Annons

Rädsla för att vittna ett växande problem – men fler poliser har gjort skillnad i Norrliden

Tystnadskulturen från storstäderna håller på att sprida sig.
En allvarlig utveckling, menar polisen Håkan Wessung.
– Någonstans bygger hela idén med vittnen på att folk har civilkurage.
Kalmar • Publicerad 15 oktober 2022 • Uppdaterad 16 oktober 2022
– Den så kallade tystnadskulturen som funnits i storstäderna har också kommit till Kalmar, säger Håkan Wessung, chef på avdelningen för grova brott på polisen i Kalmar
– Den så kallade tystnadskulturen som funnits i storstäderna har också kommit till Kalmar, säger Håkan Wessung, chef på avdelningen för grova brott på polisen i KalmarFoto: Johan Nilsson/TT

I början av maj varnade polisen Håkan Wessung för en oroande utveckling.

– Den så kallade tystnadskulturen som funnits i storstäderna har också kommit till Kalmar. Det är inte bara bland de som är med i de så kallade gängen, utan även hos allmänheten, sade han till Barometern den 5 maj.

Annons

Håkan Wessung är chef på avdelningen för grova brott på polisen i Kalmar. Han skiljer på två sorters tystnadskultur. En gäller de kriminella själva:

– Man pratar inte med polisen, utan ”vi löser det här själva”.

Men allvarligare är kanske den rädsla som finns bland allmänheten för att vittna.

– Det som tidigare var självklart för allmänheten, alltså vittnen, att prata om är inte lika självklart längre. Det är väl någon allmän rädsla. Vad händer med mig om jag vittnar? säger Håkan Wessung, och tillägger:

– Vi är beroende av allmänheten i alla våra brottsutredningar. Det här gör det inte lättare för oss.

Håkan Wessung tror att ett starkare skydd för vittnen skulle kunna göra skillnad.

– Någonstans bygger hela idén med vittnen på att folk har civilkurage och känner att: Det här var inte okej, det måste jag berätta. Så att nån får upprättelse och nån får sona.

Olof Bråve, Lokalpolisområdeschef i Kalmar.
Olof Bråve, Lokalpolisområdeschef i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Hans kollega Olof Bråve är lite mer hoppfull. Efter skjutningarna har polisens närvaro i exempelvis Norrliden ökat rejält. Det har gjort skillnad, menar lokalpolisområdeschef.

– I början verkade människor inte lika benägna att komma fram och prata med polisen, som de förefaller vara nu när vi har hållit på ett tag, säger Olof Bråve.

Tystnadskulturen bland de kriminella gör det svårare för polisen att utreda konflikter i gängmiljöer. Och det är rimligt att anta att den även omfattar anhöriga och andra som står nära de kriminella, menar han.

Annons

– Det vet jag faktiskt inte. Men det är inte orimligt att tro att personer i deras närhet borde veta mer än de berättar, säger Olof Bråve.

Nu har det gått mer än ett halvår sedan mordet på Kattrumpan. Och efter den 22 maj har det inte varit några fler kända skjutningar i Kalmar.

Olof Bråve upplever att utvecklingen går åt rätt håll. Fler poliser i stadsdelen har lett till en större öppenhet från Norrlidenborna.

– Boende i Norrliden, och Kalmar, skriver eller ringer in till oss. De kanske vill ha fler poliser, eller är upprörda över något och engagerade. Det är bra att folk engagerar sig, och korresponderar med polis. Det är så vi vill ha det.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons