Annons

Snart bara Guldfågeln kvar på södra Öland

Om Cementa stänger fabriken i Degerhamn är det den fjärde stora nedläggningen inom loppet av 25 år.
Södra Öland riskerar snart att bara ha en stor industri kvar.
Mörbylånga kommun • Publicerad 16 oktober 2018

En nedläggning av Cementa skulle få till följd att Guldfågeln, med sina 450 anställda, blir ensam större privata arbetsgivare i hela Mörbylånga kommun.

2007 kom chockbeskedet att Trelleborg-Forshedas gummifabrik i Mörbylånga skulle slå igen. 110 personer sades upp när jobben flyttades till Forsheda i Småland och till Estland. Företaget kom till Öland 1975.

Trelleborg-Forsheda slog igen gummifabriken i Mörbylånga 2007.
Annons

1992 var ett ännu hårdare år för Mörbylånga kommun. Då lades nämligen både sockerbruket, själva sinnebilden för Mörbylånga, och Mörbylånga konservfabrik ner. Sammanlagt handlade det om 260 årsarbeten, även om sockerbetsskörden på hösten, den så kallade kampanjen, gav flera hundra tidsbegränsade jobb.

Sockerbruket hade då funnits i nästan hundra år, konservfabriken i 50.

Cementa grundades som Ölands Cement redan 1875. Bruket var, enligt länsmuseets industriarvsprojekt från 2007, en av länets mest betydande industriarbetsplatser.

Cementindustrin i Degerhamn utvecklades ur två alunbruk och blev Ölands Cement. Via ett antal stora ägare, bland annat Ölands Cementaktiebolag, Skånska Cementaktiebolaget och Euroc AB.

1982 riskerade Degerhamnsfabriken nedläggning. 25 procent av tillverkningen och arbete för 50 personer kunde dock räddas genom en omställning av produktionen.

Företaget är sedan 1999 en liten del av tyska bolaget Heidelberg Cement AB, med 63 000 anställda i 50-talet länder.

Kycklingindustrin Guldfågeln AB kan i början av nästa år vara den enda stora industriarbetsgivaren som finns kvar i Mörbylånga kommun. Företaget har för närvarande 450 anställda och ägs av familjen Håkansson i Blentarp, Skåne.

Företaget har utökat verksamheten de senaste åren och slaktar 39 miljoner kycklingar per år. Omsättningen ligger på en och en halv miljard kronor.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons