Annons

Årets Ölänning 1989: Rolf Attoff

Det framgångsrika öländska näringslivet intog hedersplatsen denna strålande Victoriadag den 14 juli år 1989. Rolf Attoff, välkänd näringslivsrepresentant skulle nu ta säte och stämma i den illustra församling som befolkade den dittillsvarande skaran av Årens Ölänningar. Oklanderligt klädd i marinblå kostym, vit skjorta och gulaktig slips tog Rolf Attoff värdigt emot Sollidenpriset ur konung Carl XVI Gustafs hand.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Rolf Attoff.
Rolf Attoff.Foto: Mats Holmertz

Rolf Attoff föddes år 1937 i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Han avlade studentexamen i Nyköping och hade tänkt sig juridikstudier. Men med en fader som var hotellägare och en farmor som haft restaurangrörelse i Chicago under namnet ”A little bit of Sweden” var Rolfs yrkesbana redan utstakad.

FAKTA

Juryns motivering

”Rolf Attoff har under åtskilliga år gjort stor nytta för Öland genom att göra Strand hotell i Borgholm ett välkänt och välrenommerat företag. Det har bidragit till att Sommar-Öland blivit ett begrepp i hela landet. Även under övriga årstider är hotellet, inte minst på grund av dess omfattande kurs- och konferensverksamhet, till avsevärd glädje för Borgholms kommun och hela Öland. Hans skickliga marknadsföring och även i övrigt målmedvetna arbete kan tjäna som föredöme för hela näringslivet på ön. Juryn vill med utnämningen av Rolf Attoff till Årets Ölänning år 1989 hedra en engagerad och hängiven arbetsinsats, som betytt mycket för Öland, dess utveckling och anseende”.

Endast tjugo år gammal startade Rolf sin första hotellrörelse i Arkösund och därefter följde en gedigen restaurangutbildning i Italien, Frankrike, Tyskland och England. År 1966 övertog han faderns hotellrörelse i Nyköping, Rolf började bli varm i kläderna och hans marknadsföringsbegåvning resulterade i att han växlade om till en bana som organisationskonsult inom hotell- och restaurang med målsättningen, att hjälpa andra krögare till framgång. Detta gjorde han så bra att han sögs upp av restaurangkedjan SARA, där han var marknadschef.

Annons

I samband med detta startade han familjeföretaget Internationell fastighetsutveckling i samarbete med SARA-bolagen.

Så var det dags att göra entré på Öland. Rolf Attoff övertog välkända Riddaregården och Ölands konferenshotell. För egen del köpte han här in ett antal lägenheter och 1981köpte han hela hotellet, det som sedermera blev Strand. ”Ett fyrtiotreårigt affärslejon från Lidingö” skulle sätta fart på Öland och detta lyckades verkligen Rolf med. Borgholm blev en nöjesmetropol som lät tala om sig och här flockades många av landets populäraste artister och hundratusentals turister. Under denna euforiska tid startade Rolf Attoff också en egen tidning, kallad Strandbladet. Upplagan var en miljon exemplar och den distribuerades till största delen som bilaga i de marknadsledande tidningarna i södra och mellersta Sverige.

När Rolf började känna sig mätt på hotellaktiviteter sadlade han om och satte sina kort på ett av det största evenemang som någonsin genomförts på Öland, nämligen den öländska skördefesten. Tillsammans med mediaprofilen Sven Ekberg, Årets Ölänning år 1990, skapades en tillställning, som förlängde den öländska turistsäsongen ända in i oktober månad.

Så kom Rolf också på idén med Solligan i TV. Tillsammans med den välkände meteorologen John Pohlman konstruerade han regler för denna ständigt återkommande programpunkt.

I utvecklingen av den öländska turistnäringen har Rolf Attoff varit en verklig föregångare. Han var ett år ordförande i Företagarföreningen och Ölands turistförening samt ledamot i Södra Sveriges Hotell- och Restaurangförening.

År 1986 utsågs Rolf till Årets företagare i Borgholm och samma år fick han ”Kalmartrissan”, som talade om att Rolf Attoff var Kalmar läns främste marknadsförare. År 1989 fick han insigniet på att hans hotell blivit medlem i IACC, International Association of Conference Centers. En tung utmärkelse och den första i landet. Rolf Attoff är elitmotionär med deltagande i många Vasalopp. Han har erövrat den ”Svenska klassikern” med Vätternrundan, Vasa- och Lidingöloppen och Vansbrosimningen på samma år och han var på nittiotalet bäst i sin årsklass i ”the iron man” med två fjärdeplaceringar. Stronga insatser av en människa som börjar varje dag med att springa en mil i terräng.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons