Flera skäl till att nej-sidan vann
Han menar att han känt av nej-sidans medvindar under hela kampanjen, där politikerna bland annat stått utanför olika butiker på ön.
– Många bäckar små. Vi har träffat många människor och lagt mycket energi på vår kampanj, vilket ja-sidan inte varit ute och gjort på samma sätt. De kanske inte kände vart vindarna blåste. Många har inte tyckt att ja-sidans argument övertygade och politik är en förtroendebransch. Och så kom kommunutredningen som inte föreslår kommunsammanslagningar lägligt, säger han.
Han förklarar ett tydligt nej i både Borgholm och Mörbylånga med den oro som finns att få längre till beslutsfattarna och en risk för att centralorten flyttar. Nu ser han istället fram emot utökat samarbete mellan kommunerna.
– Miljö, vatten, socialtjänst, tekniska, det finns mycket att samarbeta kring redan i dag om viljan finns, säger Carl Dahlin.
Joel Schäfer (S) i Borgholms kommun, röstade också nej:
– Jag är stolt över ölänningarna som röstade nej. Jag tror att det dåliga underlaget med information som togs fram före folkomröstningen var orsaken till att det blev ett rungande nej. Hade det funnits en genomförande plan hade det varit bättre. Men nu ska vi hitta sätt att samarbeta, säger han.