Kritik mot förslag om direktförsäljning av vildsvinskött - ”de vågar inte ta steget fullt ut”
Nyligen presenterade Livsmedelsverket ett nytt förslag för hur man kan förenkla hanteringen av vildsvinskött. Detta för att stimulera vildsvinsjakten. Bakgrunden är den växande vildsvinsstammen, som förstör på åkrar och i trädgårdar. Dessutom ökar antalet trafikolyckor med vildsvin inblandade.
I Livsmedelsverkets förslag ingår bland annat statliga subventioner av trikinprover, utbildning för att få sälja vildsvinskött och att jägare får sälja maximalt fem vildsvin per år. Om jägaren säljer mer än fem måste man, som tidigare, gå via ett vilthanteringsställe, exempelvis ett slakteri.
– I förslaget finns flera positiva punkter, men jag förstår inte gränsen på fem grisar - det är ingenting för oss som har problem. En granne har skjutit 45 grisar hittills i år, berättar Örjan Ivansson, som driver Rugstorps lantgård och är ordförande i Bäckebo-Kråksmåla LRF-avdelning.
Gården har stora problem med att vildsvinen förstör på deras marker. På arrendemarken i Bäckebotrakterna är det inte ovanligt att det kommer 30 till 40 stycken i en flock.
– Det är bra att de släpper försäljningen av köttet fri, men de vågar inte ta steget fullt ut. Det är konstigt att det är okej att sälja några stycken - man tycker att antingen är det okej att sälja direkt eller inte, tycker Örjan Ivansson.
För att få bukt på vildsvinsstammen har Svenska jägarförbundet tryckt på att direktförsäljning av köttet måste godkännas.
– Det är ett bra kött. Jag skulle kunna sälja mängder i vår gårdsbutik, bara jag fick. Jag tycker det borde räcka med att man tar prover för att visa att köttet är fritt från trikiner och sedan kan man sälja.
Han menar att det är för tungrodd hantering att gå via en vilthanteringsanläggning.
– Det måste vara lönsamt att jaga gris. Som det är nu när man måste gå via vilthanteringsanläggningar blir det ingen lönsamhet. Man måste helt enkelt släppa handeln helt fri. Det borde räcka med att de som säljer visar godkända trikinprover på det de säljer, säger Örjan Ivansson.
Men han vill framhålla att förslaget om utbildning innan man får sälja är bra och att de som gått utbildningen får en stämpel, som säkrar spårbarheten av köttet.
Livsmedelsverket har tagit fram förslagen tillsammans med flera andra aktörer. Förslagen skickas nu på remiss och den slutgiltiga rapporten ska vara hos regeringen den 30 november 2019 och därefter tas beslut.
Livsmedelsverkets förslag om hantering av vildsvinskött
Förslagen i korthet:
Jägaren får sälja max fem vuxna eller sju årsungar per år.
Jägare som får sälja köttet måste gå en kortare utbildning.
Den som gått utbildningen får en unik stämpel som ska säkra spårbarhet och livsmedelssäkerhet
De jägare som gått kursen hamnar i ett register som sköts av Livsmedelsverket.
Subventionerade trikin- och cesiumprover.
Källa: Livsmedelsverket
Läs mer om vildsvin: