Grönprickiga påsar funkade inte – ny lösning för tio miljoner är på gång
Ända sedan man införde optisk sortering av färgade soppåsar har Kretslopp Sydost letat efter en ersättare till plastpåsen. Den gröna påsen består visserligen till stor del av återvunnen plast, men det har man inte ansett vara tillräckligt, utan all plast ska bort.
Förra vintern hittade trodde man att en lösning kunde vara på gång. I Södertälje hade man nämligen testat en papperspåse med gröna prickar på som verkade hålla genom hela processen. De gröna prickarna var till för att kunna särskilja de olika avfallspåsarna i den optiska sorteringen. Ett testlass levererades till Kretslopp Sydost för att man skulle kunna testa hur påsen betedde sig i den egna anläggningen. Men det gick inte riktigt som man hoppats på.
”Det blir en jättestor kostnadsökning för oss men vi ser inga andra möjligheter”Maria Schade, förbundsdirektör
– Den prickiga påsen fungerade inte så bra hos oss. Vi gjorde flera tester och de höll inte, säger förbundsdirektören Maria Schade som berättar att papperspåsarna både gick sönder i tunnan, när de lyftes över vid hämtningen och under transporten till avfallsanläggningen.
– Vi har testat många påsar under åren så vi är lite luttrade. Men nu har det kommit spännande biopåsar som är helt nedbrytbara och som vi kommer att använda från och med årsskiftet. Det blir en jättestor kostnadsökning för oss men vi ser inga andra möjligheter.
Så gick det sedan
I en artikelserie återvänder vi till stora och små händelser från året för att ta reda på vad som hände sedan.
Läs mer – så skrev vi då om prickiga påsarna:
Satsningen på biopåsarna innebär en kostnadsökning på tio miljoner kronor, men Kretslopp Sydost dras också med andra kraftiga kostnadsökningar som en följd av bland annat energikrisen. Totalt handlar det om 33 miljoner kronor i ökade fasta kostnader.
– Därför har vi föreslagit en taxehöjning för första gången sedan 2012.
För ett hushåll med en 190-literstunna och tömning var 14:e dag innebär det i snitt en ökad kostnad med 40 kronor i månaden.
Det mest effektfulla för att minska kostnaderna för avfallshanteringen är att minska mängden avfall, och här finns det väldigt mycket att göra menar Maria Schade. En bra början är att se över vad som produceras och konsumeras, och att se till att det bara är hushållsavfallet som slängs i tunnan och att det som ska till återvinningen verkligen hamnar på återvinningen och inte i hushållssoporna.