Annons

Avsnitt 1 & 2: Första festivalen, Kent i öltält och storbråk: ”Mitt liv rasade samman”

"Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige" är en podcastdokumentär i fem delar.
I dag släpps de två första, timslånga avsnitten.
– Hultsfredsfestivalen var först och blev störst. Det var så svensk festivalhistoria började, säger Fredrik Strage i första delen.
Hultsfred • Publicerad 6 juli 2023
Håkan Waxegård och Putte Svensson Sahlin i början av sina arrangörskarriärer. Duon till och med bodde ihop. Nu har de inte pratat med varandra – på 30 år. Om detta och mycket annat berättas i podcastdokumentären ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige”.
Håkan Waxegård och Putte Svensson Sahlin i början av sina arrangörskarriärer. Duon till och med bodde ihop. Nu har de inte pratat med varandra – på 30 år. Om detta och mycket annat berättas i podcastdokumentären ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige”.Foto: Svenskt rockarkiv
Fakta

"Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige"

• Vad: Podcastdokumentär i fem delar – totalt fem timmar – om Hultsfredsfestivalen. Ett avsnitt om varje årtionde: 80-tal, 90-tal, 00-tal och 10-tal. Det extremt händelserika 90-talet får två avsnitt.

Medverkar: De fyra grundarna Per Alexandersson, Håkan Waxegård, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman. Journalisterna Fredrik Strage (DN/TV4), Erik Niva (Aftonbladet/Viaplay), Lars Nylin (chefredaktör tidningen Musikindustrin), Håkan Steen (Aftonbladet) och Lotta Waghorn (Barometern-OT). Rockpartyprofilerna Janne Kleman (bandbokare), Ewa Tiselius (vice ordförande på 80-talet), Maria Engström (presschef) och Fredrik Blom (presschef och huvudfunktionär). Artisterna Martin Roos (Kent), Maria Andersson Lundell (Sahara Hotnights) och Kent Norberg (Sator). Tidigare vice statsministern och numera Hultsfredsbon Mona Sahlin.

• Av vem: Görs av Barometern/Oskarshamns-Tidningen. Dokumentären görs av journalisten Christian Gustafsson.

• Var hittar man avsnitten: På Spotify och ”där poddar finns”, det vill säga de vanliga podd-apparna. Avsnitten finns också på Barometern.se och OT.se. Där kan inloggade prenumeranter lyssna på alla fem avsnitten direkt – utan att behöva vänta.

• När släpps avsnitten:

Avsnitt 1 & 2: fredag 30 juni.

Avsnitt 3: tisdag 4 juli.

Avsnitt 4: fredag 7 juli.

Avsnitt 5: tisdag 11 juli.

Barometern/Oskarshamns-Tidningens stjärnspäckade dokumentär om Hultsfredsfestivalen är en podcastserie som journalisten Christian Gustafsson arbetat med under våren.

Totalt 17 personer – artister, journalister, grundare, Rockpartyprofiler och politiker – har intervjuats.

Annons

I första avsnittet får vi bland mycket annat höra om hur allt började, hur några ungdomar startade föreningen Rockparty 1981 och hur det mynnade ut i första festivalen 1986.

Som blev en succé.

– "Ett nytt Roskilde är fött" skrev tidningarna, säger grundaren och bandbokaren Gunnar Lagerman i dokumentären.

Men redan andra året höll allt på att gå åt skogen. Vi får höra historien om hur de unga Rockparty-personerna räddade festivalen – på ett högst okonventionellt sätt.

– Dagen före julafton åkte vi runt till alla leverantörer med en chokladkartong och en check. Då var vi skuldfria, säger grundaren Per Alexandersson.

En raritetbild från Kents mytomspunna öltältsspelning i Hultsfred 1994. Jokce Berg hoppar på bilden. Dåvarande Kent-gitarristen Martin Roos berättar i podden.
En raritetbild från Kents mytomspunna öltältsspelning i Hultsfred 1994. Jokce Berg hoppar på bilden. Dåvarande Kent-gitarristen Martin Roos berättar i podden.Foto: Svenskt rockarkiv

I första avsnittet får vi även följa med Kent Norberg, frontman i Sator, till Teaterladan. Platsen där en av Sveriges mest mytomspunna konserter någonsin utspelades.

