Annons

Beslut: Mörbylånga kommun höjer skatten

Kommunfullmäktige i Mörbylånga beslutade på måndagen att höja kommunalskatten med 80 öre. Men oppositionen kämpade emot in i det sista, och hotade att skjuta upp beslutet.
Mörbylånga • Publicerad 25 november 2019 • Uppdaterad 26 november 2019
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) vid måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige i Mörbylånga. Efter över sju timmars debatt klubbades en höjning av kommunalskatten på 80 öre.
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) vid måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige i Mörbylånga. Efter över sju timmars debatt klubbades en höjning av kommunalskatten på 80 öre.Foto: Pia Olofsson

– Det finns en gräns för hur mycket en kommun kan spara på skola, vård och omsorg innan kvaliteten blir lidande. Den gränsen är nu nådd, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) om den budget och skattehöjning som S, C och V står bakom.

Efter att ha sparat i flera år får skolan en förstärkning på nära 16 miljoner kronor nästa år. Av detta kommer knappt 8 miljoner från ökade skatteintäkter efter skattehöjningen och 5,5 miljoner från ökad skolpeng då det blir fler elever. Pengar från skattehöjningen går även till extra satsning på hemsjukvård, heltid för omsorgsanställda och till subventionerade busskort.

Annons

– Mot vårt alternativ står en splittrad opposition, säger hon.

Oppositionen säger nej till skattehöjning, men går fram med olika budgetförslag.

– I tuffa tider prioriterar man, finns pengar sparade i ladorna används dessa förnuftigt. Det man inte gör är att höja skatten, då kan nettokostnaderna skena, säger oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M).

Han vill istället få in pengar genom att sälja det kommunala bostadsbolaget MBAB, och använda resultatutjämningsreserven på 19 miljoner kronor. Något som Matilda Wärenfalk menar strider mot kommunens egna regler som M varit med om att besluta. Att använda dessa pengar kräver ett minusresultat.

– Vi kommer fortsätta vara återhållsamma. Pengarna i resultatutjämningsreserven kommer också behövas, säger hon.

I KD:s budgetförslag får kulturen kraftigt minskade anslag.

Inget parti säger sig vilja spara på skola och äldreomsorg. Oppositionspartierna M och KD, och även SD, vill istället spara på administration och politiker.

– Har vi inte råd med en kraftigt svällande kommunikationsavdelning får det faktiskt stryka på foten. Det är barn, företagare och äldre som ska prioriteras framför svällande administration. Du väljer istället att lägga lösningen hos medborgarna, hos barnfamiljerna. Vad tycker du att barnfamiljerna ska skära ner på, säger Eric Dicksson (KD).

Även Eric Roslund (SD) är kritisk.

– En skattehöjning slår mot de svagaste i samhället, särskilt mot fattigpensionärerna, säger han.

Annons

Matilda Wärenfalk (S):

– Vi väger den enskildes intressen mot kollektivets. I det här fallet är bättre kvalitet i skola, vård och omsorg bäst för alla invånare, säger hon.

Oppositionen går ut hårt med att skattehöjningen slår hårt mot företagarna. Något som tillbakavisas av Hans Sabelström (C).

– Det var inte jättemånga som flyttade härifrån efter skattehöjningen 2003, och inte så många företag som gick i konkurs, så det är lite överdrivet, säger han.

Anna-Kajsa Arnesson (C) pekar på att servicenivån på orten är viktig för var företag etablerar sig.

– Mörbylånga kommun ska vara attraktiv. Våra största branscher är gröna näringar och besöksnäring. Vad behöver de främst? Jo tillgång till vatten. Det är intressant hur det hanteras i lika budgetförslag här, säger hon.

Efter oppositionens krav på minskad administration yrkar Matilda Wärenfalk (S) på att storleken på kommunens administration ska ses över. Ett yrkande som bland annat M ställer sig bakom.

Budgetförslag från KD, M och SD ställdes mot majoritetens förslag från S, C och V.

Efter votering och reservationer klubbades slutligen majoritetens budget och en skattehöjning på 80 öre. Detta efter ett mer än sju timmar långt sammanträde och debatt i Skansenskolans aula.

Först övervägde Moderaterna dock att skjuta upp fastställande av skattesats genom att begära minoritetsåterremiss, men då kommunallagen kräver att fullmäktige fastställer skattesats i november drog Henrik Yngvesson (M) tillbaka detta yrkande.

Några röster ur budgetdebatten:

Annons

Liv Stjärnlöf (M) - MOT skattehöjning:

– Det är inte ansvarsfullt att anställa fler dyra chefer och dyr administration. En skattehöjning kanske känns bra 2020 men notan kommer vara svidande hög 2021.

