Kraftsamling Sydöland synades på fullmäktige
Det undrade fullmäktigeledamoten Per Palmgren (M), som skrivit interpellationen till kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) och 1:e vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C). I den frågar han hur många anställda det finns i projektet, hur stor lönekostnaden är, om det finns någon avrapportering kring projektet, om ett hamnprojekt ingår och om hur länge projektet ska pågå?
Svaret blev att kommunen lagt drygt 400 000 kronor i lönekostnad i år på Kraftsamling Sydöland. Två externa halvtidstjänster och två kommunanställda med 25 procent vardera delar på 1,5 tjänst. Enligt ekonomichef Åsa Bejvall är kommunens kostnad totalt 600 000 kronor i år för Kraftsamling Sydöland.
– Jag tycker själv det är viktigt att det händer nåt därnere, men samtidigt måste vi se resultat, sa Per Palmgren.
– Vad har vi fått på uppsidan för alla dessa pengar?
Han ville se rapporterna.
Kraftsamling Sydöland startades våren 2019 för att minska negativa effekter då Cementa stängde ner cementproduktionen i Degerhamn. Första året var också Cementa med och finansierade.
Målet med projektet är att göra det lättare för fler att bo och verka på södra Öland och utveckla besöksnäringen. Projektet har samordnat flera möten och startat tillfälligt kontor i Södra Möckleby. Dessutom har projektet finansierat en rapport om hamnarnas utvecklingsmöjligheter. I den ingick även hamnen i Färjestaden, och det är ju långt från postnummer Degerhamn på södra Öland påpekades på mötet.
Enligt Anna-Kajsa Arnesson hålls två styrgruppsmöten i år men 2019 var mötena fler. Projektet avslutas vid årsskiftet.
Nyttan med den nya styrmodellen var också uppe för diskussion genom en interpellation från Elisabeth Schröder (politisk vilde).
Dessutom fastslog ledamöterna att fullmäktige de närmaste åren ska prioritera fler detaljplaner, ökat bostadsbyggande och ökat strategisk markinköp. Utvecklingsmålen som ska uppnås är även ett ökat inflyttningsnetto, goda skolresultat, trygghet och god folkhälsa. Vad gäller näringslivet ska Mörbylångas kommun sikta på fler företag, ökad tillväxt i företagen och god service till företagen.
Kommunfullmäktige antog också en plan som gör det möjligt att bygga en bostad på fastigheten Isgärde 4:15, nära den före detta barnkolonin i Stora Rör.
Kostnad Kraftsamling Sydöland
2019:
Mörbylånga kommun medfinansierade med 650 000 kronor (främst i form av arbetstid), Cementa betalade 100 000 kronor och Region Kalmar län 750 000 kronor.
2020:
Mörbylånga kommun medfinansierade med 600 000 kronor (främst arbetstid), Region Kalmar 500 000 kronor.
2021:
”Inför 2021 så ser det i dagsläget ut som att projektet avslutas och att regionen inte bidrar med mer medel. Men Mörbylånga kommun har fortfarande 300 000 kronor kvar i budgetram för insatser på Sydöland. Budgeten är ju dock inte beslutad ännu så ändringar kan ske. Därefter är inget bestämt som jag vet”, meddelar ekonomichef Åsa Bejvall, Mörbylånga kommun.