Man döms för att ha slagit sitt barn inför barnets syskon
En pappa i 50-årsåldern hade sina två barn hemma hos sig en dag under sommaren 2022 och de var i ett sovrum. Det ena barnet låg på sängen. Pappan dansade omkring i rummet och gav plötsligt barnet på sängen ett slag mot kroppen med öppen hand. Det blev ett illrött märke och pappan ville då att det andra barnet skulle sminka över märket. Hen ville inte och till slut tog pappan barnet i armen och skrek åt hen att göra som hen blev tillsagd.
Pappan beskriver det som att han ”råkade snärta till” barnet på rumpan. Han menar att det inte var hårt men att han fick en ”black out” och blev rädd att han inte skulle få träffa barnen mer.
Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för misshandel och för barnfridsbrott. Det senare för att det bevittnades av det andra barnet.
Här saknas innehåll
Mannen, som har flera neuropsykiatriska diagnoser, har förnekat brott och vill inte betala de skadestånd som de båda barnen yrkat på.
Tingsrättens bedömning är att mannen gjort sig skyldig till de båda brotten. Rätten påpekar att straffvärdet motsvarar en månad fängelse och att samhällstjänst inte är lämpligt. Därför döms mannen till skyddstillsyn som ska kombineras med att han ska genomgå den vård och behandling som frivården finner lämplig.
Han ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till vardera barnet.
Skyddstillsyn
Skyddstillsyn är ett straff som äger rum ute i samhället. Straffet innebär en prövotid på tre år och övervakning av frivården under åtminstone det första året.
Den som dömts till skyddstillsyn bor hemma och har regelbunden kontakt med frivården genom en frivårdshandläggare. Klienten måste ha kontakt med frivården vid bestämda tillfällen. Utöver detta kan klienten även ha kontakt med en biträdande övervakare från civilsamhället, alltså en person som inte är anställd vid frivården men fungerar som en sorts kontaktperson under övervakningstiden.
Skyddstillsyn kan också kombineras med andra straff såsom dagsböter eller föreskrifter om var den dömde får bo eller att hen ska delta i en viss behandling.
Källa: Kriminalvården