Brist på demensplatser kan öka olämpliga läkemedel
I Nybro är det dubbelt så många äldre med hemtjänst som använder antipsykotiska läkemedel - jämfört med riksgenomsnittet.
Det är också dubbelt så många på Nybros äldreboenden som får ”olämpliga läkemedel” jämfört med rikssnittet.
– Att dessa läkemedel finns i större utsträckning på särskilt boende kan bero på att fler personer får en demensdiagnos med symtom som kan kräva läkemedelsbehandling. Det är även så att många personer i dagsläget bor på ett boende som kanske inte är anpassat för en person med demensdiagnos, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Åsa Stumpf.
Det kan ibland vara nödvändigt för en person att använda många läkemedel, eller olämpliga läkemedel, menar hon, men då är det viktigt med noggrann uppföljning, täta kontroller och professionell personal.
Vad är olämpliga läkemedel till äldre?
– Det är de läkemedel som påverkar centrala nervsystemet med följd för centralnervösa biverkningar som dåsighet, muskelsvaghet eller stelhet och förvirringstillstånd. Vissa lugnande medel och sömnmedel har den effekten, vilket i sig kan öka risken för fallolyckor med mera, säger hon.
I Nybro är det svårare att få plats på äldreboende än i övriga riket. Det visar Socialstyrelsens öppna jämförelser. Det kan förklaras med medvetna beslut av Nybros politiker att behålla fler hemma längre, samt att det är brist på boendeplatser när Kvarnbacken byggs om.
Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser sticker Nybro kommun även ut positivt vad gäller läkemedelsanvändning. Det är betydligt färre av Nybros äldre i hemtjänst eller på särskilt boende som har tio eller fler läkemedel, jämfört med rikssnittet. Det är också färre över 75 år på särskilt boende som har tre eller fler psykofarmaka, alltså mediciner som ska dämpa ångest, oro och psykiska diagnoser, jämfört med rikssnittet.
– Det är för att våra sjuksköterskor är duktiga på att en gång om året göra läkemedelsgenomgångar med läkare, patient och även anhöriga om de vill vara med, säger Åsa Stumpf.
Som medicinskt ansvarig sjuksköterska arbetar hon med patientsäkerheten för dem som är inskrivna i hemsjukvård i hemtjänst eller på särskilt boende.
Nybro kommun kommer liksom många andra kommuner få en allt större äldre andel äldre. Behov av vård och omsorg väntas öka, liksom kostnaderna.
– Det vi måste satsa på är kompetensutveckling av all personal. I och med att vi lever längre får vi fler sjukdomar. Färre kommer bo på äldreboenden och det blir mer avancerad vård i hemmen, säger hon.
– Har vi inte den kunskapen och kvaliteten på vården i kommunen kan vi inte säga att vi ska ta emot patienter från sjukhusen, så är det.