Fredrik förlorade sin far i covid-19: ”Hade inte corona kommit hade han levt idag”
I helgen publicerade Fredrik Berg ett starkt inlägg på sociala medier som berörde många. Med detta vill han visa vad som finns bakom en siffra i statistiken över de som fallit offer för covid-19 och vad han upplever har brustit, men han vill också lyfta fram den personal som gör en hjälteinsats för att ta hand om de äldre under tuffa förutsättningar.
– Lyssna på dem som är i fronten, de som ser och lever i verkligheten. Man måste vara ödmjuk inför detta, säger Fredrik Berg.
I mitten på mars flyttade Bertil Berg in på äldreboendet. Fredrik Berg var skeptisk till beslutet att genomföra flytten mitt under pandemin och tog kontakt med ledande politiker och frågade om rutiner och hur det skulle gå till på ett säkert sätt.
Besöksförbud hade införts, men i praktiken såg det annorlunda ut. Han beskriver hur dörrarna var vidöppna och att man kunde gå in och ut som man ville, trots förbudet.
I mitten på april får Fredrik Berg och hans fyra syskon veta att pappan bekräftats smittad av coronaviruset. Dagen innan har första dödsfallet i covid-19 skett på boendet. En vecka senare går Bertil bort. Det gör också fler på samma boende. Uppgifter från kommunen i tidningen gör gällande att det handlat om personer som redan befann sig i palliativ vård.
– Som om det inte spelade någon roll. Men för oss anhöriga så spelade det en stor roll.
Bertil Berg hade inte palliativ vård innan han blev smittad och enligt personalens rapporter till familjen var han pigg. Det var bara det sista dygnet innan han somnade in som palliativ vård sattes in.
Barnen fick möjlighet att komma till boendet för att ta farväl och Fredrik fick även gå in till sin sovande pappa för att säga några sista ord.
”Hade inte corona kommit hade han levt i dag. Och i morgon. Vi hade kunnat komma på besök.”Fredrik Berg
Bertil hade besegrat både hjärtinfarkt, cancer och stroke, men den nya tillvaron på äldreboendet blev inte den trygghet och fortsättning på livet som barnen hade hoppats på.
”Hade inte corona kommit hade han levt idag. Och i morgon. Vi hade kunnat komma på besök. Druckit kaffe. Snackat bussar. Snackat innebandy, fotboll, barnbarn. Lyssnat på oändliga historier om dåtiden, historier som vi hört 100 gånger då pappa var väldigt vimsig. Men ändå samtidigt klar i huvudet. Oss glömde han aldrig” skriver Fredrik Berg i sitt inlägg som har fått stor spridning i sociala medier.
Som anhörig uppskattar han personalens agerande, sjuksköterskorna som fanns där med både trygghet, empati, kompetens och professionalitet.
Tidningen har tidigare berättat om att både sjuksköterskor och omsorgspersonal slagit larm om bristande rutiner, att besöksförbud och inflyttningsstopp inte har fungerat, och mycket annat.
Fredrik Berg känner frustration när han tänker på personalen som kämpar, de som tar den verkliga striden mot viruset och som flera gånger har sträckt ut sina armar och bett om hjälp och stöd då de ser sådant som brister och som gör deras arbete svårare.
Han har svårt att förstå varför kommunen inte var bättre förberedd, varför man inte har följt besöksförbud och inflyttningsstopp, och varför evakueringsboende inte startades upp i tid. De äldre och svaga skulle skyddas, likaså personalen. Men ledarskapet har brustit från kommunens sida, menar han. Det borde ha funnits en plan på hur man skulle göra, innan coronaviruset nådde kommunen.
– Vi hade tid på oss. Vi visste inget om detta virus men vi visste att de gamla och sjuka skulle skyddas. Det fanns tid för att organisera något bättre. Att vara förberedd på stormen.
Kommunen har fått tillfälle att kommentera men har avböjt.