Janita Kirchberg (SD): ”Vi vill premiera det svenska kulturarvet”
Kulturen och valet
Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."
Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via politikerna i den regionala utvecklingsnämnden.
Innan förra valet fanns en kulturnämnd, nu är kulturfrågorna istället en del av den regionala utvecklingsnämnden. Hur funkar det?
– Jag kan inte jämföra med hur det var tidigare. Men innan jag kom in i regionala utvecklingsnämnden satt jag i dåvarande folkhögskolestyrelsen. Då hade vi mycket mer tid att ägna oss åt frågorna. Vi hade också tid att besöka folkhögskolorna. Allt det gjorde att man fick mer känsla för verksamheten, som man inte kan få idag.
Du har en rad politiska uppdrag i Torsås kommun också. Hur mycket tid lägger du på den regionala kulturen?
– Det vågar jag inte säga. Vi har ju en massa frågor att ta ställning till, upp emot 50 ärenden på varje möte. Det är ju alltid så när man bakar ihop olika frågor, att allting skulle kunna få mer tid. Men då måste vi ha fler möten och då kostar det mer.
Vad är viktigast för den regionala kulturen framöver?
– Vi vill premiera det svenska kulturarvet, det ska gå före andra kulturfrågor. Vi vill bland annat satsa pengar på hembygdsrörelsen. För övrigt tycker vi att man ska självfinansiera så mycket kultur som det bara går.
Janita Kirchberg
Parti: Sverigedemokraterna.
Antal uppdrag i regionen: Ledamot i regionala utvecklingsnämnden. Ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, bildningsnämnden med mera i Torsås kommun.
Arbetslivserfarenhet inom kultur: Nej.
Erfarenhet som kulturutövare: Spelade trummor och flöjt i ungdomen.
Senaste bok: ”Minns inte, men det var förra sommaren.”
Senaste teaterföreställning: ”Såg revyn i hembygdsparken i Vissefjärda.”
Senaste konsert: ”Sweden Rock.”
Senaste utställning: ”I Stenbäck förra sommaren hos konstnären, Anti Schäfer, som ställde ut i en lada.”
I partiets förslag till regional kulturbudget för 2022 vill Sverigedemokraterna skära ner anslagen till kulturen i länet med 17 miljoner kronor, varav merparten ska tas från Byteatern Kalmar länsteater och Virserums konsthall. Janita Kirchberg berättar under intervjun att hon aldrig besökt Byteatern.
Varför vill ni skära ner anslaget till länsteatern?
– Vi tycker att Byteatern ska öka sin attraktionskraft och stå mer på egna ben.
Vill ni dra in anslagen till Virserums konsthall helt?
– Det kan jag tyvärr inte svara på rakt upp och ner. Vissa organisationer välkomnar oss inte som parti. Vi får inte hyra lokaler i Virserums konsthall till exempel.
Hur kan kontakten mellan kulturliv och politik bli bättre, utan att principen om en armlängds avstånd rubbas?
– Bjud in oss från nämnden! Jag har personligen inte fått någon inbjudan. Men det är möjligt att inbjudan gått direkt till nämnden.
Vad fick dig att engagera dig politiskt?
– Jag är allätare, intresserad av en mängd frågor. Inför valet 2010 bestämde maken och jag oss för att se vad olika partier har att erbjuda. Vi kom inte så långt, innan vi fastnade för SD.
Vilken kulturform är du själv mest intresserad av?
– Jag är med i en nationell kulturförening under uppbyggnad, Gimle. Vi håller på med smide, gärdsgårdsbyggen, traditionella danser och lekar, som att slå ner varann med kuddar. Sedan brukar jag gå på bygderevyer, och byvandringar.
Så svarar Janita Kirchberg
Vem är chef för Kalmar läns museum? ”Vet inte.” (Örjan Molander)
Nämn en utställning som visas i länet just nu: ”Jag passar.”
Var ligger The Glass Factory? ”I Nybro.” (Boda)
Vad heter länsorkestern? ”Har vi en länsorkester, tänkte jag säga. Vet inte.” (Camerata Nordica)
Var jobbar Edvin Bredefeldt, Agnes Forstenberg och Agnes Hargne-Wallander? ”Är de sjuksköterskor?” (På Byteatern Kalmar länsteater)
0 av 5 rätt.