarbetarna få ta del av enkätresultaten. Riktigt hur det ska gå till är inte bestämt ännu, enligt Matilda Wärenfalk
”Enkäten visar att det finns en hel del att jobba vidare med.”Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande Mörbylånga kommun