Annons

Magikern Mike saknar publiken: "Det är nu folk skulle behöva skratta"

– Jag saknar publiken. Utan publik blir det ingen föreställning. Så är det bara. Mikael Lovestedt, känd som både Magikern Mike och Clownen Mike, suckar. På grund av corona-pandemin har det ena jobbet efter det andra frusit inne.
Loverslund • Publicerad 9 juli 2020 • Uppdaterad 1 september 2020
Mikael Lovestedt tillbringar ovanligt mycket tid hemma på sin altan i Loverslund i sommar. Jobben försvann med pandemin.
Mikael Lovestedt tillbringar ovanligt mycket tid hemma på sin altan i Loverslund i sommar. Jobben försvann med pandemin.Foto: Mats Holmertz

Tidigare hade Mikael Lovestedt flera jobb inbokade under våren och sommaren. Det var allsången i Mönsterås. Den blev Inställd. Det var stadsfesten i Kalmar, där han och hans kompanjon i Clownlabbet, Martin Ibohm skulle underhålla och trolla. Inställd även den. Och så vidare...

– I mitten på mars rasslande det bara till och alla jobb försvann. Ett företagsevent hann jag med, sedan var det slut.

Annons

Trolleriväskan har inte blivit uppackad många gånger. Det hjälpte inte ens att Mikael Lovestedt försökte rea sina shower med 25 procents rabatt.

– Nej, det var ändå ingen som vågade boka.

Några få jobb har han ändå fått, som Clownen Mike show på Saxnäs camping, men bara för en liten publik förstås.

– Jag var väldigt taggad inför Saxnäs. Fantastiskt att äntligen få möta publiken. Det är sjuttonde säsongen jag uppträder där.

Magikern Mike är på besök i Vasaskolan i Kalmar på den här arkivbilden. Men i år får trollkarlen klara sig utan publik.
Magikern Mike är på besök i Vasaskolan i Kalmar på den här arkivbilden. Men i år får trollkarlen klara sig utan publik.Foto: Mats Holmertz

Ett par distansjobb har han också haft, bland annat på barnfestivalen som livesändes från Kalmarsalen tidigare i år. En rad lokala artister medverkade.

– Det var jätteroligt. Det gav en kick att jobba med kollegor också. Vi pratade mycket om corona, hur vi haft det, vad vi skulle göra. Alla har ju samma problem. Hela underhållningsbranschen har tagit stryk.

Mikael Lovestedt jobbar också som sjukhusclown sedan många år, tillsammans med kollegan Martin Ibohm. De kallar sig Clownlabbet och uppträder för barn på sjukhusen i Kalmar, Västervik, Växjö och Karlskrona. De jobben ville ingen av dem gärna ställa in.

Mikael Lovestedt och Martin Ibohm jobbar som sjukhusclowner och driver Clownlabbet tillsammans.
Mikael Lovestedt och Martin Ibohm jobbar som sjukhusclowner och driver Clownlabbet tillsammans.Foto: Anton Lernstål

– Vi frågade på sjukhuset i Kalmar om vi fick komma och spela utanför sjukhussalarnas fönster. Men det fick vi inte, berättar han.

Istället har de båda sjukhusclownerna livesänt på Facebook en gång i veckan.

– I höst kör Clownlabbet flera dagar i veckan, om vi inte kan besöka sjukhusen. Huvudsaken är att barnen får något uppiggande när det är som det är, säger Mikael.

Fakta

Mikael ”Mike” Lovestedt

Ålder: 53 år.

Uppvuxen: I Kalmar och Västervikstrakten.

Familj: Hustrun Tina, studievägledare i Kalmar, barnen Emilia, 30 år och Elias, 26 år.

Jobb: Magiker, trollkarl, clown, konferencier. Kom trea på Trolleri-SM 2017 i kategorin barntrolleri. Jobbar som sjukhusclown tillsammans med sin kollega Martin Ibohm i Clownlabbet, med uppdrag i Kalmar, Västervik, Karlskrona och Växjö.

På fritiden: Gillar att umgås och resa med familjen.

I coronatider: Bara två liveföreställningar i sommar. Alla andra är inställda.

Annons

Istället för att vara ute och jobba sitter Mikael på sitt kontor, kanske spånar han fram nya idéer.

– Ja, men det behöver jag egentligen inte. Jag har så många tricks på lager, så det räcker till en helt ny föreställning.

För övrigt har han mest ”härjat” i trädgården hemma i Loverslund. Han och hans fru Tina har också passat på att träffa barn, barnbarn och föräldrar utomhus på distans.

– Man får tänka sig för, och följa rekommendationerna. När Tegnell talat får man lyda.

Många av hans kollegor i kultursektorn har sökt bidrag för att kunna klara sig. Mikael är glad att han är en av dem som fått stöd, 47 000 kronor från Statens kulturråd och 15 000 kronor från Konstnärsnämnden för våren och sommaren.

Han säger att han klarar sig ekonomiskt än så länge. Men han har tagit ut mindre lön än vanligt.

– För övrigt lever jag på min hustru och mina besparingar. Som kulturarbetare är man van vid att rätta mun efter matsäck.

Mikael Lovestedt klarar sig ekonomiskt än så länge, säger han, men han oroar sig inför hösten.
Mikael Lovestedt klarar sig ekonomiskt än så länge, säger han, men han oroar sig inför hösten.Foto: Mats Holmertz

Men oron inför hösten finns där förstås.

– Det går ju inte att sia om någonting. Det är jätteläskigt. Hela underhållningsbranschen har drabbats, inte bara artisterna utan också ljud- och ljustekniker och många, många andra. Det måste komma mer stöd, men ingen vet.

Han har några preliminärt inbokade jobb i höst. Men om de blir av är högst osäkert.

Annons

– Tråkigt. Det är ju nu som folk skulle behöva ha lite extra kul och få skratta.

Mikael Lovestedt har arbetat som magiker och trollkarl i över 30 år. Han var bara 15 år när han debuterade på scenen efter att han som liten fått en trollerilåda av sina föräldrar i julklapp.

I värsta fall får han söka något annat jobb, säger han.

– Men det finns ju inga andra jobb heller. Och jag vill fortsätta underhålla människor. Det är det som är livet.

Till slut kan jag inte låta bli att fråga: Kan du inte vara snäll att trolla bort corona, Mikael?

– Det vore väl bra va. Jag skulle bli jätterik i så fall.

Läs om fler kulturarbetares situation i coronatider:

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons