Ebba, 25, lever sin dröm i Trysil: ”Älskar att hänga med barn”
Medan våren till slut tränger igenom i Småland lever Ebba Larsson sin dröm som skidlärare i Trysil i Norge.
I mitten av mars tog hon Svensk skidlärarexamen genom Svenska skidrådet. Något som skapar helt nya möjligheter att stanna kvar i skidbranschen.
Utbildningen består av flera delar och det gäller att visa upp både att man kan åka skidor själv och lära ut kunskaperna till andra. I examinationen ingår också att hålla föredrag och en workshop. Ebba Larsson beskriver proven som tuffa.
– Det svåraste var att veta exakt hur man skulle förbereda sig inför föredraget, de skickade ut olika ämnen som man fick välja mellan.
Själva skidåkningen har också varit en utmaning. När hon började som skidlärare fick hon möta kollegor som både tävlat i skidåkning och hållit till i backarna sedan de var riktigt små.
– Och så kom jag och åkte som en turist, säger Ebba Larsson med ett skratt.
Hon åkte slalom med familjen någon vecka om året under uppväxten och hann få Trollskogen i Hundfjället som favoritbacke. Men är man från de här breddgraderna är det ändå svårt att få kontinuitet i skidåkningen.
Så hon fick kämpa lite extra med åkningen och berättar att hon har gått flera internutbildningar och lärt sig med tiden.
Hon gjorde sin första säsong i Vemdalen för fem år sedan. Planen var att stanna ytterligare en säsong i Jämtland men så blev det inte. Efter bara två veckor drog hon korsbandet och tvingades avbryta allt och åka hem till Oskarshamn.
Men hon gav inte upp för det. Efter operation och rehab var hon snart tillbaka i backarna. Nu i Trysil och där har hon varit sedan dess. Knäskadan märker hon knappt av längre.
– Det har gått bra, det är helt fantastiskt vad kroppen klarar av. I dag är jag glad att jag skötte rehaben ordentligt, annars hade det nog inte gått.
Numera bor hon i den norska skidorten i princip året runt, även om det är en utmaning för en skidlärare att hitta sysselsättning under sommar, höst och vår.
Men i sommar ska hon jobba med rafting, en form av forsränning i gummibåt, och i en klätterpark. Till hösten kommer hon att arbeta med cykling.
Inom kort ska hon även göra en avstickare upp till Riksgränsen för att jobba där i en månad.
Nu var det ett tag sedan hon var hemma i Oskarshamn även om det blev en blixtvisit för ett par helger sedan för att gå på brorsbarnets dop.
– Men sedan ska jag faktiskt försöka vara hemma hela juni och ha lite semester.
Ebba Larsson har bestämt sig på att satsa på skidbranschen och målet är att kunna arbeta med det året om på ett eller annat sätt.
– Efter skidlärarexamen börjar det, säger de som vet. Nu får jag hålla kurser och kan få fler ledaruppgifter. Nu öppnas dörrarna till att göra det här livet ut. Även om jag inte kommer att jobba som skidlärare hela tiden så ser jag mig själv på en fjällort.
Vad är det bästa med att vara skidlärare?
– Det är att man får träffa så otroligt många människor och att man får jobba utomhus. Jag är social och älskar att hänga med barn. Man får dessutom vänner för livet och utvecklas som människa.
Har du något tips till andra som blivit nyfikna på att testa yrket?
– Att de bara ska vara modiga och våga åka i väg. Om du söker ett jobb och får det så ordnar sig allt, du får jobb och boende. Ja, de ordnar i princip nya kompisar till dig.
Här hittar du alla tidigare delar i serien:
Ebba Larsson
Ålder: 25 år.
Familj: Mamma, pappa och storebror.
Bor: I Trysil, ”fast jag har inte flyttat på pappret ännu”.
Jobb: Skidlärare och arbetsledare på Skistar i Trysil.
Bakgrund: Uppväxt i Oskarshamn och gick samhälle-media på Oscarsgymnasiet, har även gått på idrottsfolkhögskola i ett år och läst ledarskapsutbildningar på distans.
Intressen: Många, gillar både att paddla forskajak och att spela piano. Tycker m djur och har tidigare haft häst och tävlat i hoppning.
Äter: Gärna mammas köttfärsbiffar med brunsås.
Dricker: Småländsk mjölk.
Tips för att hålla sig varm på fjället: Liners i ull under vantarna på händerna och elektriska värmestrumpor på fötterna.
Svensk skidlärarexamen
Syftet med examen är att examinera svenska snösportledare för marknadens och skidskolans behov.
Den examinerade instruktören ska ha hög nationell och internationell kunskap, kompetens och status.
Vid examen testas ledarskap, undervisningsförmåga, analysförmåga, egen färdighet som skidåkare samt ledarskap.
Källa: Svenska skidrådet.