Brittiskt bolag vill leta guld i länet: ”Små chanser”
Sam Walding befinner sig i Uppsala för ett möte när Barometern-OT når honom på telefon på onsdagskvällen.
– På det här stadiet är miljöpåverkan otroligt liten, säger han.
– Vi kommer att kartlägga området till fots. Vi vandrar i skogen och tittar på sten. Vi kan ta små prover, bitar av sten som vi skickar till laboratorier som sedan talar om vad som finns i dem, kemiskt.
På skogsvandringarna kommer geologerna att ha med sig georadar.
– Vi gör geofysiska kartläggningar där vi mäter jordens naturliga magnetfält. Från det kan vi göra kartor över områden som är mer intressanta.
Bolaget arbetar med undersökningar i ett väldigt tidigt skede, förklarar Sam Walding. Om de skulle hitta något som är värt att utforska vidare kommer de med största sannolikhet att lämna över projektet till någon annan, berättar Sam Walding.
Vad är det ni letar efter?
– Vi har inget exakt mål. Vi vet hur man letar efter koppar, guld, silver, nickel och andra mineraler. Men allt beror på vad vi hittar.
Det är väldigt stora områden ni ska undersöka. Vissa är över 15 000 hektar. Varför så stora?
– Chansen att verkligen hitta något är otroligt små. Men du måste starta med ett stort område och försöka smalna ner det till ett mycket mindre område. Nästan all marken kommer att lämnas orörd, men vi måste muta in den – i första hand för att visa att det inte finns något där.
Vad är din bakgrund?
– Jag är geolog. Jag har en mastersexamen i miljögeologi och tillämpad geologi. Nu arbetar jag med geologisk utforskning över hela Europa.
Rolling Road Resources vd Daniel James var med i ett projekt som hittade guld i Serbien, med bolaget Medgold. Hur fungerade det?
– Daniel var direktör för ett företag som hette Medgold. Jag jobbade också i Serbien en väldigt kort tid, med Medgold. Det gjordes en upptäckt som så vitt jag vet inte har bekräftats. Men då var jag inte med, så det har jag ingen kunskap om.
Vad är Plethora Private Equity?
– Det är en kapitalfond. Deras mål är att inkubera och finansiera utforskning av möjliga mineralfyndigheter på ett väldigt tidigt stadium. De finansierar vårt arbete med målet att förhoppningsvis se en vinst någon gång i framtiden.
Boende i området är oroliga för miljön och det gamla odlingslandskapet. Vad säger du till dem?
– Det är bra att folk är engagerade och håller företag ansvariga. Jobbet vi gör kommer att ha extremt låg påverkan. Vi skriver arbetsplaner och skickar ut till alla markägare innan vi gör något. De har då möjligheten att kommentera och ifrågasätta planerna.
Vad händer om ni hittar något i sydöstra Sverige?
– Om vi verkligen smalnar av ett område skulle det ta tiotalet år att testa olika teorier. Och vi skulle behöva visa att området har en ekonomiskt brytbar resurs. Sedan är det en komplicerad tillståndsprocess som kan ta 20 år eller mer.
– Vårt jobb är att hitta något och visa vad det är. Vi kanske inte ens kan bevisa vad det är. Bara ett av tusen projekt når det stadiet.
När Tasman Metals ville starta en gruva norr om Jönköping blev det stora protester. Hur ska ni undvika liknande konflikter?
– Det bästa sättet att undvika konflikter med lokalsamhället är att engagera människor på ett väldigt tidigt stadium. Vi vill samarbeta med lokalsamhället och lokala myndigheter. Så länge vi är transparenta så tror jag att gott kan komma från båda sidor.