Annons

Djurägaren efter vargattacken utanför Orrefors: ”Väldigt orolig”

Djurägaren Daniel Karlsson i Åslahult utanför Orrefors hade läst om vargangreppet på Barometerns webb på fredagsmorgonen.
Telefonen började gå varm.
– Det har nog varit ett tiotal samtal. Folk är oroliga, det är ingen tvekan om det, säger han.
Åslahult • Publicerad 6 oktober 2023
Daniel Karlsson i Åslahult har ett 40-tal köttdjur i sin verksamhet. Nu kommer han att plocka in kalvar och ungdjur som en följd av det vargangrepp som skett i området.
Daniel Karlsson i Åslahult har ett 40-tal köttdjur i sin verksamhet. Nu kommer han att plocka in kalvar och ungdjur som en följd av det vargangrepp som skett i området.Foto: Jan Stenqvist

Sedan sju år tillbaka bedriver Daniel Karlsson köttproduktion i Åslahult strax sydväst om Orrefors. Han har ett 40-tal djur – kalvar, ungdjur och vuxna djur, fördelade på olika beten. Han är inte förvånad över att varg synts i området och att det nu skett ett angrepp.

– Nej, jag är inte förvånad. Det har setts varg i området den senaste tiden så det var nog bara en tidsfråga innan något sådant här skulle inträffa. Jag är orolig, väldigt orolig – framför allt för ungdjuren. Kalvarna måste jag nu plocka hem och ha inomhus, de har ingen möjlighet att försvara sig mot varg om de skulle bli attackerade.

”Jag är inte förvånad. Det var mest fråga om en tidsfråga innan något sådant här skulle hända”, säger Daniel Karlsson.
”Jag är inte förvånad. Det var mest fråga om en tidsfråga innan något sådant här skulle hända”, säger Daniel Karlsson.Foto: Jan Stenqvist
Annons

Daniel Karlsson har valt att alltmer återgå till avel på djur som får horn – just av skälet att dessa har bättre möjligheter att försvara sig mot angrepp, och han tror att andra djurägare överväger detsamma. Somliga, menar han, kanske till och med överväger att upphöra med djurhållningen.

Själv är han kluven till att ha nötdjur med horn.

– Jag har undvikit det hittills. Det har mest med min egen säkerhet att göra. Nu känner jag att det kanske måste bli en omställning.

Finns det inget sätt att skydda djuren som är ute?

– Visst, det finns rovdjursavvisande stängsel, men sådana kostar enormt mycket. Och jag anser att det inte hjälper heller.

De kommande dagarna kommer han att ta in kalvar och ungdjur, medan de vuxna får fortsätta att vistas ute. Hondjuren, menar han, måste vara det enligt lag.

– En sådan här händelse stökar till det ordentligt för djurägare och det finns de som kanske väljer att avveckla. Då kommer vi att se att betesmark försvinner och landskapet växa igen, säger han.

”En sådan här händelse stökar till det ordentligt för djurägare och det finns de som kanske väljer att avveckla.”
Daniel Karlsson

Läs mer:

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons