Annons

Överklaganden avslås – rivningsbeslut står fast

Ett flertal personer har överklagat beslutet om att riva Neikters magasin. Samtliga överklaganden har avslagits av länsstyrelsen eftersom ingen av personerna anses lida skada av att byggnaden rivs.
Emmaboda • Publicerad 10 september 2021
Länsstyrelsen har avslagit alla överklaganden mot beslutet om att Neikters magasin ska rivas. Det finns dock möjlighet att överklaga även detta beslut.
Länsstyrelsen har avslagit alla överklaganden mot beslutet om att Neikters magasin ska rivas. Det finns dock möjlighet att överklaga även detta beslut.Foto: Peter Lejon

Bygg- och miljönämnden beslutade i april att Neikters magasin ska rivas eftersom kommunen inte ser någon möjlighet att använda den stora byggnaden på järnvägsområdet till något konstruktivt. Kostnaden för att anpassa byggnaden till nutida krav anses bli alldeles för hög och det talas om en totalkostnad på omkring 30 miljoner kronor.

Sex personer och en förening överklagade nämndens beslut till länsstyrelsen i Kalmar och där har man nu avgjort saken - även om även detta beslut kan överklagas.

Annons

Länsstyrelsen undersöker i ett fall som detta först om de som har överklagat har så kallad klagorätt. Med det senare avses att man som en enskild lider skada av ett beslut, men länsstyrelsen menar i sin bedömning att det inte är så i något av överklagandena.

Som skäl till att nämndens beslut ska upphävas anges magasinets kulturhistoriska värde. Det byggdes 1902 vid Emmaboda marknadsplats och diversehandeln Neikter & Rosén och spelade en viktig roll för all handel i kommunen under många år.

Under den livliga diskussion som fördes under vintern och våren kom inlägg från bland annat Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum och Emmabodabygdens framtidsförening bildades av personer som hävdade att magasinet bör bevaras.

Föreningen har erbjudit sig att ta hand om byggnaden och kommunen har erbjudit föreningen byggnaden och 500 000 kronor mot att föreningen flyttar byggnaden till en annan plats, men så har inte skett.

Ett av skälen till att bygg- och miljönämnden anser att byggnaden ska rivas är skicket. Det talas om mögelangrepp, men det finns även de som menar att problemen inte är så stora som kommunen hävdar.

När kommunchefen Anders Svensson berättade om länsstyrelsens beslut på kommunstyrelsemötet i tisdags framgick att bygg- och miljönämnden nu ska gå vidare med rivningsprocessen.

Vem som har rätt av överklaga ett beslut som detta regleras i plan- och bygglagen. Länsstyrelsen hänvisar också till den gällande detaljplanen för det aktuella området från 1945 inte anges något om rivningsförbud.

De som har överklagat rivningsbeslutet är Susann Johannisson, Albertina Sjögren, Monica Lindström, Inger Bark-Lagergren, Björn Lundblad, Bo Bergstrand och Emmaboda hembygdsförening.

Nu återstår att se om även detta beslut överklagas. Den som vill överklaga ska göra det senast tre veckor efter att länsstyrelsens beslut meddelades.

Länsstyrelsens beslut är fattat av chefen för rättsenheten Anna Mäki med länsjuristen Pernilla Engberg som föredragande.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons