Annons

Hornsö artrikaste området i norra Europa

Bokarnas nyutslagna grönska ger ett vackert ljus över stigen som leder till den brusande Alsterån.
Det är lite svårt att fatta att man befinner sig långt inne i småländska storskogen, men så är det. Barometern-OT:s sommarpatrull gjorde en tur in i Hornsö ekopark, mitt i länet.
Hornsö • Publicerad 21 juni 2020 • Uppdaterad 30 juni 2020

Vår guide Olof Persson möter upp vid rastplatsen vid Lillesjön, Arbåga. Här fanns förr ett sågverk, men i dag brusar vattnet ostört nedför det lilla fallet.

"Här har vi en rosa lundlav", säger Olof Persson och visar några rosa, små prickar på en bokstam.
"Här har vi en rosa lundlav", säger Olof Persson och visar några rosa, små prickar på en bokstam.Foto: Mikael Eklund

Han är skog- och markförvaltare på Nybro kommun, men just nu är han föräldraledig och har därför sonen Alvar, 14 månader, med sig.

Annons

Vid rastplatsen möter vi också George Steij, som cyklat från hemmet i Värlebo en bit bort för att geocacha, en sorts ”skattjakt” med hjälp av koordinater.

– Det hjälper mig att orientera mig till fina platser. Det här är ju värsta superstället, säger han och tittar ut över sjön och fallet.

George Steij är den första, men också den enda turist som vi möter under dagen. För om sanningen ska fram är Hornsö ekopark inte särskilt känd för en större allmänhet, även om många menar att den har så höga naturvärden att den borde bli nationalpark.

– Ja, det anser vi på Nybro kommun, säger Olof Persson.

– Hornsö är det i särklass största skyddade skogsområdet i södra Sverige med extremt höga naturvärden, så det vore långsiktigt stora vinster med att omvandla det till nationalpark, säger han.

”Området är norra Europas artrikaste och viktigaste område för vedlevande insekter”
Olof Persson

Hornsö ekopark ligger på gränsen mellan Nybro och Högsby kommuner och ägs och sköts av statliga Sveaskog. Det är ett väldigt stort skogs- och sjöområde, 9 000 hektar, från sjön Algunnen i väster till Hornsö i öster. Genom hela området ringlar sig två åar, Badebodaån och framför allt Alsterån, som binder ihop hela området.

Ekoparken innehåller flera olika naturreservat, som förvaltas av länsstyrelsen, och omgivande skogar av olika slag, som sköts av Sveaskog. Området är genomkorsat av massor av grusvägar, men också av två vandringsleder: Högsbyleden från söder till norr och Hornsöleden som ringlar genom området mer från öster till väster.

Två vandringsleder, Högsbyleden och Hornsöleden, går genom ekoparken. Här finns också massor av grusvägar.
Två vandringsleder, Högsbyleden och Hornsöleden, går genom ekoparken. Här finns också massor av grusvägar.Foto: Mikael Eklund

Hornsö ekopark är också insekternas landskap, här finns cirka 700 kända arter av vedlevande skalbaggar, varav mer än 200 är rödlistade. Så det är kanske därför som Olof Persson är så fascinerad, han är nämligen expert på just vedlevande skalbaggar och andra insekter. Överallt ser han spår av deras liv och framfart.

– Här kanske vi kan hitta timmermän, säger han när vi stannar vid ett stort antal stora stockar som ligger utlagda längs en grusväg.

Drygt ettårige Alvar får följa med pappa Olof Persson på insektssafari i Hornsöområdet.
Drygt ettårige Alvar får följa med pappa Olof Persson på insektssafari i Hornsöområdet.Foto: Mikael Eklund

Timmermän är skalbaggar med jättelånga antenner, men den här gången får vi tji.

Annons

– Men området är norra Europas artrikaste och viktigaste område för vedlevande insekter. Man får åka till södra Polen för att hitta något liknande, säger Olof Persson.

Naturen är mycket omväxlande. Vid Böta kvarn rinner Alsterån ut i ett öppna strandängar med gott om bete.
Naturen är mycket omväxlande. Vid Böta kvarn rinner Alsterån ut i ett öppna strandängar med gott om bete.Foto: Mikael Eklund

Anledningen till detta är att det är varmt och att det finns så många olika sorters skog, men framför allt att det finns gamla träd med mycket död ved.

– Sedan är området så stort att det finns plats för alla, säger Olof Persson.

Från Lillesjön/Arbåga kör vi norrut på en grusväg, mot det lilla samhället Böta kvarn. Strax innan ligger naturreservatet Bokhullet, som mest består av bokskog, men här och där växer också den mörkgröna idegranen.

Ungefär här går bokskogens nordliga gräns, och den skira grönskan, mitt i småländska storskogen, är överväldigande
Ungefär här går bokskogens nordliga gräns, och den skira grönskan, mitt i småländska storskogen, är överväldigandeFoto: Mikael Eklund

Fågelsången är bedövande när vi stiger ur bilarna, och den ljusa grönskan gör att det mer känns som i Blekinge, Skåne eller Halland.

– Området är långt ifrån stenfritt, men här finns i alla fall lite jord mellan stenarna, säger Olof Persson.

– Men det är magert, så träden växer långsamt. De äldsta här är nog en 150 år, säger han.

Överallt ringlar sig grusvägar som lämpar sig både för vandring och cykling.
Överallt ringlar sig grusvägar som lämpar sig både för vandring och cykling.Foto: Mikael Eklund

Vi går längs stigen, som är en liten del av Högsbyleden, och kommer snart fram till Alsterån, som här rinner ut i pastorala hagmarker.

– Här växer saffsan, en ganska ovanlig ormbunke, säger Olof Persson och pekar på en sten i åkanten med minimalt växtutrymme.

– Alsterån är själva hjärtat i området, den tillför både näring och vatten, säger han.

Annons

Många sällsynta lavar trivs också på de gamla träden.

– Här har vi en rosa lundlav, säger Olof Persson och visar på några rosa, små prickar mot en blå bakgrund på en bokstam.

Alsterån är hela områdets sammanhållande länk  och tillför både vatten och näring.
Alsterån är hela områdets sammanhållande länk och tillför både vatten och näring.Foto: Mikael Eklund

När vi kör vidare mot ett av naturreservaten vid sjön Algunnen hoppar plötsligt två svarta vildsvin över vägen. Men de försvinner så snabbt bland buskar och ormbunkar att fotografen inte hinner få upp kameran.

Grusvägarna är många och kringelikrokiga och passar både för vandring och cykling. Biltrafiken är långt ifrån tät, och här och var i gläntorna ligger små välskötta torp och sommarstugor.

Vi åker förbi Uddevallshyltan, mot Mjöshyltan, och stannar inte långt från Allgunnens sydvästra strand. Vi befinner oss i Allgunnens naturreservat, det största av de sju naturreservaten i Hornsö ekopark.

Utsikten över sjön Allgunnen är strålande från den sydvästra sidan. Här trivs både fiskgjuse och havsörn.
Utsikten över sjön Allgunnen är strålande från den sydvästra sidan. Här trivs både fiskgjuse och havsörn.Foto: Mikael Eklund

Utsikten över den långsträckta sjön är fantastisk. Här finns öar och halvöar, och gott om öring, gös och gädda.

– Här skulle vi kunna se både fiskgjuse och faktiskt havsörn, säger Olof Persson och spanar ut över sjön, samtidigt som han matar sonen Alvar med dagens lunch.

– Nu kommer det en havsörn, jag hör den, säger han, men den stora fågeln gäckar våra spanande ögon.

I Allgunnens naturreservat tillämpas skogsbränning, vilket leder till att många skalbaggar som gillar bränd ved trivs just här.
I Allgunnens naturreservat tillämpas skogsbränning, vilket leder till att många skalbaggar som gillar bränd ved trivs just här.Foto: Mikael Eklund

De omgivande tallarna är svedda och sotsvarta en bit upp på stammarna.

– Ja, det är glesare skog och här sker regelbundet naturvårdsbränning, eftersom många arter är beroende av att veden har brunnit, säger Olof Persson.

George Steij har cyklat från hemmet i Värlebo för att geocacha. "Här är ju värsta superstället", säger han.
George Steij har cyklat från hemmet i Värlebo för att geocacha. "Här är ju värsta superstället", säger han.Foto: Mikael Eklund
Annons

Ett exempel är mindre märgborre, som enligt Olof Persson är en nyckelart i området, men här finns också björksplintborre och stubbhornsoxe.

– Fram till 1800-talets början brann skogar var 20:e till var 50:e år, men här fortsatte bränderna fram till slutet av 1800-talet, säger Olof Persson.

Fakta

Från malmfyndighet till insektseldorado

Ägare: Sveaskog.

Areal: 9 000 hektar, eller nästan en kvadratmil.

Invigd: 8 oktober 2004.

Vandringsleder: Högsbyleden, Hornsöleden.

Möjliga aktiviteter: Vandring, paddling, insektssafari, bad.

Fiske: Fiskekort kan köpas för många sjöar och åar.

Fina platser: Arbåga med Lillesjön, Allgunnen och naturreservatet Bokhullet.

Vad kan man se: Fiskgjuse, havsörn, raggbock och igelkottstaggsvamp. Mycket insekter, bland annat 700 arter av vedlevande skalbaggar.

Historia: Området är gammal bruksbygd tack vare rika malmfyndigheter i sjöar och myrar. På 1700-talet var Hornsö Sveriges näst största producent av järnmalm. Här fanns också flera sågar längs med Alsterån.

Läge: Sju mil nordväst om Kalmar.

Ta sig dit: Från väg 34 mot Högsby tar man av mot Hornsö. Man kan också åka via Rugstorp från väg 125 vid Balebo, sedan mot Abbetorp. Då kommer man fram till rastplatsen Arbåga. Eller till Aboda klint, som ligger alldeles norr om ekoparken.

Mer information: Länsstyrelsens hemsida över naturreservat och Sveaskogs hemsida över ekoparken.

(Källa: Sveaskog/Länsstyrelsen)

Vi åker tillbaka mot mer bebyggda trakter, först till Arbåga, sedan mot Rugstorp. Vi möter inte många bilar på de slingrande grusvägarna, och en sak är säker: Vill man, så här i coronatider, slippa trängsel är Hornsö ekopark ett säkert kort. Här, i vår närmaste vildmark, se man fler djur än människor.

Här, vid bokskogens nordligaste gräns, finns bland annat naturreservatet Bohullet.
Här, vid bokskogens nordligaste gräns, finns bland annat naturreservatet Bohullet.Foto: Mikael Eklund
Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons