Facket begär riskanalyser på alla äldreboenden och i hemtjänsten
Båda fackförbunden har tagit del av det brev som ett 20-tal sjuksköterskor skrivit till tjänstemän och politiker och som beskriver deras upplevelse av hur kommunen hanterar coronasmitta och covid-19 inom vård och omsorg. Som tidningen har berättat hävdar de att det finns allvarliga brister när det gäller bland annat rutiner och utbildning.
Kommunen har tillbakavisat delar av kritiken och anser till exempel att det finns tydliga rutiner, medan andra saker behöver ses över. Men Vårdförbundet och dess medlemmar håller fast vid att det saknas mer detaljerade rutiner, specifika för just Mönsterås kommun, som de kan jobba efter.
Sjuksköterskorna har uppgett att inte alla berörda anställda har fått utbildning i hur man använder skyddsutrustningen och i hygienrutiner. På tisdagen framkom samma uppgifter från omsorgspersonal.
”Att säga att all personal fått hygienutbildning är långt ifrån sanning” uppger en anställd till tidningen.
Socialchefen Christina Samuelsson svarar dock att alla medarbetare ska ha gått igenom den digitala utbildningen från socialstyrelsen. Det beslutet togs i mars. Hon säger också att två sjuksköterskor har utbildats av länsstyrelsen och smittskyddet i länet och att dessa sedan har fört informationen vidare till övriga.
– All personal som anställs hos oss som vikarier eller fast anställda går igenom ett introduktionsprogram där hygien med mera ingår enligt en checklista. Alla som anställs får också skriva under ett papper på att de har tagit del av och förstått hygienrutinerna, de får även rutinerna utskrivna på papper, säger Christina Samuelsson.
Från fackens sida kommer man att följa upp detta med arbetsgivaren.
– När det gäller bristande basala hygienrutiner är vi övertygade om att varje anställd utför sitt arbete på ett bra sätt men ju mer smitta som kommer in på en arbetsplats ju mer stress blir det bland personalen och då i det läget är det så lätt att missa ett moment som man kanske inte gör annars i normala fall. Här måste arbetsgivaren ta sitt arbetsmiljöansvar och se till att det finns tillräckligt med personal för situationen som uppstått, se till att all personal har tillräckligt med kunskaper om basala hygienrutiner, hur man tar av och på en skyddsutrustning för att smitta inte ska spridas samt hur man handhar utrustningen efter att man tagit av den, säger hon.
Det har gjorts en generell riskanalys men eftersom ingen arbetsplats är den andra lik begär nu Kommunal att det görs sådana på samtliga äldreboenden och i hemtjänsten.
Kommunal överväger också i samråd med huvudskyddsombudet att kräva någon form av arbetsmiljöåtgärd enligt arbetsmiljölagen, om det är så att det finns brister som man anser måste åtgärdas.
När det gäller skyddsutrustning så finns det enligt facket, men det kan finnas brister ändå, till exempel att det inte finns tillräckligt på en enhet inför en helg och att en anställd kanske inte har fått tydliga instruktioner hur utrustningen används, uppger Lena Svensson.
Vårdförbundet lyfter också fram på nytt att personalen behöver mer stöd från ledning och medicinskt ansvarig sjuksköterska, och uppbackning när det gäller beslut i oförutsedda situationer gällande hygien och patientsäkerhet.
De efterlyser även ett politiskt engagemang.
”Det är ju de förtroendevalda som bär det yttersta ansvaret för vår arbetsmiljö” skriver de i ett gemensamt uttalande till tidningen.