Annons

Fullmäktige: Förskolebygge får mer pengar

Politikerna tog på måndagen ett försenat beslut om att spara på sig själva. Något som märktes redan vid fullmäktigemötets kaffepaus, där ostfrallorna var helt bortplockade.
Först ut var en film där skolelever tagit tempen på invånarna inför folkomröstningen om Öland en kommun.
Mörbylånga • Publicerad 29 april 2019 • Uppdaterad 30 april 2019
Elevfilmen från Skansenskolans resursklass Lagunen ger kanske hint om resultatet i folkomröstningen: 99 intervjuade vill ha en kommun på Öland och 73 vill behålla två. Lärare och elever Elmer Jönsson, Janne Svensson, Nils Forsberg, Michael Sjöstrand, Petra Grönlund, Petra Hortlund, Isak Lorensson, Gunnar Hedberg Rechlin, Tindra Järnepalm, Emil Andersson, Urban Hjelm visade sin film på fullmäktige. Läraren Jonas Jonasson saknas på bilden.Foto: Pia Olofsson

Den politiska organisationen ska spara totalt 231 000 kronor i år genom att ställa in ett eller flera kommunfullmäktigemöten vilket sparar 90 000 kronor, och minska annonsering inför möten med 30 000 kronor. Det omdiskuterade fikabrödet tas bort helt vilket beräknas spara 20 000 kronor, avsevärt lägre än de 92 000 kronor i ursprungsförslaget. Nämnderna uppmanas också att ställa in möten.

Kommunfullmäktige beslutade även att bevilja 6,5 miljoner kronor extra i investeringsbudget 2020 till bygget av en ny förskola på Hållbar plats vid Järnvägsgatan i Färjestaden. Anbuden som kommit in kostar mer än förväntat.

Annons

Störst debatt blev det innan beslutet att Mörbylånga köper in socialjour för kvällar, helger och nätter externt och går med i Sydostjouren under 2019.

Moderaterna vill behålla socialjouren i egen regi med fem anställda i beredskap och fick stöd av Kristdemokrater och en del Sverigedemokrater, som reserverade sig efter votering.

– Vår egen personal har lokal ärendekännedom och personalen vill ha jouren kvar, sa Ingela Fredriksson (M).

Socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C) tyckte annorlunda:

– Vi har duktig personal och de ska jobba kvar på dagen. Men det är tufft för dem på helger, kvällar och nätter, då tar vi in personal utifrån. Även om jouren ligger i Kalmar lär de sig ärendena där.

Kommunens avtal om Eketorps borg var också uppe på agendan, liksom ansvarsfrihet för styrelser och årsredovisningen för 2018. Det ekonomiska resultatet blev bra enligt politikerna, som inte var nöjda med betyget från medarbetarna i medarbetarundersökningen, där inga mål uppnåddes.

Per-Gunnar Olssons (SD) motion om att polisanmäla alla ensamkommande i kommunen som ljugit om sin ålder, fick avslag med hänvisning till att Migrationsverket ansvarar för åldersbedömning och ersättning. Ett svar han inte var nöjd med.

Per-Olof Johansson (S) menar att fördömanden från SD kommer när det gäller invandring men inte annat fusk, som skattefusk eller när riksdagsledamöter fuskar med bostadsort.

– Det handlar om värderingar och människosyn, sa han.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons