Öländsk litteraturdag bjöd på mycket mer än bara baksidestexter
Litteratur- och poesidag
Var: Ölands museum Himmelsberga.
När: Lördagen den 8 augusti.
Medverkande: Gudrun Thielemann, Johanna Mo, Niels Vonberg, Johanna Schreiber och Mathias Nilo. Moderator var Anna Winberg Sääf.
Övrigt: Programmet livesändes även via Ölands museum Himmelsbergas Facebooksida.
Himlen mörknar rejält och det mullrar på avstånd när moderatorn Anna Winberg Sääf och Gudrun Thielemann, författare till de populära barnböckerna om Ölandsgänget, tar plats på scenen i trädgården utanför Kaffestugan på Ölands museum Himmelsberga. Trots flera avbrott för att diskutera med publiken huruvida de kan fortsätta utomhus eller inte får vi veta mer om både författaren och hennes bokfigurer innan regnvädret vinner. Lagom till att det är dags för deckarförfattaren Johanna Mo tvingas vi flytta in i Kaffestugan i stället, där resterande programpunkter äger rum. Som tur är fungerar det precis lika bra, då det är en ganska liten skara litteraturintresserade som har samlats.
Det mest intressanta med författarträffar är inte att få veta exakt vad deras senaste bok handlar om. I stället vill man snarare få veta mer om deras inspiration och hur skrivprocessen ser ut. Skriver de utifrån sina egna liv? Är de strukturerade eller skriver de bara på?
Anna Winberg Sääf gör ett bra jobb som moderator med att leda samtalen i de här riktningarna. Vi får bland annat veta att Gudrun Thielemann börjar med att skriva sina böcker för hand, att Johanna Mo är oerhört strukturerad när hon skriver en bok och att Johanna Schreiber börjar med en karaktär eller händelse och sedan utvecklar det till en historia. Att, ännu opublicerade, poeten Niels Vonberg tycker att svenskan har helt andra möjligheter än hans modersmål nederländska, på grund av alla synonymer och att Mathias Nilo, också han outgiven, försöker ta varje nytt refuseringsbrev som ett tecken på att han måste lära sig mer innan det är dags att få det efterlängtade bokkontraktet.
Det finns även flera samband mellan författarna som är där, vilket gör att de hela tiden kan anknyta till varandras författarskap i samtalen. Något som lyfter hela programmet och gör att alltihop känns genomtänkt och välplanerat. Att alla har en koppling till Öland är givet, men de har också en speciell känsla för ön och har valt att utnyttja den för att kunna gräva där de står, en formulering som dyker upp ofta under dagen.
Vi får gott om skrivtips; allt från att våga ta sig själv på allvar till att ladda ner Google docs och skriva ner idéer och historier när de dyker upp. Alla uppmanas dessutom att dela med sig av sina bästa boktips, där allt från Marian Keyes till Karin Boye dyker upp.