Ett steg närmare privata äldreboenden
Socialnämnden sade samtidigt nej till att byggnationen av nya äldreboenden får ske enligt LOV, lagen om valfrihetssystem i vården.
– Vi känner att vi vill börja med lagen om offentlig upphandling. Jag tror inte att kommunen är redo för att konkurrensutsättas på det sättet som det blir med lagen om valfrihet. De flesta kommuner börjar med LOU. Alla var överens utom V som reserverade sig mot beslutet, säger socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C).
Anders Wassbäck (V) ville istället att kommunen skulle behålla vård och omsorg i egen regi. ”Varje krona som inte blir till vård/omsorg är en förlust för kommunen och vinst för vårdföretaget”, skriver han i reservationen. Detta skulle ske genom att sälja av en del av Mörbylångas Bostad AB:s lägenheter och kunna låna pengar till att bygga två mindre särskilda boenden i Södra Möckleby och Gårdby istället för enbart i Färjestaden, men hans förslag avslogs.
Bakgrunden är fler äldre och växande köer till äldreboenden. Mörbylånga kommun behöver snart fler platser på äldreboenden.
– Just nu står över 20 personer i kö till kommunens äldreboenden. Kön är orolig och svårbedömd. Fortfarande klarar kommunen lagkravet om plats inom tre månader, men det är med nöd och näppe, säger Gunilla Karlsson.
Då politikerna inte anser att kommunen har ekonomi att bygga på egen hand har tjänstemännen fått utreda hur man bäst upphandlar äldreboenden från privata aktörer – antingen genom LOV, lagen om valfrihetssystem eller genom LOU, lagen om offentlig upphandling.
Enligt förvaltningens beslutsunderlag kan det starta hur många privata aktörer som helst och konkurrera med kommunens boenden vid LOV, lagen om valfrihetssystem. Kommunen kan inte säga nej till någon aktör. Risk finns för överetablering och att kommunen får betala för tomma boendeplatser. Tjänstemännen skriver också att vid offentlig upphandling har kommunen kvar större kontroll över var boenden placeras och kan beställa det antal boendeplatser som behövs.
Frågan har tidigare varit uppe i kommunfullmäktige men då beslutades att den nya socialnämnden skulle tycka till först.
Senare i vår blir det åter kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om i vilken form Mörbylångas äldreboenden ska byggas ut och drivas framöver.