Annons

Äldreomsorg ännu bland de billigaste i landet

Äldreomsorgen i Emmaboda kommun fortsätter att vara näst billigast i landet. Samtidigt är de äldre till 95 procent nöjda med servicen. Hur behåller man en bra äldreomsorg i besparingstider?
Emmaboda • Publicerad 3 september 2019
Socialnämndens ordförande Stefan Nyström (M) är nöjd med kommunens placering, men det går inte att luta sig tillbaka, menar han.
Socialnämndens ordförande Stefan Nyström (M) är nöjd med kommunens placering, men det går inte att luta sig tillbaka, menar han.Foto: Peter Lejon

Detta framgår av en rapport från tidningen Dagens samhälle. Den visar att de äldre i Emmaboda kommun är mycket nöjda med servicen.

I Dagens samhälle den 29 augusti anges, att kommuner med billig äldreomsorg får lika bra betyg av de äldre som dyra kommuner.

Annons

Enligt rapporten är Emmaboda kommuns äldreomsorg näst billigast i landet med 27 procent under den förväntade kostnaden och nöjdheten är 95 procent.

- Vi jobbar med att försöka bibehålla det friska så länge som möjligt istället för för att inrikta oss på det sjuka, säger socialnämndens ordförande Stefan Nyström (M).

Socialnämnden har, liksom bildningsnämnden, stora problem med ekonomin. Tjänster hålls vakanta och återbesätts inte och på det sparar man pengar.

Staten har tidigare utlovat ett stimulansbidrag på 2,7 miljoner kronor som skulle förstärkt bemanningen i äldreomsorgen, men pengarna uteblev när regeringen lade sin budget i början av året.

Detta bidrag har kommunen tidigare fått och har därmed gjort personalförstärkningar inom äldreomsorgen. När bidraget nu inte kommer växer underskottet eftersom personalkostnaden ligger kvar.

– Vi har den näst billigaste äldreomsorgen i landet, så när vi ska spara pengar är det inte primärt äldreomsorgen vi tittar på. Vi håller låga kostnader tack vare hög kontinuitet, små arbetsgrupper och verksamhetsnära ledarskap. Att jobba med och för det friska håller också nere kostnaderna.

Det går inte att luta sig tillbaka med att så många är nöjda.

– Det är fem procent som inte är nöjda. Om man inte är nöjd förväntar vi oss att man skickar in ett klagomål, för då kan vi utveckla vårt förbättringsarbete.

På socialförvaltningen jobbar man nu med att lägga fram förslag på besparingar.

– I oktober kommer vi att veta hur vi ska spara och i november ska vi klubba nästa års budget. Vårt absoluta mål är att nå en budget i balans 2020. Samtidigt har vi problemet med dyra placeringar och de går i princip inte att budgetera för. Att få till stånd en öppenvård med ändamålsenliga lokaler är en förutsättning för att minska antalet externa placeringar.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons