Annons

Efter Johan Falk – Jakob Eklund kommer ut i "Kameliadamen”

Från hårdkokt snut till vissen snubbe – som kommer ut. Det kan tyckas vara tvära kast för Jakob Eklund som efter 18 år som Johan Falk njuter av att vara tillbaka på teaterscenen.
Snart kommer han till Oskarshamn med pjäsen ”Kameliadamen”.
Scenkonst • Publicerad 27 januari 2023
Jakob Eklund och Jacob Ericksson i Riksteaterns ”Kameliadamen”, som är en fri tolkning av Alexandre Dumas den yngres roman med samma namn.
Jakob Eklund och Jacob Ericksson i Riksteaterns ”Kameliadamen”, som är en fri tolkning av Alexandre Dumas den yngres roman med samma namn.Foto: Pressbild

Egentligen borde Jakob Eklund känt sig lättad, när jag ringer upp honom. Premiären av turnéföreställningen ”Kameliadamen” var inplanerad två dagar tidigare, men fick skjutas upp någon vecka på grund av sjukdom i ensemblen. Istället tog Jakob Eklund tillfället i akt och drog till fritidshuset i Bohuslän.

– Och det är ju skönt att vara här, men premiärnerverna hänger ju fortfarande kvar.

Annons

Huset i Bohuslän fick man som tv-tittare besöka i programmet ”Tillsammans med Strömstedts” på TV4 för några år sedan. Då hälsade Jenny och Niklas Strömstedt på hos skådespelarparet Jakob Eklund och Marie Rickardson.

Ni är ju ett par som i vanliga fall håller väldigt låg profil. Varför valde ni att ställa upp i det programmet?

– Jag var inne i en livskris och vi hade det inte så bra. Just därför bestämde vi oss för att vara med, för att vi inte kände oss perfekta. Vi tänkte att vi hade något att tillföra genom det. Vi ville visa vårt liv som det var då, långt ifrån det tillrättalagda. Hade vi däremot varit i en fantastisk fas i livet hade vi aldrig medverkat, det hade ju bara känts snuskigt.

Tillbaka till skådespeleriet. ”Kameliadamen” blir Jakob Eklunds fjärde teaterpjäs sedan han lämnade sin rollfigur Johan Falk bakom sig. Ändå är det för den fiktiva, hårdkokta snuten som han fortfarande blir igenkänd.

– Folk på stan ser mig som Johan Falk, inte Jakob Eklund. Det kommer ofta fram småkillar som tror att jag är polis på riktigt.

När Jakob Eklund lämnade Scenskolan i Göteborg på 80-talet var han tveksam till om han överhuvudtaget skulle arbeta som skådespelare.

– Jag var övertygad om att jag skulle hålla på med något konstnärligt, men lutade egentligen mest åt måleriet. Men så blev det teater i alla fall. Jag kommer från vänsterrörelsen och hade en stark ambition om att spela meningsfull teater. Men att göra karriär, och bli filmskådis, var aldrig något jag överhuvudtaget drömde om.

Men det ena ledde till det andra. Och plötsligt fann han sig stå framför kamerorna som Johan Falk under hela 18 år.

– Jag var 38 år när jag började som Johan Falk och 55 år när jag slutade. Under de åren har hela medelåldern hunnit passera, barn har kommit och gått, hela livet har hunnit förändras i omgångar. Så visst var det en märklig känsla att sluta.

Jakob Eklund som Johan Falk.
Jakob Eklund som Johan Falk.Foto: TV4

Åren som Johan Falk beskriver han som en lek. Och en stadig inkomstkälla.

Annons

– Att spela in de här filmerna har varit så långt ifrån teatern. Det har varit väldigt lekfullt och praktiskt, springa hit och dit, dra vapen, köra bilar. På ett sätt har det varit en vila från mitt ”riktiga” jobb på teatern. Och så har det gett ett anständigt liv med möjlighet att köpa det här sommarhuset.

Du levde med karaktären Johan Falk i 18 år. Har karaktären påverkat dig på något sätt? Rent av lärt dig något?

– Nja, kanske inte just karaktären. Men man blir ju ett otroligt sammansvetsat gäng när man arbetar tillsammans så länge. De människorna har naturligtvis påverkat och färgat mig mycket.

2015 spelades den sista Johan Falk-filmen in. Och Jakob Eklund är tillbaka där han började, på teaterscenen. Och nu går han i rollen som fotbollsfarsan Andreas. En man långt bort från Johan Falks tillvaro.

– Andreas är en på ytan väldigt vanlig svensk man i min egen ålder. En helyllesvensk, men ganska trött och deppig. Två barn och en fru. Men en dag möter han Markus, som är dragqueen-artist, och en romantisk kärlekshistoria tar sin början.

– Det är en kärlekshistoria rakt av, som egentligen inte fokuserar på homosexualitet även om det innebär försvårande omständigheter.

Vad har varit mest utmanande med den här rollen?

– Att på scen göra stor dramatik av en kärlekshistoria är alltid svårt. Det är alltid lättare att skilda romantik på film där musik och miljöskildringar förstärker känslorna.

”Kameliadamen” ges på Forum i Oskarshamn den 6 februari.

Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons