Familj vill bygga bostadsrätter i hamnen - silon ersätts med liknande byggnad
Planerna avslöjades vid en pressinformation på tisdagen. På plats fanns Torsten och Hélène Gunnarsson, boende i Nydala, Mönsterås, som hoppas på att kunna förverkliga sin vision.
– Jag och min familj har under lång tid diskuterat kring hamnen och dess potential. Det är en gammal dröm att få köpa silon och göra något fint med bibehållen karaktär och siluett, säger Torsten Gunnarsson.
För ganska exakt ett år sedan fick de möjlighet att klättra upp i silotornet. Med utsikten mot Mönsteråsviken framför sig beslutade de sig för att gå vidare med idén och kontaktade kommunen. Diskussioner har pågått en längre tid.
På tisdagen tecknade de ett markanvisningsavtal med Mönsterås kommun, ett avtal som ska godkännas av kommunstyrelsen nästa vecka. Det innebär i korthet att kommunen ger dem ensamrätt till köp av silobyggnaden. Avtalet gäller för tre år.
Det som händer närmast är att kommunen ska ta fram en ny detaljplan för hela den delen av hamnområdet, där även Swedish Agro finns.
Familjen Gunnarsson ska ta fram ritningar och hitta de som vill bo i bostadsrätterna. Framför allt tänker man vända sig till kundkretsen som är 55 plus. Till sin hjälp i det arbete som nu väntar har de även Ikke Molin.
Så småningom ska köpekontrakt upprättas med kommunen och ett pris bestämmas. 2022 räknar de med att en byggnation kan ske.
När det gäller lägenhetsstorlekar, kostnader och liknande så är projektet fortfarande i sin linda och det kommer att presenteras senare. För att kunna genomföra byggnationen krävs 13-15 köpare.
Kommunalrådet Anders Johansson (C) och oppositionsrådet Robert Rapakko (S) är noga med att understryka att hamnområdet även fortsättningsvis kommer att vara tillgängligt för allmänheten. Syftet med projektet är att fortsätta levandegöra hela hamnområdet, och de framhåller att det ska finnas plats för både restaurang och handel även fortsatt.
– Vi har en vision om vad vi vill göra med hamnen och vi har alltid haft en politisk enighet kring det. För kommunen är det viktigt att området är fyllt av liv och rörelse och tillgängligt för alla. Vi har många intressen att ta hänsyn till, det gäller både miljön, verksamheter, turism och boende, säger Anders Johansson.
”De har både hjärta och hjärna med sig i det här projektet”
Robert Rapakko och Lejla Bajraktarevic (S) tycker att det känns bra att ha skrivit avtal med paret Gunnarsson som har lokal förankring:
– De har både hjärta och hjärna med sig i det här projektet. Det känns också spännande med en entreprenör som vill bygga bostadsrätter, något som det råder brist på och efterfrågas. Vi ser också att de ytor som i dag används som konsthall antingen kan bevaras eller ersättas.
Tekniska chefen Thomas Nilsson berättar att den nya detaljplanen kommer att möjliggöra både bostäder och verksamheter i hela den aktuella delen av hamnen. Man kommer också att fortsätta bygga ut hamnpromenaden, alltså bryggan, längs med hela den delen.
– Hamnen är en värdefull samlingspunkt, konstaterar Torsten Gunnarsson och tillägger att han hoppas att planerna ska tas emot väl av allmänheten.
De är måna om att den nya byggnaden ska få den siluett som silon har i dag, vilket har blivit ett landmärke.
– I den bästa av världar hade man önskat att det hade gått att göra en ombyggnad av silotornet, men nu fungerade inte det, säger Hélène Gunnarsson.
Tornet är i alltför dåligt skick och nära på omöjligt att bygga om, och en rivning är enda lösningen.
– Vi kommer att ha nära diskussioner kring byggnaden med kommunen och det är viktigt för oss att den gamla siluetten behålls, säger de.