Dålig beredskap för skyddsutrustning
Kommunal varnar i en skrivelse till Socialstyrelsen för sina medlemmars arbetsmiljö och den akuta bristen på skyddsutrustning i kommunala verksamheter.
Det är framför allt personal inom äldreomsorgen som känner sig utsatta och oroas över tillgången till skyddsutrustning, enligt en enkätundersökning från Kommunal.
– Vi vill att Socialstyrelsen uppmärksammas på det allvarliga läget som råder inom äldrevården och hemtjänsten. Just nu är det alldeles för lite fokus på det, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.
Totalt svarade 2 052 personer på undersökningen och resultatet visade att 75 procent av personal inom hemtjänsten känner oro över tillgången till skyddsutrustning. Motsvarande siffra på äldreboenden var 68 procent.
– Det är alarmerande siffror och vi vill att våra medlemmars oro tas på allvar. Det är alldeles för få som har tillgång på skyddsutrustning inom den här branschen i dag, vilket är en risk för våra medlemmar och de äldre, säger Baudin.
"Förödande konsekvenser"
Undersökningen visade också att 36 procent inom hemtjänsten varit med om situationer där personalen arbetat utan rätt skyddsutrustning, på äldreboenden hade 25 procent varit med om något liknande.
– Skulle vi få spridning inom hemtjänsten kan det få förödande konsekvenser. Personalen åker runt mellan olika personer
Endast 54 procent inom hemtjänsten svarade att det fanns skyddsutrustning för att skydda sig själv och den de tog hand om från smitta. På äldreboenden var det 63 procent.
Kommunal vill att Socialstyrelsen ska vara tydligare med samordningsuppdraget för skyddsutrustning, så att inte äldreomsorgen prioriteras bort.
– Det här virusutbrottet är en stark påfrestning på sjukvården, men det är en större utmaning för äldreomsorgen, säger Baudin.
Fortfarande inget lager
Det finns fortfarande inget lager av skyddsutrustning på nationell nivå, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under en presskonferens.
– Det som går in går ut direkt. Vi hanterar enbart akuta behov i regionerna.
Men arbetet fortgår, framhåller Sandwall.
Det går inte att säga några tider när det finns någon stabilitet i den här processen, säger hon.
En enkät till landets kommuner som Socialstyrelsen gjort visar på lägre beredskap i storstadskommunerna i fråga om material och skyddsutrustning.
– Beredskapen vad gäller materialförsörjningen är måttlig. Där kan man omfördela. Vad gäller material och skyddsutrustning är beredskapen lägre och den är som allra lägst i storstadskommunerna, säger Jenny Rehnman, avdelningschef på Socialstyrelsen.