Flera byar vill ha kommunalt vatten: ”Vi följer planen”
– Vi kan inte göra avsteg från planen för va-utbyggnad, men vi skickar tillbaka förslaget till kultur- och tillväxtnämnden. Det kan finnas andra åtgärder kommunen kan göra, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
I VA-planen som antogs i kommunfullmäktige 2015 är det Mellbys tur att få kommunalt vatten och avlopp 2028-2030. Bjärby är planerad till mellan 2026 och 2031.
Matilda Wärenfalk förklarar att behoven av kommunalt vatten och avlopp är stort på Öland, men att utbyggnaden varit eftersatt länge. Sedan 2015 finns dock en plan för utbyggnad som kommunen följer.
Just nu pågår kommunala vatten och avloppsprojekt i Långrälla, Västra Malmen och Gunnarstorp. På tur står sedan Björkelid-Porskärr, några fritidshus i Saxnäs som inte kommit med i utbyggnaden tidigare, och ett par fastigheter i Pilekulla i Degerhamn i ett vattenskyddsområde.
De senaste åren har Mörbylånga kommun genomfört flera vattensatsningar. Bland annat har kommunen byggt Triberga vattenverk (klart 2016), Degerhamns vattenverk (klart 2018) och Mörbylånga vattenverk, som även är ett avsaltningsverk (klart 2019).
Bröttorp, Bostorp, Årsvik, Bläsinge, Hagby, Övra Ålebäck och Ventlinge är några byar som har anslutits till befintligt vatten och avlopp. Flera överföringsledningar är också klara: Färjestaden till Norra Möckleby, Norra Möckleby till Gårdby och Degerhamn till Grönhögen.
I Norra Möckleby, Gårdby och Albrunna har kommunen ersatt omoderna biodammar med pumpning av spillvatten till moderna reningsverk, skriver kommunen på hemsidan.
”Vi kan inte göra avsteg från planen för va-utbyggnad, men det kan finnas andra åtgärder kommunen kan göra”Matilda Wärenfalk (S)