Annons

Nämnd vill se två förslag på placering av ny biogasanläggning

Planeringen för en biogasanläggning i Mönsterås fortsätter. Miljö- och byggnadsnämnden vill att man tar fram ett alternativ till placering eftersom det finns risk för luktstörningar.
Mönsterås • Publicerad 17 september 2019
Här är det tänkt att biogasanläggningen ska hamna, men miljö- och byggnadsnämnden vill att ytterligare ett alternativ ska finnas med i samrådsunderlaget.
Här är det tänkt att biogasanläggningen ska hamna, men miljö- och byggnadsnämnden vill att ytterligare ett alternativ ska finnas med i samrådsunderlaget.Foto: Åsa Borefur

Biogasanläggningen ska hantera gödsel som kommer från nöt-, svin- och fjäderfänäringen i området. Gödseln ska bli både flytande biogas och biogödsel. Enligt tidigare uppgifter ska anläggningen kunna hantera 99 000 ton gödsel och producera 120 GWh biogas, vilket motsvarar tolv miljoner liter diesel, samt 70 000 ton biogödsel.

2017 beviljades satsningen ett klimatinvesteringsstöd på drygt 108 miljoner kronor, och det var det största klimatinvesteringsstöd som beviljats i Sverige.

Annons

Bakom projektet står ett 20-tal lantbrukare, som tillsammans startade Mönsterås Biogas AB, och Scandinavian Biogas Fuels AB i Stockholm. Det sistnämnda är aktivt inom biogasproduktion i Sverige, Norge och Sydkorea.

Som en följd av samarbetet mellan de båda parterna har ett utvecklingsbolag bildats för att utveckla och bygga själva produktionsanläggningen, och det bolaget heter Mönsterås Biogasproduktion AB.

Planen är att placera anläggningen på Kronobäcks företagspark i utkanten av Mönsterås, men några beslut är ännu inte tagna.

Miljö- och byggnadsnämnden har tagit del av samrådsunderlaget inför tillståndsansökan som ska lämnas in, och man har en del synpunkter.

Bland annat betonar nämnden att det alltid ska finnas en alternativ lokalisering av verksamheten.

”Föreslagen lokalisering ligger relativt tätortsnära och i förhärskande vindriktning mot Mönsterås samhälle vilket innebär en risk för framtida luktstörningar” skriver nämnden i ett beslut.

Man anser också att bolaget bör klargöra hur risken för luktolägenheter ska minimeras, till exempel vid lagring och lastning. Öppen lagring av substrat eller biogödsel får inte ske.

Vidare menar nämnden att direktsamråd bör göras med fastighetsägare inom 1 000 meter från anläggningen.

– I normala fall är det 500 meter som gäller. men i det här fallet tycker vi att det är rimligt med 1 000 meter, säger Ann Petersson (C), miljö- och byggnadsnämndens ordförande.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons