Över 1 500 har tyckt till om nya översiktsplanen - hotad skog får känslor att svalla över
Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Kalmar kommun har pågått i flera år och fick förlängas på övertid innan den presenterades i april. I maj gick översiktsplanen ut på samråd och via en länk från kommunens hemsida blev det möjligt för alla intresserade att ta del av hur tankarna går om nya bostadsområden, friluftsområden, industriområden och områden för vindkraft. Den 31 juli gick tiden för att lämna in synpunkter ut och responsen har varit stor.
– Jag tycker det är bra att folk tycker. Vi bjuder in till samråd för att folk ska komma med synpunkter. Sedan ska vi lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Men, vi ska också ha kraften och förmåga att fatta beslut, för det kommer vi att göra, säger Peter Akinder (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
När den nu gällande detaljplanen gick ut på samråd 2012 kom det sammanlagt 128 yttranden till kommunen. 98 av dem var från privatpersoner. Den här gången har det cirkulerat protestlistor och upprop där över tusen namnunderskrifter lämnats in. Till det kommer mängder med enskilda yttranden om allt från önskemål om utomhusbassäng och lekplatser till övergripande synpunkter som att bevara grönområden generellt och inte förtäta stadskärnan.
Några områden som genererat fler synpunkter än andra är den inritade vindkraftsparken väster om Läckeby, ett industriområde i Harbymo, en ny infart från E22 via ett skogsparti till Tegelviken, bostäder vid Norrlidsslingan, bostäder i Tallhagsskogen, bostäder i ett skogsparti i Bergavik och bostäder samt campingplats på Skäggenäs. ”Blandad stadsbebyggelse” i hamnområdet har också fått reaktioner.
Inte minst hamnens företrädare har uttryckt skepsis mot planerna och hamnstyrelsen pekar på att det i så fall kan bli aktuellt långt fram i tiden. Vidare antyds att hamnen borde visas större respekt: ”På samma sätt som Kalmar hamn tar hänsyn till övriga närliggande aktörers utveckling, behöver också övriga aktörer ta hänsyn till Kalmar hamns utveckling”. Men även andra uttrycker oro inför idén som presenteras i översiktsplanen. Nybro kommun skriver att ”Skrivningarna i översiktsplanen gällande hamnen är motsägelsefulla. Kalmar kommun behöver garantera ytor och ta beslut för en fortsatt hantering av gods i hamnen. Dessutom behöver infarten Södra vägen uppgraderas”. Trafikverket tycker att det bättre borde framgå att infrastrukturen är en förutsättning för ambitioner som uttrycks i översiktsplanen: ”till exempel framstår trafiken på Södra vägen som ett problem för kringliggande exploateringar och inte som en förutsättning för hamnens utveckling”.
Som Barometern rapporterat tidigare var det över 700 som skrivit på listor för Norrlidsslingans bevarande, mer än 500 för ett bevarande av Tallhagsskogen, över 300 för att inte exploatera utpekade delar av Skäggenäs för bostäder och campingplats där kommunen också köpt in mark. Nästan 400 har skrivit på ett upprop på Facebook mot en 70 kraftverk stor vindkraftpark i Läckeby, Rockneby och Bäckebo. Uppropet är inte inskickat till kommunen, men en nybildad förening har begärt anstånd om att lämna in ett yttrande senare. I de yttranden som skickats in redan nu är de flesta klart negativa ””Inom kommunen inser ni säkert det helt orimliga att bygga 70 byggnadsverk ungefär lika höga som Eifffeltornet inom detta begränsade område”, är en av kommentarerna. Andra tycker det är bra och Stena Renewable, som är i startgroparna för satsningen, vill helst se att kommunen tillåter ett antal tiotal meter högre verk än 280 som översiktsplanen anger som högsta höjd.
Även i Bergavik har många skrivit under ett likalydande yttrande om att ett skogsparti ska bevaras. Över huvud taget är uttrycker den stora majoriteten av samtliga yttranden en oro för att olika grönområden, både i staden och på landsbygd, ska byggas bort. ”Tänker man fortsätta att såga ner träd överallt”, skriver en av privatpersonerna som tagit upp frågan i sitt yttrande.
I Kalmars södra delar finns kritik mot exploatering för 1 000 bostäder vid T-bryggan och Södra utmarken, en infart genom ett grönområde mellan Tegelviken och Hagbynäs och i nytt verksamhetsområde i Svaneberg.
Industriområdet i Harbymo har också det väckt starka känslor. ”All skit på ett ställe tycks vara ledstjärna i den nya planeringen”, skriver två privatpersoner. I en samlingsskrivelse från 44 bybor i Harbymo och Tomtebyholm framförs krav om att översiktsplanen ändras och att verksamhetsområdet plockas bort. De pekar på att det redan finns en avfallsanläggning med tung trafik, buller, utsläpp och stundvis bränder, ett kraftvärmeverk, en riksväg, järnväg och tolv stycken 200 meter höga vindkraftverk i närheten.
En annan upprörd röst i närheten kommer från en markägare som överraskats med att kommunen ritat in bebyggelse på hans jordbruksmark. ”När det gäller den pågående översiktsplanen är informationen skandalöst dålig till mig när ni målat färger på min jordbruksfastighet. Kalmar kommun får inte bygga något på min fastighet över huvud taget”, skriver markägaren. En annan markägare i Vassmolösa är kritisk till att ett rekreationsområde prickats in på hans marker där det bedrivs både skogsbruk och kommersiell verksamhet. LRF har också lämnat synpunkter på översiktsplanen, en av dem är just att kommunen inte borde peka ut privatägd mark för exempelvis rekreationsområden utan att först ha pratat med ägaren. ”Här bedrivs skogsbruk eller annan näringsverksamhet och att peka ut områdena för allmänna intressen inskränker äganderätten”, skriver LRF.
Flera myndigheter, kommuner, företag och organisationer har hört av sig. Kalmar läns museum ser mycket positivt på resonemangen i planen om en uppdatering av kulturmiljöprogrammet för landsbygd och att det redan pågår för staden. Museet menar att det i kommunen finns ”brister som gör det svårt att skydda kulturhistoriska värden eftersom kunskapen om vilka värden som finns inte är kartlagda”. En hög ambitionsnivå i planens ställningstagande att utgå från platsens unika värden, hyllas. Miljöpartiet vill bland annat bevara Kalmars kvarvarande skogsområden, Mönsterås kommun lyfter fram att ett regionalt cykelstråk pekats ut, Kalmaralliansen vill se ett helhetsgrepp över infarter till Kalmar, och ”ser med oro på ÖP:ns grundtanke, att förtäta och bebygga de grönområden som finns kvar, Oskarshamn saknar ett resonemang kring kompletterande hamnar och anvisade områden för bostäder i norra kommundelen. Mörbylånga ser positivt på att Kalmar vill utveckla färjetrafik mellan Kalmar och Färjestaden men även Mörbylånga.
Valet att göra översiktsplanen helt digital får både ros och ris. Trafikverket menar att det digitala formatet medför svårigheter att få en tydlig överblick, Lantmäteriet tycker att materialet presenteras bra och strukturerat men att det behöver bli mer lättillgängligt. För att vara säker på att rätt underlag hittats har det tagit lång tid att sätta sig in och hitta i översiktsplanen. Privatpersoner har också synpunkter om att det ”tyvärr är omöjligt att veta huruvida man kunnat ta del av hela översiktsplanen”. Hyresgästföreningen i Kalmar, Torsås och Öland menar att materialet är omöjligt att tränga igenom utan mycket goda förkunskaper och mycket tid. Kommunens egen mark- och exploateringsenhet saknar en sökfunktion och har en rad synpunkter på materialet. Enheten vill veta hur stor del av den planerade marken som är kommunägd och om det finns en beredskap att eventuellt köpa in privatägd mark som översiktsplanerats. Att flytta all verksamhetsmark utanför stad och tätort ifrågasätts också då kostnader följer. Generellt anses för lite mark vara utpekad för utveckling runt tätorterna.
Om det är mycket oro och kritik mot nya bostadsområden, industriområden och i något fall även friluftsområden, inpå den egna knuten på flera håll så är inställningen i stort en annan i Södermöre. Kommundelsnämnden menar att 700 möjliga nya bostäder är för lite. I alla orter efterfrågas fler bostäder och tomter och med ett nytt fängelse i Halltorp och många nya arbetstillfällen spås än mer intresse. Kommundelsnämnden vill se fler utvecklingsområden för bostäder, en uppfattning som framförs även i yttranden från andra i området.
Alla yttranden om översiktsplanen har ännu inte anlänt. Bland annat länsstyrelsen har begärt och fått uppskov.
– Sedan ska allt går igenom och värderas. Det tar ett bra tag, säger Akinder.
Översiktsplanen beräknas antas i december 2022.
”Jag tycker det är bra att folk tycker. Vi bjuder in till samråd för att folk ska komma med synpunkter. Sedan ska vi lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Men, vi ska också ha kraften och förmåga att fatta beslut, för det kommer vi att göra.”Peter Akinder (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande