Annons

Jörgen sov fyra nätter på kyrktrappan: ”Klarar mycket när man måste”

Jörgen Larsson hade ingen bostad och var tvungen att sova på kyrktrappan i Mönsterås flera nätter på raken innan kommunen hittade en lägenhet till honom. Nu hoppas han hitta ett jobb.
Mönsterås • Publicerad 26 oktober 2024 • Uppdaterad 27 oktober 2024
Jörgen Larsson hittade inget boende och sov på kyrktrappan fem nätter på raken. Han är kritisk till att han inte fick snabbare hjälp från socialtjänsten.
Jörgen Larsson hittade inget boende och sov på kyrktrappan fem nätter på raken. Han är kritisk till att han inte fick snabbare hjälp från socialtjänsten.Foto: Adam Wigren

– Tanken var att jag skulle flytta ner till Valdemarsvik för flera år sedan men det blev rörigt och jag flyttade istället tillfälligt till mina kompisar i Västervik. Jag kunde av olika anledningar inte vara kvar där och chansade helt enkelt på Mönsterås, säger Jörgen Larsson som hoppades att flytten söderut skulle bli en omstart.

I mitten av augusti kommer Jörgen till Mönsterås. Innan dess har han bott några dagar hos kompisen Anne Beate Hamilton i Bergkvara. På grund av Beates privata situation kan hon inte ha en inneboende och hon kör honom till socialkontoret helt säker på att han ska få hjälp att hitta ett hem.

Annons

Senare på kvällen hörs de via telefon och Jörgen berättar att han har suttit på socialkontoret hela dagen. Han fick hitta egen sovplats och klara sig på 500 kronor i matpengar. Jörgen bestämmer sig för att sova på trappan utanför Mönsterås kyrka.

– Jag gick upp till socialkontoret varje morgon och hoppades på att jag skulle hitta ett boende, berättar Jörgen.

Totalt blev det fyra nätter i sträck under bar himmel.

– Människor klarar mycket när man måste. Jag är undersköterska i grunden och under utbildningen fick vi lära oss att samhället ska hjälpa och finnas där. Men jag har sett en annan sida, säger Jörgen som har en cp-skada, som gör att han är svagare i ena sidan av kroppen.

Enligt socialtjänstlagen är det i första hand var och en som har ansvar att ordna bostad och det finns inga bestämmelser kring att den enskilda har rätt att få boende av socialtjänsten. Däremot har kommunen ansvar att tillhandahålla boenden för vissa personer med funktionsnedsättning.

Den kommun som den enskilde befinner sig i, så kallad vistelsekommun, har det yttersta ansvaret för att den enskilde får det stöd och den hjälp han eller hon behöver. Men om det står klart att en annan kommun är ansvarig, är vistelsekommunens ansvar begränsat till akuta situationer. När Jörgen kom till Mönsterås var han folkbokförd i Östhammars kommun.

– Jag har suttit i socialnämnden i Emmaboda i flera år och vet att det finns akutlägenheter i varje kommun som är till för familjer om det exempelvis blir brand eller om någon blir utsatt för våld i hemmet. Står de tomma borde det absolut vara ett alternativ för Jörgen under några dagar, säger Anne Beate Hamilton som är kritisk till hur socialkontoret hanterade situationen.

Det kommunala bostadsbolaget Mönsterås Bostäder tillhandahåller akutlägenheter för hemlösa går det att läsa i kommunens bostadsförsörjningsprogram. Det finns totalt två akutlägenheter.

Socialchef Patrik Hedström säger att han inte kan uttala sig i det enskilda ärendet men säger att han har respekt för Jörgens åsikter.

– Jag är trygg med de besluten vi har tagit. Sedan kan jag bara beklaga hur den enskilde upplevde situationen hos oss. Förvaltningen arbetar utifrån riktlinjer och riksnorm vad det gäller ekonomiskt bistånd.

Jörgen Larsson och Anne Beate Hamilton.
Jörgen Larsson och Anne Beate Hamilton.Foto: Adam Wigren
Annons

Några dagar senare ringer Beate desperat till polisen i hopp om hjälp. Men trots att polisen har lediga platser i arresten kan Jörgen inte sova där eftersom han inte gjort något brott. Polisen hänvisar till socialen.

Kort efter det ringer hon tillbaka till kommunen och uppger att hon både varit i kontakt med Barometern-OT och polisen. Cirka tio minuter senare får Jörgen lägenhet i Blomstermåla.

– Det gick väldigt fort vilket är bra visserligen. Men att det ska krävas så mycket hjälp från vänner är inte bra. Jag har tur som har Beate, alla har inte sådana vänner.

När du kom till Mönsterås var socialtjänsten helt omedveten om att du skulle komma, kan du ha någon förståelse för att dröjde några dagar att hitta bostad till dig?

– Jag kom helt färsk och ”hux flux” dyker upp där. I viss mån har jag förståelse. Men tycker att de borde ordnat en sängplats inomhus så att jag inte behövde sova utomhus.

Patrik Hedström, socialchef i Mönsterås kommun.
Patrik Hedström, socialchef i Mönsterås kommun.Foto: Adam Wigren

Att Jörgen och hans vän Beate upplever att det tog fart efter att de varit i kontakt med Barometern-OT och polisen, kommenterar socialchefen så här:

– Vi jobbar utifrån riktlinjerna och där kan jag inte gå in och förklara i och med att jag inte uttalar mig i det enskilda ärendet. Vi hanterar alla ärenden utifrån riktlinjerna vi har att förhålla oss till, säger Patrik Hedström.

Efter den turbulenta starten vill Jörgen blicka framåt. Han säger att han trivs bra i sin etta i Blomstermåla och uppskattar tågförbindelserna till både Kalmar och Linköping.

– Nu ska jag bara hitta ett jobb. Jag har skrivit in mig på Arbetsförmedlingen och är öppen för vad som helst. Med tanke på min cp-skada kan jag få lönebidragsarbete. Det har jag haft tidigare när jag bodde i Uppsala, säger han.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons