Annons

Klimatvall vid Talludden måste ägas av kommunen

Länsstyrelsen godkänner inte planförslaget för centrala Färjestaden i nuvarande skick. Kommunen måste ha kontroll över all mark där klimatvallen ska byggas, men privatägda Talludden vill inte sälja. ”Nu måste vi hitta bra lösning.”
Färjestaden • Publicerad 25 augusti 2021
Hur blir det med allmänhetens tillträde till Talludden (vid poolen) när sommarhusen klassas som permanentbostäder? Och var ska klimatvallen gå för att hindra översvämning? Området fick många synpunkter när nya detaljplanen för Färjestaden var ute på samråd.
Hur blir det med allmänhetens tillträde till Talludden (vid poolen) när sommarhusen klassas som permanentbostäder? Och var ska klimatvallen gå för att hindra översvämning? Området fick många synpunkter när nya detaljplanen för Färjestaden var ute på samråd.Foto: Johanna Eriksson

Efter att över 300 synpunkter kom in på samrådet kring Färjestaden 1:153 i våras har Mörbylånga kommun en lång åtgärdslista att ta tag i. Sedan ska planen gå ut på granskning innan beslut.

En av de stora frågorna att lösa är att länsstyrelsen kräver att kommunen måste äga marken där kustskyddet byggs, vilket inte är fallet vid Talluddens stugby.

Annons

Några boende där vill inte att en klimatvall ska skymma utsikten och någon har ”aldrig sett nån havsnivåhöjning”, enligt samrådet.

– Det är bara vid Talludden som kommunen inte har rådighet över marken för kustskyddet. Det måste lösas i planen. Men de vill inte släppa till marken. Vi tänkte nog att de möjligheter som planförslaget ger mot idag skulle uppväga att en remsa blir kommunal. Förslaget tillåter ju permanentbostäder vilket inte är fallet idag. Dessutom ligger området väldigt lågt vilket innebär att de verkligen behöver ett kustskydd, säger Marie-Christine Svensson, stadsarkitekt och plan- och byggchef i Mörbylånga kommun.

Nu jobbar parterna med olika avtalslösningar och ersättningsformer i planen.

– På nåt sätt måste vi hitta en bra lösning och komma överens med dem, säger hon.

”Det är bara vid Talludden som kommunen inte har rådighet över marken för kustskyddet. Det måste lösas i planen”, säger Marie-Christine Svensson, plan- och byggchef och stadsarkitekt i Mörbylånga kommun.
”Det är bara vid Talludden som kommunen inte har rådighet över marken för kustskyddet. Det måste lösas i planen”, säger Marie-Christine Svensson, plan- och byggchef och stadsarkitekt i Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Efter samrådet har Mörbylånga kommun dragit igång flera större utredningar, förutom Talludden. Bland annat ska man undersöka föroreningar i marken vid Köpstaden där det varit en gammal soptipp och göra fler utredningar gällande trafik och buller.

Andra frågor att ta tag i är hur klimatskyddet ska se ut och finansieras, ska det bli en vall med cykelväg eller utformas på annat sätt. Det finns även markavtal med andra privata fastighetsägare som ska till, berättar hon.

Kallbadhusets påverkan på siktlinjer ska studeras vidare och redovisas tydligare i den fortsatta planprocessen. Dessutom behöver kommunen än en gång utreda placering av ett eventuellt parkeringshus och hur det skulle påverkas av förändrade nederbördsmönster.

Stora ytor av Färjestaden och väg 943 hamnar under vatten när högre medeltemperatur gör att medelhavsnivån förväntas stiga. Enligt SMHI med cirka 1 meter till 2100. Dessutom tillkommer högvattennivåer – på cirka 1,5 meter i Kalmar län. Därför krävs bygget av ett klimatskydd, kanske i form av en vall, för nya bostäder.
Stora ytor av Färjestaden och väg 943 hamnar under vatten när högre medeltemperatur gör att medelhavsnivån förväntas stiga. Enligt SMHI med cirka 1 meter till 2100. Dessutom tillkommer högvattennivåer – på cirka 1,5 meter i Kalmar län. Därför krävs bygget av ett klimatskydd, kanske i form av en vall, för nya bostäder.Foto: Mörbylånga kommun
Fakta

Framtid Färjestaden

Framtid Färjestaden, eller Färjestaden 1:153 som planen också heter, sträcker sig från Dämmet och Ölands köpstad via Storgatan, Hotel Skansen och Norra Hamnplan till Granudden och Talludden.

Detaljplanen ska göra det möjligt att bygga hundratals bostäder och bygga ut centrumverksamheter som Köpstaden och Skansen i en miljö som är gångvänlig. Det kommer krävas kustskydd mot klimatrelaterad översvämning.

”Färjestaden ska omvandlas till en välkomnande entré till Öland som upplevs som en sommar-och hamnstad med ett myllrande folkliv”, skriver Mörbylånga kommun i samrådsredogörelsen från i somras. Under samrådet inkom 53 yttranden med strax över 300 synpunkter.

Källa: Mörbylånga kommun

”Det är bara vid Talludden som kommunen inte har rådighet över marken för kustskyddet. Det måste lösas i planen.”
Marie-Christine Svensson, plan- och byggchef Mörbylånga kommun
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons