Annons

Sex restaurangbesök på raken när matfesten kom till stan: ”Som ett uppdrag”

Under helgen rådde matkalas i Oskarshamn. Sex restauranger deltog i matkonceptet ”Moveat” som sedan tidigare etablerat sig i många svenska städer.
Under lördagen var det dags för Oskarshamns-premiären.
Oskarshamn • Publicerad 15 juni 2024
I april tog Moveats projektledare Kezaya Sambou en trip från huvudkontoret i Stockholm till Oskarshamn för att knacka dörr hos lokala aktörer och lägga upp en plan för sommarens matvandring.
I april tog Moveats projektledare Kezaya Sambou en trip från huvudkontoret i Stockholm till Oskarshamn för att knacka dörr hos lokala aktörer och lägga upp en plan för sommarens matvandring.Foto: Joacim Andersson

När barchefen Håkan Runnsjö på Øl & brød fick förfrågan att delta i evenemanget tidigare i april tackade han ja direkt.

– Jag tycker att det är ett väldigt spännande koncept och det är nog bra att det finns den här typen av event för att få ut lite andra människor att testa lite olika restauranger och maten som vi serverar. Vi är en sommarstad, och för oss är det ju det vi lever på, säger han.

Annons

Moveat hade premiär i Oskarshamn under lördagen, men finns sedan tidigare etablerat i över 70 svenska städer. Sex restauranger ingick i evenemanget i Oskarshamn, där vardera ställe serverade biljettköparna en mindre portion på omkring 100 gram. Deltagarna fick under dagen vandra fritt mellan ställena, men avslutade matkalaset på Strike.

Kezaya Sambou är projektledare på Moveat.

– Det finns väldigt många städer som vi inte har varit i, men som vi vill utveckla till när vi ser hur konceptet flyger. Oskarshamn är en av dem och det känns kul att äntligen vara på plats, säger hon.

”Det viktiga tycker jag är nog att de restauranger som finns gör det bra, hellre än ett större utbud”
Anders Falk

Utöver Strike och Øl & brød deltog även Corallen, Pub Kråkan, Hotel Post och Som Hemma. Oskarshamnarna Anders och Titti Falk gjorde sitt fjärde stopp på Øl och brød strax efter klockan 13. ”Ett jättebra initiativ för stan”, menar de.

– Det är så kul att se att det är så många människor ute. Kul också att träffa samma människor på olika ställen. Såhär långt är vi hur nöjda som helst, säger Titti Falk.

Generellt kring centrums restaurangutbud – är det något ni saknar?

– Givetvis vill man ju alltid ha mer och större utbud. Men det gäller att vara realist där. Vi bor i en stad som kanske inte är den största med begränsat antal människor. Det viktiga tycker jag är nog att de restauranger som finns gör det bra, hellre än ett större utbud, säger Anders Falk.

– För en stad i den här storleken har vi ett bra utbud skulle jag säga. Sen kan man väl önska att fler människor faktiskt passade på att ge sig ut då och då. På det sättet tycker jag att det här är ett jättebra initiativ där folk faktiskt får känslan av hur mysigt det kan vara. Det sänker lite garden för att folk ska ge sig ut och testa något nytt, tillägger Titti Falk.

Andra halvan ur bokcirkelgruppen var redan mätta, och stannade hemma för dagen. Resterande medlemmar Hanna Bogren, Madeleine Dunsäter, Madelene Johansson och Mari Jansson tog sig an matkonceptet med ett gott humör.
Andra halvan ur bokcirkelgruppen var redan mätta, och stannade hemma för dagen. Resterande medlemmar Hanna Bogren, Madeleine Dunsäter, Madelene Johansson och Mari Jansson tog sig an matkonceptet med ett gott humör.Foto: Joacim Andersson

Vid bordet snett mittemot sitter halva skaran ur ett lokalt bokcirkelgäng. De tar sig runt via cykel och likt bokcirkelträffarna sätter de betyg på alla rätter.

– De kommer vi dock inte gå ut med offentligt. Det är interna betyg, säger Hanna Bogren följt av skratt av väninnorna Madeleine Dunsäter, Madelene Johansson och Mari Jansson.

Annons

De instämmer med Titti och Anders upplevelse så här långt.

– Framförallt tycker jag att det är ett trevligt sätt att umgås på. Vi hinner prata med varandra. Det är inte över bara för att maten tar slut utan då ger man sig av till nästa ställe. Man är ute lite som på ett uppdrag känns det som, säger Madeleine Dunsäter.

– Jag tror också att det är ett bra sätt att upptäcka nya ställen. Vi är nog inte alltid så bra på att utnyttja det som faktiskt finns här i Oskarshamn, säger Mari Jansson.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons