Arbetsmiljön ska utredas efter larm om härskarteknik i kommunhuset
Det jäser bland personal i kommunhuset i Mörbylånga. Flera medarbetare återkommer till att det uppstått en kultur med härskartekniker i kommunhuset. De är rädda för att framföra sin kritik öppet med namn för de menar att de kommer att bestraffas.
– Det är en verkligt svår situation. Många mår inte bra. Alla är skrämda till tystnad, hävdar en person.
Kritiken gäller både kommundirektör Ann Willsunds ledarstil och brist på dialog i samband med den omorganisation som är på gång i den centrala administrationen.
– Man plockar bort chefstitlar utan någon som helst dialog. Det har skapats en väldigt obehaglig stämning på många håll, säger en medarbetare.
– Det har varit en hemsk höst, säger en annan.
Fackförbundet Visions ordförande Anders Hedlund bekräftar att han blivit kontaktad av anställda om härskartekniker i kommunhuset.
– Visst har jag hört att medarbetare sagt att det finns känsla av härskarteknikmentalitet hos ett par stycken chefer. Det har jag fört vidare till arbetsgivaren. Så ska vi inte ha det. Det ska föras en öppen dialog med alla så det inte blir så här, säger han.
– När det kom ett förslag om omorganisation sa vi att medarbetare först måste få sin röst hörd genom riskbedömningar och att arbetsgivaren måste ta fram och följa handlingsplaner efter det. Jag har träffat medarbetare som känt sig lugnare efter riskbedömningsmötet. Vid omorganisationer och förändringar skapas alltid oro i leden, säger Anders Hedlund som är arbetsledare på gatu- och serviceavdelningen.
Kommundirektör Ann Willsund säger sig inte ha fått några som helst signaler om att medarbetare känner sig utsatta för härskartekniker.
– Jag känner inte igen det. Det känns helt främmande för mig. Men jag tar det på största allvar att det finns personer som upplever det på det sättet.
Men om anställda inte vågar berätta?
– Det är svårt att lösa saker om man inte kan prata om det. Jag är chef för ett tiotal medarbetare men kommunen har 1200 anställda. Annars har man en chef man kan prata med eller skyddsombud, säger hon.
När kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S), kommundirektörens chef, fick höra kritiken tog hon initiativ till ett möte med fack och HR-chef under torsdagen.
– Självklart kan vi inte ha en kultur där man är rädd för repressalier. Det blir jag ledsen när jag hör. Jag vill ha en kultur där man vågar uttrycka sina åsikter. Därför har vi tillsammans med de fackliga organisationer som har representanter i kommunhuset bestämt att vi ska göra en psykosocial skyddsrond. En enkät ska utformas nästa vecka och där måste finnas möjlighet att lämna anonym information, säger Matilda Wärenfalk.
– Vid mötet framkom negativa synpunkter på kommundirektörens ledarskap, samtidigt får jag signaler från andra medarbetare som är nöjda med Ann Willsunds ledarskap, säger hon.
Omorganisationen innebär att några medarbetare blir av med arbetsuppgifter, får andra arbetsuppgifter eller flyttas till andra avdelningar. Några blir av med sin chefstitel, andra blir chefer över större grupper. Personalgrupper splittras.
Inga medarbetare blir av med jobbet. Däremot kommer det att anställas en ny chef, en biträdande kommundirektör, och det kommer anställas några nya nyckelpersoner i administrationen.
– Omorganisationen kanske behövs men det är väldigt svårt att se hela pusslet, menar en anställd.
– Det är väldigt många som känner sig oinformerade. Det finns säkert en tanke bakom men den tanken har inte kommunicerats. Kanske man inte längre känner tilltro till sin ledning efter det.
Kommundirektör Ann Willsund anser att dialogen funnits.
– Jag tycker att vi har pratat väldigt mycket om omorganisationen. Hela våren var en period när vi hade workshops och samtal. Vi plockade in en extern konsult för att se på vår organisation med nya ögon. Det har inte framkommit kritik under förhandlingarna med facket, säger hon.
– Det är också ett väldigt litet antal som berörs av omorganisationen sett till att kommunen har 1200 anställda, det gäller att sätta frågan i perspektiv.
Tanken är att den nya organisationen ska sjösättas efter årsskiftet.
Vad gör du åt kritiken?
– Omorganisationen är förhandlad och klar, överläggningarna är precis avklarade. Vad gäller kritiken mot min ledarstil får vi ta hand om den. Det är inget jag hört tidigare, men om upplevelsen finns måste vi ta hand om den, säger Ann Willsund.
Fotnot:
Härskarteknik definieras i Wikipedia som ”sociala manipulationer varmed en grupp eller en person förstärker sin position i en hierarki genom att på olika sätt underminera andra grupper eller enskilda individer.”
”Vad gäller kritiken mot min ledarstil får vi ta hand om den. Det är inget jag hört tidigare, men om upplevelsen finns måste vi ta hand om den.”Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun
Varför omorganisation?
Kommundirektör Ann Willsund fick för ett år sedan uppdrag av politikerna i kommunfullmäktige att se över administrationen. En konsultutredning kom fram till att det förekom dubbelarbete på vissa håll och att personalen inte alltid användes på mest effektivt sätt. Slutsatsen blev också att sju chefstitlar kunde skalas bort. Några anställda blir av med delar av sina arbetsuppgifter vilket gör att några tjänster blir vakanta och nyanställningar behövs.
Ett annat skäl till omorganisationen är att det behövs en ny organisation som stöder det nya tillitsbaserade styrmodellen som ska införas i Mörbylånga kommun nästa år.
Omorganisationen är också en anpassning till förändrad politisk organisation, enligt Ann Willsund.
– När nämnderna togs bort 2011 blev det ett centralt kansli. Sedan 2018 är nämnderna tillbaka och kansliets personal flyttar till respektive verksamhetsområde.