LISTA: 15 coola byggnader i länet – som inte längre finns
1. Restis i Borgholm
Låg: I korsningen Hamnvägen/Södra Långgatan.
Få saker gör mig mer bedrövad än tanken på att det här palatset hade kunnat finnas i min direkta närhet om det inte vore för en brand 1973. Restis var den sista kvarvarande byggnaden från badortsepoken i Borgholm och när den gick upp i rök tog den en era med sig ner i graven. Tänk om detta arkitektoniska mästerverk fått leva vidare! Jag hade gladeligen bosatt mig i ventilationen. Istället står där ett grått, generiskt lägenhetshus med några verksamheter i botten. Aj, mitt hjärta.
2. Kvastenhörnan i Kalmar
Låg: I korsningen Storgatan/Kaggensgatan.
Känner du igen dig? Inte? Kanske för att denna smäckra byggnad ersattes av ett brutalistiskt betongblock i början av 1960-talet. Det som vi idag känner som Kvastenhörnan kallades tidigare Domushörnan och innan dess Berggrens hörna – då låg här en klädekiperingsaffär och fasaden var i mitt tycker betydligt trevligare att titta på. När Domus skulle bygga sitt varuhus (som invigdes 1964) köpte de upp alla byggnader i längan och jämnade dem med marken. Bara sådär. Det enda som blev kvar var Kullzenska-huset, eftersom syskonen Kullzén vägrade sälja. Det tackar vi för än idag. Och Domus – hur ska vi någonsin förlåta er?
3. Hotell Vågen i Mörbylånga
Låg: Hamnen i Mörbylånga, ungefär mellan tennisbanorna och dagens Magasin 1.
Nej, nu rusar min puls på riktigt. Hotell Vågen i Mörbylånga var som synes en helt fantastisk byggnad som låg med fasaden mot hamnen och Kalmarsund. Här fanns biograf, restaurang, kafé, biljard och förstås en hotellverksamhet. Byggd i trä och Ölandssten måste den ha varit ett viktigt landmärke på södra Öland – men dessvärre gick den ett onödigt bistert öde till möte. Under åren förvanskades byggnaden till oigenkännlighet och till sist lämnades den att förfalla. Under 1990-talet revs den slutligen.
4. Alphyddan i Oskarshamn
Låg: I Stadsparken i Oskarshamn.
På den här bilden ser vi Alphyddan så som den såg ut 1965. Elva år senare brann den ner till grunden. Då hade den agerat mötesplats, restaurang och festlokal åt Oskarshamnsborna i 94 år, eftersom den byggdes 1880. Se vilka ljuvliga Pippi Långstrumpfärger fasaden har! Vem hade inte velat ta en nypa luft på den där balkongen?
5. Neikters magasin i Emmaboda
Låg: På Långgatan, mittemot Ahsell.
Tvisterna kring Neikters magasin var många och långa men i december 2023 mötte byggnaden slutligen sitt öde. Trots idoga protester från delar av befolkningen revs huset som uppfördes på platsen av Axel Neikter år 1902. Här drev han sedermera en diversebutik och längre fram anordnades Emmaboda marknad vid magasinet. I över hundra år var Neikters en viktig handelsplats för Emmabodaborna – men under de senaste decennierna har den inte haft något användningsområde. Nu finns den inte längre, istället är platsen... tom.
6. Järnvägsstationen i Torsås
Låg: Korsningen Norra Tångvägen/Badhusgatan, Torsås centrum.
Tänka sig, en gång i tiden hade Torsås en egen järnvägsstation. Se så fin den var. När de två smalspåren (som bland annat gick till Kalmar och ner mot Blekinge) lades ner 1965 köpte kommunen stationsområdet och vips! Bara fem år senare var byggnaden puts väck. Stationsområdet var tämligen stort och själva stationshuset ska ha legat ungefär i korsningen mellan Badhusgatan och Norra Tångvägen, snett mittemot nuvarande Pizzeria Tuppen. På platsen finns idag en mindre parkering.
7. Societetshuset i Borgholm
Låg: Societetsparken.
Här har vi ytterligare ett förlorat byggnadsminne från Borgholms badortsepok. Societetshuset invigdes 1885 och var en riktigt pampig mötesplats för människor från hela landet. Här fanns en stor festsal, en gigantisk veranda, ett biljardrum, ett musikrum, två spelrum och förstås ett kök. Blott 60 år efter att huset byggts beslutade man att det skulle rivas för att ge plats åt åtta villor. Det ansågs omodernt och obegripligt nog hade man låtit det förfalla. Rest in peace, är allt jag har att säga.
8. Nordchoklads lager i Kalmar
Låg: I Snurrom, ut mot Norra vägen.
Eftersom jag växte upp i Lindsdal minns jag mycket väl chokladfabrikens stora lagerlokal som man alltid åkte förbi på väg in mot stan. På min tid stod det Candelia på skylten, men går man ytterligare några år bakåt stod det Nordchoklad. Byggnaden var initialt tänkt att bli en del av det havererade Fanerdun-projektet under tidigt 00-tal, men det slutade med att den revs. Idag är Snurrom inte längre en öde industriplats utan ett levande bostadsområde. Kanske var allt inte bättre förr? (Även om jag saknar chokladen)
9. Kvarteret Balder i Nybro
Låg: I centrala Nybro, samma kvarter som dagens kommunhus.
Ibland undrar man verkligen hur mänskligheten är funtad. I Nybro under tidigt 1980-tal bestämde man sig till exempel för att riva ett helt kvarter med vackra sekelskiftesbyggnader för att ge plats åt ett nytt kommunhus. Resultatet? Tja, det blev som man kan förvänta sig; bedrövligt, om du frågar mig. Jag var visserligen inte med på den tiden, men att riva ett helt kvarter med fullt fungerande byggnader känns inte särskilt resurseffektivt. Någon annanstans i kommunen borde det väl ha funnits en ledig gräsplätt?
10. Pub Kråkan i Oskarshamn
Låg: Kungsgatan 2, Kråkerumsbacken.
Vissa tragedier har ändå ett soligt slut. Sommaren 2018 bröt en eldsvåda ut i fläktsystemet på anrika Pub Kråkan i Oskarshamn. Det slutade med att hela huset brann ner och att sex personer boendes i byggnaden blev hemlösa. Nu, sex år senare, kan den som besöker platsen knappast ana vad som har hänt. Man har nämligen byggt ett närmast identiskt hus på platsen! Kråkan har flyttat tillbaka och bygget, färdigställt 2020, nominerades bygget till Arkitektuppropets Fin-pris.
11. Rifa i Kalmar
Låg: Oxhagen (nuvarande Linnéstaden).
Många Kalmarbor minns Rifas fabrikslokal i Oxhagen, nuvarande Linnéstaden. Här arbetade mängder med människor under åren, fram till att verksamheten lades ner 2005. Fastigheten togs över av Peab som gjorde upp planer för nya bostäder, och under 2016/2017 revs de gamla fabrikslokalerna. Då såg de inte mycket ut för världen. Under flera år hade obehöriga brutit sig in och vandaliserat, och platsen utgjorde till och med en säkerhetsrisk. Idag har området fyllts med, just det, bostäder – och ett enormt parkeringshus.
12. Orranäs glasbruk i Nybro
Låg: Bruksområdet i Orranäs.
2023 brann hyttan på Orranäs glasbruk ner till grunden. Kvar lämnades några svedda hörnpelare och en hög av rykande bråte. Hela samhället drabbades hårt av branden – hyttan byggdes dessutom så sent som 2017 och hade knappt hunnit stå där i sex år. Men under hösten kom glädjebeskedet: glashyttan ska byggas upp igen! Från början var planen att ha bygget klart redan i påsk, men nu ser det ut att bli i sommar. Ändå – här snackar vi snabba puckar. Byggnaden ska återuppföras i samma stil men bli mer modern, miljövänlig, brandsäker och energisnål.
13. Gamla Byttan i Kalmar
Låg: Stadsparken i Kalmar.
Jag älskar visserligen den nuvarande byggnaden, men se så prålig Byttan var på 1880-talet! Namnet Byttan kommer helt enkelt av att man tyckte husets form påminde om en smörbytta, och trots att det revs 1939 lever namnet kvar i folkmun än idag. Samma år uppfördes Sven Ivar Linds ”nya”, modernistiska Byttan och byggnaden har sedan dess varit minst sagt omdiskuterad. Personligen är jag ett stort fan av detta praktexemplar från 1930-talet, men tänk om den ursprungliga byggnaden också hade fått finnas kvar! De hade varit så fina sida vid sida.
14. Silon i Mönsterås
Låg: Hamnen i Mönsterås.
Från 1944 till och med 2021 diskuterade man silons vara och inte vara i Mönsterås. Det började redan när den skulle byggas; vissa menade att den skulle förvanska utsikten och bli en skamfläck i den vackra köpingen, men de fick se sig besegrade av motståndarsidan. Under nästan 70 år tornade den upp sig i hamnen innan den till slut jämnades till marken för att ge plats åt ett höghus med bostadsrätter. Idag doftar platsen mer Miami än forna Östtyskland, om man säger så.
15. Societetshuset i Oskarshamn
Låg: På Lilla torget.
Handelsbankenhuset är en av mina absoluta favoritbyggnader i Oskarshamn. Sjukt nog hade den inte funnits om det inte vore för en brand 1903. Då förvandlades nämligen Societetshuset – ett pampigt vitt hus som rymde ett stadshotell och hela fyra krogar – till aska och damm. Så oerhört sorgligt – och förstås ett hårt slag för staden. Att Handelsbankenhuset byggdes på platsen året därpå är i alla fall en liten tröst i sammanhanget.