Så påverkas respektive kommun av corona: ”Ökar varje vecka”
Det är ett skarpt läge i hela landet. Coronasmittan får stora konsekvenser för olika verksamheter och samhällssektorer. För att få en bild över utvecklingen i länet rapporterar kommuner, Region Kalmar och flera andra samhällsaktörer in läget inom elva olika områden (se separat grafik) varje torsdagsmorgon. Andreas Thulin och Morgan Jönsson arbetar normalt som krisberedskapshandläggare men sitter nu i lägesbildsfunktionen på länsstyrelsen.
Här saknas innehåll
– Mallen i sin nuvarande form övades redan under kärnkraftsövningen 2017. Beroende på händelse kompletteras mallen därefter med specifika frågor, säger Andreas Thulin.
Sammanställningen är viktigt både på lokal, regional och nationell nivå. Den ska fungera som ett hjälpmedel för beslutsfattare.
– Kommunerna sammanställer läget och rapporterar till oss. Därefter gör vi en sammanställning som i sin tur skjuts upp till nationell nivå. Då kan Regeringskansliet, MSB och Socialstyrelsen gemensamt se hur bilden är i samtliga 21 län och agera utifrån det, säger Morgan Jönsson.
Kan ni dra några slutsatser av utvecklingen i länet?
– Man ser att påverkan ökar för varje vecka, det skiljer sig mellan olika kommuner och vi ser också att fler och fler sektorer påverkas. Allvarlighetsgraden ökar också inom vissa sektorer. Hälso- och sjukvård har haft ett hårt tryck och där ser vi att materialbristen blir allt mer allvarlig. Sedan drabbas besöksnäringen, som är väldigt viktig i länet, allt hårdare ju längre det här håller på. Det är ingen som tror att det här kommer att lösas imorgon så påverkan kommer fortsätta att öka framöver, men i vilken utsträckning vet man aldrig.
Här saknas innehåll
Man kan säga att lägessammanställningen är en ögonblicksbild av läget. Just nu kan sektorer förändras snabbt och skilja sig från dag till dag.
– Informationen vi fick idag kan vara inaktuell imorgon. På måndagar genomförs ett regionalt samverkansmöte och då kan aktörerna säga till om något har förändrats utifrån det som rapporterades in under torsdagen och om det är något som vi behöver komplettera lägesbilden med, säger Thulin.
Just nu finns tvåa röda markeringar, vilket betyder allvarlig påverkan, och det är inom sektorn handel och industri i de båda Ölandskommunerna. Men det är svårt att säga hur många röda markeringar som behövs för att läget skulle bli kritiskt för länet.
– Det är knepigt att säga när man går över en gräns. Det måste vara en samlad bedömning i varje fall. Det finns ingen universaltröskel. Om en kommun rapporterar in till oss att de ser en allvarlig påverkan är det så de uppfattar situationen och då behöver man ta det på allvar och ta det därifrån, säger Jönsson.
– Det kommer variera mellan olika aktörer när läget uppfattas som rött, gult eller grönt. En liten organisation med begränsade resurser kan få påverkan mycket fortare än en större organisation som har mer resurser. Vi jämför små och stora kommuner i samma system och det är viktigt att ha med sig, säger Thulin.