Elisabeth Cima Kvarneke (V) – FÖR skattehöjning:

– Vi kan inte tänka oss ett samhälle där vi slutar ge ungdomarna möjlighet. Det måste till mer pengar till personal på vård och skola. Vi kan bara få ett bättre samhälle om vi slutar spara ihjäl oss. Ett sånt samhälle där man inte kan ge sina anställda ett bra samhälle att leva i vill inte några företagare hellre ha.

Sebastian Hallén (L) –MOT skattehöjning:

– Det är för mycket och det är för tidigt. Kommunen klarar det här ganska bra än så länge, det finns inga stora släpande underskott. Jag tolkar det lite som att man höjer skatten i förebyggande syfte.

Carl Dahlin (M) – MOT skattehöjning:

– Det här är två skattehöjningar som inte behövs. Låtsas inte att det är att ta ansvar att höja skatten, det är snarare att kasta in handduken. Det finns ingen garanti att verksamheten blir bättre med högre skatt.

Bength Andersson (S) –FÖR skattehöjning:

– Att sälja bostadsbolaget ger visserligen pengar på kort sikt, men bolaget har 800 lägenheter som samtliga är uthyrda och de ger intäkter på lång sikt.

Annons

Henriette Koblanck (S) – FÖR skattehöjning:

– Kultur är inte grädden på moset. Barn har rättigheter och behöver möjligheter och det är politikernas ansvar att stå för det, sa Henriette Koblanck (S) som påtalade att kommunen lägger mindre på kulturskolan än rikssnittet och att KD:s förslag skulle innebära nedläggning.

– Jag vet att ni inte värnar om kulturen, men ni värnar väl om barnen.

Måndagens fullmäktigemöte inleddes med en tyst minut för ledamoten Agneta Stjärnlöf (M) som nyligen avlidit. Dottern Liv Stjärnlöf (M) inledde med några ord om hennes engagemang in i det sista, inte minst för kommunens barn och unga i arbetet i utbildningsnämnden. Här en bild från fullmäktige i Mörbylånga 2010.
Måndagens fullmäktigemöte inleddes med en tyst minut för ledamoten Agneta Stjärnlöf (M) som nyligen avlidit. Dottern Liv Stjärnlöf (M) inledde med några ord om hennes engagemang in i det sista, inte minst för kommunens barn och unga i arbetet i utbildningsnämnden. Här en bild från fullmäktige i Mörbylånga 2010.Foto: Sofia Hedman
Fakta

Så mycket får nämnderna

Nämnd 2019 (2020) 2021:

Kommunstyrelsen: 68,4 miljoner (73,2 miljoner) 74,3 miljoner

Kultur- och tillväxtnämnden: 101,1 miljoner (100,9 miljoner) 99,4 miljoner

Samhällsbyggnadsnämnden: 10,6 miljoner (10,3 miljoner), 10,2 miljoner

Socialnämnden: 311,5 miljoner (314, 2 miljoner) 315,3 miljoner

Utbildningsnämnden: 364 miljoner (380 miljoner) 391,7 miljoner

Fakta

Vad går skattehöjningen till?

Fullmäktige i Mörbylånga kommun höjer skatten med 80 öre.

Skattehöjningen ger 25 miljoner kronor extra till Mörbylångas kommunkassa.

Så fördelas pengarna:

SKOLA

+ 4,7 miljoner extra till skolan (utöver lönehöjningar och ökad skolpeng för att barnen blir fler).

+ 2,25 miljoner kronor ytterligare grundskolan

+ 848 000 kronor fritidshem

OMSORG

+ 700 000 hemsjukvård/rehabilitering

+ 1 miljon kronor till heltidsresan (de som vill ska få jobba heltid inom vården).

ÖVRIGT

+ 300 000 kronor till Kraftsamling Sydöland som får ytterligare ett år.

+ 1 miljon kronor till kollektivtrafik, rabatt till resekort till pendlare

+ 675 000 kronor till kommunens fastigheter

+ 13,6 miljoner kronor till investeringar, så att kommunen inte behöver låna.

Ny skattesats 22,21 kronor

Mörbylånga kommun med 15 000 invånare sysselsätter cirka 1900 anställda. Skola, omsorg och all annan verksamhet kostar drygt 900 miljoner kronor i budgeten för 2020.

Kommande investeringar är bland annat en förskola och högstadieskola som håller på att byggas och ska inredas i Färjestaden, även Skansenskolan ska rustas upp. Det finns planer för konstgräs i Gårdby under förutsättning att kommunen får bidrag. Det ska muddras i Grönhögen hamn och Mörbylånga hamn ska utvecklas. Det ska byggas cykelvägar, till exempel från Algutsrum, och Industrigatan ska ses över. Pengar finns också till vattenutbyggnad, med mera.

Läs mer här:

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons