När Systembolaget serverade dagens kostade den 1,75
Det är en gammal matsedel som fått mig att göra detta ovetenskapliga konstaterande. Den är från Systembolagets restaurang vid Kaggensgatan 27. För 1,75 kronor erbjöds en ordentlig lunch om smörgåsbricka och fyra varmrätter att välja på: omelett, stekt Kalmarflundra, stekt kalvlever med lök eller halstrad fläskfilé med spenat. Så långt allt väl, men från vilket år är den, det framgår inte.
För att få en liten hjälp i tidsbestämningen kan jag berätta att en dagens lunch en vårdag 1953 på Kafé Tegnergatan i Stockholm kostade 2,30. För det fick man smör, bröd, litet glas mjölk eller kaffe och kunde välja på fyra varmrätter, strömmingsflundra, frukostlåda med stekt ägg och potatis, gräddstuvad njure med lingon eller inkokta grisfötter med rödbetor. Matsedeln från Kaggensgatan 27 har ingått i konsthantverkare Rune Tennesmeds (1929–2011) samlingar. Den finns nu hos sonen Kenny i Arontorp och hans sambo Lena Vindahl. Hon arbetade på apoteket i Berga centrum och det var hon som visade mig matsedeln som är prydd med gamla hörnhuset Norra Långgatan–Kaggensgatan, snett mittemot Kullzénska. Men vad jag kunnat utforska så låg restaurangen inte där utan i huset bredvid norr ut.
BILDSPEL: Hotell Witt i olika skepnader
En anledning till att Rune Tennesmed bevarat matsedeln kan ha varit att restaurangen vid den här tiden var på gång att stängas eller nyligen hade upphört. Uppgiften hittar jag i 100-årsboken om byggfirman Claesson & Anderzén som 1949 flyttade in i tre rum på andra våningen i huset Kaggensgatan 27 där restaurangen hade inrymts. Ölhallen i gatuplanet fanns fortfarande kvar. Där kunde ibland vara livligt och högljutt. Den var borta 1961 då storkrögaren Thorsten Carlsson där öppnade Kalmars första självservering, Kaggensgrillen kallad. 91-årige Thorsten Dahlman berättar att han 1950 anställdes på Claesson & Anderzéns kontor och att då fanns det övergivna restaurangköket kvar i ett angränsande utrymme. Hans månadslön första året var 250 kronor och det rum med frukost som han hyrde vid Stagneliusgatan kostade 50 kronor i månaden.
Även Kenny Tennesmed är samlare. Han har en matsedel kvar från Wittens värdshus. Den är från i slutet av 1960-talet, några år innan hotellet byggdes om. Där kunde man luncha för en tia eller så. Exempelvis Kalmarsundsflundra 9,85, fläskpannkakor 8,50, smörbultad biffstek med lökpotatis och ägg 12,30, torkad fårbog halstrad i tunna skivor med persiljestuvad potatis 10,70 och kroppkakor 7,40 kronor.
Så till dagens dagens lunch. Jag brukar äta på lokal tillsammans med bland andra gamla arbetskamrater. Vi är sedan många år stammisar på Stadshotellet. För 108 kronor fick vi senast soppa, välja på två varmrätter, rikligt med grönsaker, bröd och smör, vatten och kaffe. Vad jag ser i Veckans lunchguide i Barometern har de flesta restauranger ungefär samma pris. Kanske undrar ni hur det är med lunch för sex öre. Jo, i en av Skotte Lindes utmärkta Då och Nu-böcker läser jag att i mitten av 1800-talet fanns vid Larmtorget en matlagningsanstalt för de arbetande klasserna. Där kostade en portion mat och ett halvt stop öl sex öre.
Avslutningsvis några rader om Rune Tennesmed som kanske kan vara okänd hos yngre läsare och nytillkomna Kalmarbor. Han kom i 20-årsåldern till stan och blev med tiden väletablerad och framgångsrik formgivare, konstnär och affärsman. Förutom i tenn arbetade han i silver, glas, trä och smide. Mycket av hans stora produktion exporterades, exempelvis till USA.
I många år bodde han i sin Carl Larssoninspirerade hus på en kulle vid Villagatan. Han tillhörde det gäng av äldre och medelålders män med rötter i Algutsboda, Ljuder och Madesjö som en dag varje sommar besöker Vilhelm Moberg-land där vi med pojkaktig iver upplever miljöer från romaner och uppväxt, har högläsning vid minnesstenen och avslutar med psalmsång i Algutsboda kyrka.
Rune som hette Carlsson innan han bytte efternamn var kanske den mest självskrivne av oss. Han var född på torpet Fransberg som ligger några hundra meter genom skogen ifrån det torp på andra sidan Bjurbäcken där Ville hade sett dagens dagens ljus 31 år tidigare.