Passionen överglänser förutsättningarna
Snön ligger som ett vitt täcke över det öländska landskapet. De 3 500 vinstockarna intill byvägen i Beteby söder om Mörbylånga kurar i vinterskrud.
– Egentligen skulle vi varit igång med beskärningen nu, men eftersom snön kommit så skjuter vi lite på det. Men om den ligger kvar så måste vi snart börja ändå, säger Eva Gustafsson.
”Det är klart att klimatförutsättningarna är annorlunda här jämfört med till exempel Spanien eller Frankrike.”
Det är snart 17 år sedan hon tog beslutet att ställa om familjegården till vingård. Ett modigt beslut, förstås. För en utomstående känns vinodling i Skandinavien lite som att starta en skridskoklubb i Egypten.
Den beskrivningen håller inte Eva Gustafsson med om.
– Det är klart att klimatförutsättningarna är annorlunda här jämfört med till exempel Spanien eller Frankrike. Det är en utmaning, men samtidigt har Öland ganska goda förutsättningar med många soltimmar och friska vindar. Det handlar om att hitta den druva som bäst klarar att odlas här, berättar Eva Gustafsson.
Efter flera tester – med hjälp av den spanske vinprofessorn Josep Lluís Pérez Verdú – har Håks gård nu hittat tre druvor som fungerar bra i den öländska jorden. Det handlar om två blå druvor (Rondo och Leon Millot) och en grön (Solaris). Den gröna ger ett vitt vin med höga sockervärden, de andra ger ett rött vin och ett mörkare rosévin.
”Jag jobbar med detta på heltid. Men det är mycket passion och inte lika mycket betalt...”
– Solarisvinet är väldigt trevligt och har fått många goda recensioner. Bland annat har Carl-Jan Granqvist rekommenderat det till en bankett i Stockholm nyligen. Det är ett fint erkännande, säger Eva Gustafsson.
Produktionen från gården är förstås liten, ett par tusen liter om året beroende på vilket väder sommaren bjudit på. Druvorna ska mogna långsamt och skörden ska ske så sent som möjligt.
– Vi skördar i slutet på oktober eller början på november. Sedan får vinerna lagras i tankarna innan de hälls över för att mogna på amerikanska ekfat – det röda vinet omkring ett år, rosévinet cirka tre månader, berättar Eva Gustafsson.
Tidigare hyrde Håks in sig på Wannborga gård norr om Borgholm för sin vinframställning men 2015 öppnade man sitt eget vineri där man nu själva kan både lagra och tappa upp sina flaskor.
2017 blev ett ganska dåligt vinår. Solen visade sig för lite på ön och skörden blev inte optimal.
– Så kan det vara. Däremot blev 2016 riktigt bra, säger Eva Gustafsson.
Efterfrågan på vinerna från Håks gård är stor. Flaskorna levereras till Systembolaget på Öland och i Kalmar och säljer bra i butikerna – trots att priset just nu är nästan 200 kronor flaskan.
– Kvaliteten på vinet är hög och det är ju ett hantverk från början till slut. Många vill betala för det, säger Eva Gustafsson.
Ännu fler skulle vilja köpa vinet – men försäljning direkt på gården är inte lagligt. Det hoppas Eva Gustafsson kunna vara med och förändra.
– Vi har väldigt många besökare här på gården som är nyfikna och som gärna skulle vilja smaka och köpa våra produkter. Tyvärr kan vi bara berätta och låta dem titta. Jag hoppas att det monopolet en dag försvinner, säger hon.
Kan ni leva på vingården?
– Jag jobbar med detta på heltid. Men det är mycket passion och inte lika mycket betalt...
Var befinner ni er om tio år, tror du?
– Jag hoppas att vi kan sälja vårt vin här på gården. Produktionen är inte så mycket större, men kvaliteten har utvecklats. Sedan har vi lite tankar och ideer på fler drycker som till exempel öl och smaksatt snaps. Men än så länge är det vinet vi fokuserar på.