– Det var ambulanspersonal och kringströdda människor över allt.

I det andra avsnittet avhandlas åren 1991–1995.

Bland annat historien om hur Sven-Ingvars gjorde oväntad succé på festivalen, när Rockparty bokade en Boeing och flög in hela den brittiska popeliten, om hur Oasis bokades till Hultsfred på en nyårsfest i London och sedermera slog sönder Stadshotellet i Vimmerby.

– De hade festat och ville inte att baren skulle stänga, säger Gunnar Lagerman, som var den som fick åka ut och reda upp situationen med rockstjärnorna.

Rockpartys styrelse 1983.
Rockpartys styrelse 1983.Foto: Svenskt rockarkiv
Annons

Vi får även historien om Kents mytomspunna spelning i ett öltält 1994. Originalgitarristen Martin Roos är med i podden och minns:

– Liam Gallagher stack in huvudet när vi spelade. "Absolute rubbish", sa han och drog.

Andra avsnittet avslutas med en ingående analys av storbråket när grundaren Håkan Waxegård fick sparken med buller och bång 1994.

Han och barndomsvännen Putte Svensson Sahlin har inte pratat med varandra – på 30 år.

– Mitt liv rasade samman, säger Waxegård.

LYSSNA: Här kan du höra avsnitten

Fakta

Avsnitt 1 i urval:

• Premiärsuccén 1986: "Ett svenskt Roskilde är fött”.

• Fiaskot 1987: ”Höll på att gå omkull direkt”.

• Guidad tur med grundaren Håkan Waxegård i Rockpartys klassiska fotspår: ”Här började allt”.

• Så bildades och växte Rockparty: ”Ebba Grön-konserten var extremt viktig”.

• Fredrik Strage om Gnosjöandan, Hultsfred på 80-talet, Siw Malmqvist, Nitzer Ebb, rädslan för Juha Valjakkala och vad Lennart Hyland har med Hultsfred att göra.

• Artistbokarlegendaren Gunnar Lagerman om att sitta i Hultsfred och boka världsartister: ”Bara jag som hade de kontakterna”.

• Håkan Steen, Aftonbladet: ”Hultsfred blev agendasättande för musiksmaken i Sverige”.

• Sators kaosspelning 1988 – Kent Norberg berättar inifrån Teaterladan: ”Kunde slutat jävligt illa”.

• Legendariska samtalet mellan Van Morrison och Lemmy Kilmister i Knektavallens omklädningsrum: ”Have you seen the promotors? The´re just kids!”.

FAKTA

Avsnitt 2 i urval:

• Kultspelningarna – så blev Sven-Ingvars en vrålsuccé 1991: ”Ett dött band innan Hultsfred”

• PR-kuppen med Pop-Boeingen. Rockparty flög in hela brittiska artisteliten – med ett och samma plan: ”Om det här planet kraschar är Marillion Englands största band”

• ALLT om storbråket i Rockparty: Grundarna har inte pratat med varandra – på 30 år.

• Mytspelningen – Kent i öltältet 1994. Gitarristen Martin Roos berättar allt (även om när Liam Gallagher sa ”Bollocks!”)

• Den osannolika historien om hur Ewa från Södra Vi bokar Oasis – på en nyårsfest i London.

• Engelska popstjärnorna slog sönder stadshotellet: ”Ville ha sprit”

• Fredrik Strage om när Primal Scream värmde heroin i en mikrovågsugn.

• Fotbollsmatcherna mellan världsartister och Hultsfredsbor: ”Bobbie Gillespie var lätt att springa omkull”

• Britpopfestivalen 1994: ”I England hade den lockat 150 000 pers”.

• Håkan Steen, Aftonbladet, om sin värsta intervju i karriären.

Grundaren Per Alexandersson.
Grundaren Per Alexandersson.Foto: Svenskt rockarkiv
Sven-Ingvars i Hultsfred.
Sven-Ingvars i Hultsfred.Foto: Svenskt rockarkiv
Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons