”Vi vill inte att våra medborgare ska bli överkörda"
Vid beslut hänvisar länsstyrelsen ofta till trafikförordningen som säger att föraren av fordon ska vara varsam och anpassa hastighet så att man kör trafiksäkert. Därför är det svårt att få sänkt hastighet på statliga vägar där krav på framkomlighet också väger tungt, menar Christina Hysing Borrhed.
– Vi vill inte att våra medborgare ska bli överkörda. Samtidigt går det inte alltid så fort. När vi åker ut och gör fartmätning visar det ofta få överträdelser. Det känns som att bilar kör snabbare än de gör, säger hon.
Kommunen har en flyttbar fartkamera som hon använt till att undersöka hastigheten i bland annat Algutsrum och Vickleby utan att resultaten visade att många kör för fort. Det hon kunde utläsa var att trafiken ökar vid vissa tidpunkter.
Nyligen kom önskemål om farthinder, kameror eller andra åtgärder för att minska farten och öka säkerheten för barnen i Mörbylånga kyrkby till kommunen. ”Det är inte bara bussar som ignorerar hastighetsbegränsningen utan verkligen alla trafikanter (främst tunga långtradare och privatpersoner vid skiftbyten i fabriken) kär alldeles för fort", skriver en boende. Även denna väg är statlig och Christina Hysing Borrheds svar var att kontakta Trafikverket.